Sfatul medicului

Greseli pe care medicii si-ar dori sa nu le mai faci

Publicat: 15 mart. 2019

Exista anumite greseli care iti pot periclita sanatatea daca nu esti atent. Afla ce trebuie sa eviti pentru a te simti mereu bine. Uneori nu conteaza prea mult daca nu faci totul corect in mod strict, dar exista situatii in care unele greseli iti pot agrava starea de sanatate sau ti-ar putea pune chiar viata in pericol. Iata ce ar trebui sa eviti pentru a reduce riscurile:
 
1. Nu conduce singur cand mergi la spital. "Mi se pare incredibil cat de multe persoane care au un atac de cord ajung la spital conducand singure masina. Este un lucru foarte periculos. Ce vei face daca ti se opreste inima in timp ce conduci?”, spune dr. Arthur Hsieh, cardiolog.
 
2. Nu cauta un doctor nou folosind sursele gresite. „Pacientii se bazeaza foarte mult pe resursele online pentru a gasi un specialist, dar de obicei medicii buni nu sunt foarte intens promovati. Fondurile necesare pentru a face reclama nu corespund neaparat cu rezultatele bune din realitate. Una dintre cele mai comune greseli este sa alegi un medic pentru ca ai vazut o reclama pe Instagram sau pentru ca ofera reduceri. Daca cineva isi face reclama foarte insistent, de obicei este vorba despre un medic mai putin experimentat”, spune dr. Ben Talei, chirurg plastician din California.
 
3. Nu astepta cand observi simptomele unui accident vascular cerebral. „Nu i-as spune nicodata unui pacient cat de gresit este sa astepte sa-i treaca simptomele unui accident vascular cerebral inainte de a veni la spital, dar adevarul este ca este cel mai periculos lucru pe care l-ar putea face. Nu se va vindeca de la sine, ci pot aparea efecte secundare permanente”, spune dr. Hsieh.
 
4. Cand nu intelegi ceva intreaba. „Daca nu iti este clar ce iti spune medicul spune-i. Nu lasa indoielile sa te macine dupa aceea. Mi s-a intamplat o data sa-i spun unui pacient ca are o tumoare benigna, iar dupa cateva zile sa aud ca le-a spus tuturor sa are cancer si nu mai are mult de trait. Ar fi fost mult mai bine sa ma intrebe pe mine si nu s-ar mai fi suparat atat de tare”, spune dr. Theresa Tomeo.
 
5. Nu folosi medicamente expirate. „Nu lua la intamplare orice flacon cu medicamente pentru ca ai putea favoriza noi infectii sau probleme digestive. Fii foarte atent mai ales la picaturile de ochi. Exista cazuri in care oamenii si-au pierdut vederea in urma unei asemenea greseli”, spune dr. Brian Bonnani, oftalmolog din New York.
 
6. Gandeste-te bine la ce faci. „Multe accidente au loc si pentru ca oamenii nu s-au gandit putin la ce faceau. De exemplu, incep sa tunda gazonul in timp ce poarta slapi. Multe raniri pot fi prevenite daca analizezi cat de sigur este ceea ce faci”, spune dr. Tomeo.
 
7. Daca ai ajuns la urgente asigura-te ca stii ce ai de facut in continuare. „Daca nu ai inteles cum sa ai grija de tine dupa ce parasesti spitalul mai intreaba o data sau de oricate ori este nevoie. Precis nu vrei sa te intorci acolo a doua zi”, spune dr. Linda Lawrence, din San Antonio, Texas.
 
8. Nu inceta sa iei un medicament prescris pentru ca te simti mai bine. „Este foarte important sa iei medicamentul pe intreaga durata indicata pentru tratament. Numai in acest mod efectele pozitive vor deveni permanente”, potrivit dr. Darria Long Gillespie, de la Universitatea din Tennessee.
 
9. Nu lua prea multe suplimente inainte de o operatie. „Pacientii iau de obicei numeroase suplimente inainte de operatii, de exemplu turmeric, curcumina sau piper cayenne datorita beneficiilor pentru inima, dar in timpul operatiei vor creste riscul de hemoragie, ceea ce complica lucrurile foarte mult. Turmericul are proprietati antiinflamatoare, dar provoaca hemoragii destul de grave”, spune dr. Talei. sursa: eva.ro
S.D.
 loading...

Adauga un comentariu