Secretele istoriei

Greseli de tipar din regimurile dictatoriale

Publicat: 15 ian. 2014
De obicei, cand apareau greseli grave de tipar, editiile ziarelor respective erau imediat retrase de pe piata. De aceea, descoperirea acestor greseli in colectiile de reviste este, de cele mai multe ori, imposibila, scrie jurnalul.ro.
Am cunoscut un redactor de la ziarul clujean Faclia, care a fost dat afara pentru ca, intr-un numar la care a fost „cap limpede”, in titlul de pe prima pagina a ziarului, Tovarasul Nicolae Ceausescu va face o vizita de lucru in judetul Hunedoara, a aparut „o vita de lucru”, literele pretioase pierzandu-se la despartirea cuvantului in silabe. 
In acelasi ziar (anul XLII, nr. 12.303, 28 iunie 1986), s-a strecurat o alta greseala: „activitatea obosita” in loc de „activitatea neobosita a tovarasului Nicolae Ceausescu”. Redactorul care a dat „bunul de tipar”, E.P., a fost dat afara din redactie, iar redactorul-sef al ziarului – sanctionat. In aceeasi zi, la ora 9:00, s-a convocat o sedinta a secretariatului Comitetului Judetean Cluj al PCR, pentru a discuta gravitatea acestui caz. Toate exemplarele Facliei din ziua respectiva au fost retrase de pe piata. Ioachim Moga, prim-secretar al Comitetului Judetean Cluj al PCR, a sunat-o pe Elena Ceausescu, pentru a o preveni asupra acestei greseli si pentru a o informa in legatura cu masurile luate. Ancheta desfasurata ulterior a stabilit ca toti cei patru tipografi de serviciu, in noaptea de 27-28 iunie 1986, erau etnici maghiari. Sa fi fost o mica forma de protest?
O alta greseala de corectura mi-a fost furnizata de memoriile jurnalistului George Coanda, fost redactor la ziarul Dambovita, „organ al Comitetului Judetean Dambovita al PCR si al Consiliului Popular Judetean”. Astfel, titlul unei emisiuni din programul tv, tiparit in Dambovita (8 ianuarie 1983, p. 4) a aparut astfel: „Occident ’83, intr-o oranduire a inechitatii socialiste”. Greseala a dus la anchetarea redactorului care a dat „bunul de tipar”, George Coanda. 

Vezi si Textul codat de expertii militari aparut in ziarele din decembrie 89  
In ziarul Flacara rosie, din Arad, intr-un titlu a aparut schimb de… masaje, in loc de schimb de mesaje intre Ceausescu si un lider arab. In timpul terorii staliniste, in URSS, pentru o greseala de tipar puteai fi deportat in Siberia. In romanul Copiii din Arbat, Ribakov arata ca un om a fost deportat pentru ca, la culegerea unei cuvantari a lui Stalin, in loc de a demasca greselile, s-a cules a masca greselile. Au fost arestati, pentru aceasta…  neglijenta de neiertat, sase oameni!
In cartea sa, Cenzura comunista si formarea „omului nou”, Bogdan Ficeac a reprodus mai multe rapoarte ale cenzurii din perioada comunista, in care sunt semnalate diverse greseli de tipar (si nu numai!), aparute in presa anilor 1949-1951. Astfel, se arata ca in ziarul Uzina si ogorul, care aparea la Caransebes, in nr. 165 din 5 dec. 1951, in Mesajul adresat lui Stalin de participantii la Conferinta Unionala a Partizanilor Pacii din URSS, din cuvantul muncii disparuse consoana n, astfel ca aparuse expresia „mucii tovarasului Stalin”. In Scinteia tineretului, din 21 noiembrie 1950, in loc de „fortei economice socialiste” aparuse „fostei economii socialiste”. In Sportul popular din 20 decembrie 1950, in loc de „CC al PMR”, aparuse „Ca Ca al PMR”. In Scinteia din 19 octombrie 1950, propozitia „in tara se dezvolta miscarea de constituire a activelor cetatenesti” aparuse cu urmatoarea modificare: „in tara se revolta miscarea…”. Intr-un articol din Frontul plugarilor, intitulat „Oamenii muncii din Capitala si-au exprimat vointa de a contribui…”, verbul si-au exprimat a fost inlocuit cu si-au suprimat. 
Greselile de tipar, intentionate sau nu, imbracau cele mai diverse forme. Astfel, intr-un ziar din Dobrogea noua se scria ca, pe langa o anumita scoala, functioneaza „si un curs de analfabetizare”. In sfarsit, in ziarul Inainte (Braila) se strecurase urmatoarea greseala: „Regimul de democratie populara a deschis drum larg spre cultura cea mai inapoiata fiilor si fiicelor poporului muncitor”. E interesant ca aceste greseli, asa cum spuneam, au fost sesizate in faza spalturilor, fiindca in ziarele consultate de noi, existente in fondurile documentare ale bibliotecilor, ele nu au putut fi descoperite. 
Erorile de tipar au fost utilizate, in toate timpurile, ca un mijloc de satirizare a adversarului, a oamenilor politici in general. Astfel, in prefata la volumul T. Arghezi, Versuri (1980), Ion Caraion evoca doua situatii, doua „intamplari tipografice” de prin anii ’40. Astfel, in ziarul Timpul, se afla, pe prima pagina, „un cliseu pe doua coloane, infatisandu-i pe cei doi dictatori ai momentului si purtand sub el urmatoarea legenda: «Generalul Antonescu, conducatorul Statului, si dl Horia Sima, comandantul Miscarii Legionare, au pasit pe peronul garii Timisoara». Numai ca, la cuvantul al treisprezecelea, in loc de p (de la «pasit») se culesese b… si asa a ramas”. In acelasi ziar, „sub un cliseu pe trei coloane aratandu-le, printre paturile mutilatilor, generoase si elegante, pe Maria Antonescu, Veturia Goga, Sanda Manuila si altele, sta lamuritor scris, cu litere de tipar, ca «Femeile romane dau pilda ostasilor nostri». Oroare insa, de asta-data intr-al patrulea cuvant al explicatiei, l fusese inlocuit prin z si ziarul – pretind colegii mei – asa ar fi iesit, alergandu-se apoi sa se confiste de pe la chioscuri foile nevandute. Ce sa mai confisti? Se-nfulecasera ca painea calda”. 
Pentru a ne da seama de atmosfera din redactiile presei comuniste si de spaima pe care o produceau greselile de tipar, este elocvent un pasaj din memoriile lui Boris Buzila (In prezenta stapanilor. Treizeci de ani de jurnal secret la Romania libera, Compania, Bucuresti, 1999): „De altminteri, zarva starnita s…t tine de tensiunea si spaima care s-au instaurat de catva timp in jurul greselilor de tipar. Linotipistii, paginatorii, corectorii sunt innebuniti. A fost alcatuit un repertoriu de greseli susceptibile sa se strecoare in trascrierea numelui Tovarasului si de masuri preventive pentru a i se asigura o vecinatate grafica scutita de orice interpretare tendentioasa sau defaimatoare. Aceasta in afara de cazurile cand ar putea interveni alte accidente regretabile. Prescriptiile obligatorii sunt respectate, zeci de perechi de ochi veghind la corecta lor aplicare, dar se mai pot intampla si necazuri. De pilda, fiindca litera «c» cunoaste o maxima frecventa in titluri, linotipistul sa o inlocuiasca cu un «c» cu sedila, asa cum ni s-a intamplat noua mai demult si sa nu observe nimeni sau sa apara, in loc de «tovarasul», «tovaraul», cu lipsa lui «s». A devenit lege ca atat numele, cat si prenumele Tovarasului sa nu apara separate pe silabe, trecute dintr-un rand in altul. Pentru a evita asemenea situatii, se recomanda rarirea randurilor. Daca esti corector si ti-a nimerit intr-o fraza «plin de invataminte, tovarasul…», cuvantul «invataminte» fiind in situatia de a fi separat in silabe din necesitati tipografice si ai lasat sa apara la un cap de rand «minte, tovarasul», te-ai ars! S-ar putea intelege ca Tovarasul minte! Dar care e nebunul sa creada asa ceva?”. 


loading...

Adauga un comentariu