News Flash:

Greva din invatamant a fost suspendata

25 Februarie 2000
1250 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Isvoranu
•De astazi, elevii merg la ore •Profesorii nu vor incheia insa mediile pe semestrul I si nici nu vor trece note in catalog

Federatia Sindicatelor Independente din Invatamant "Spiru Haret" si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant au decis suspendarea grevei generale. Profesorii afiliati la FSLI au inceput cursurile de ieri, iar cei din sindicatele afiliate la "Spiru Haret" se vor intoarce la catedra de luni, 28 februarie. Ieri, s-au facut ore la mai multe licee - "Eminescu", "Cantemir", "Ibraileanu" si o parte dintre liceele industriale. Elevii s-au prezentat la scoala deoarece nu stiau exact daca profesorii lor mai sunt in greva. "Elevii nu stiu la ce sindicate sunt inscrisi profesorii lor. De aceea, cand FEN si FSLI au anuntat ca reincep cursurile la scoala, elevii s-au dus la ore.

Insa, majoritatea profesorilor ieseni sunt inscrisi la USLIP Iasi, care este afiliata la Federatia xSpiru Hareta, iar noi am decis sa reluam cursurile de luni. Insa, daca elevii vor veni la scoala si astazi, nu vor fi trimisi acasa, ci vor fi supravegheati de profesori", a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele USLIP Iasi si secretarul Federatiei. El a precizat ca Federatia "Spiru Haret" a hotarat suspendarea grevei generale din cauza situatiei create in invatamant in ultimele zile. "Chiar daca vor reincepe cursurile, profesorii nu vor incheia mediile pe semestrul I, nu vor trece note in cataloage si nu vor face recuperari pana cand MEN nu va clarifica in scris celelalte probleme ale noastre", a mai spus Gheorghe Isvoranu.

Amintim ca guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta privind majorarea salariilor profesorilor incepand de la 1 aprilie 2000 cu 60% si cu inca 80% de la 1 septembrie 2000. Au ramas insa in suspensie problemele legate de majorarea salariului personalului nedidactic din invatamant, a disponibilizarii celor 20.000 de persoane si a modalitatilor concrete de recuperare a activitatilor scolare neefectuate. Pana in prezent, MEN nu s-a aratat foarte incantat de ideea unui plan de recuperare a orelor pierdute pe perioada grevei. Problema care se pune este aceea ca profesorii trebuie platiti pentru orele recuperate, pentru ca nici unul din ei nu va face recuperari daca nu este platit. Mai ales ca profesorii nu vor fi platiti pentru perioada grevei. In cazul in care profesorii si-au luat salariile pe perioada grevei si nu se vor face recuperari, ei vor trebui sa restituie sumele la urmatorul salariu.

Profesorii si-au primit partial avansul pe februarie

"Nu avem o situatie exacta in ceea ce priveste scolile care au acordat salariile. Stim cu siguranta ca profesorii si-au luat banii pe saptamana din ianuarie in care au fost in greva. Scolile au acordat aceste salarii in speranta ca sindicatele vor ajunge la o intelegere cu guvernul si se vor face recuperari. Este posibil ca profesorii sa fi luat si o parte din avansul pe februarie. Vom avea o situatie clara la sfarsitul lunii. Insa, daca nu se fac recuperari iar sindicatele nu ajung la nici o intelegere cu guvernul, atunci profesorii care au luat salarii pentru perioada grevei vor trebui sa restituie acesti bani.

Cred ca la primul salariu dupa greva li se vor opri banii pe statele de plata", a spus Camelia Gavrila, sefa ISJ Iasi. Ieri, sindicatele din invatamant au negociat de mai multe ori cu reprezentantii MEN in legatura cu recuperarea orelor si plata profesorilor pentru acestea, dar nu au ajuns la nici o concluzie. Negocierile vor continua, sindicatele sperand ca MEN nu va fi inconstient si in dorinta de a economisi bani, va renunta la recuperarea orelor pierdute. Tot in ideea ca materia pierduta va fi recuperata, Consiliul Consultativ al ISJ Iasi a discutat ieri posibilitatile de recuperare a orelor.

"In timpul grevei s-au pierdut 20 de zile lucratoare. In Consiliul Consultativ al ISJ Iasi au fost prezentate mai multe variante de recuperare. Mai sunt 14 sambete pana la sfarsitul anului scolar. Daca elevii invata in fiecare sambata si se fac recuperari si in prima saptamana a vacantei de primavara, atunci se poate spune ca va fi o recuperare rationala a orelor pierdute. De asemenea, pentru a nu ocupa toate sambetele elevilor, intr-una se pot face doua zile de scoala, cu ore si pauze mai mici.

Dar acum nu ne putem pronunta. Asteptam sa vedem ce spune ministerul", a mai spus Camelia Gavrila. Ramane de vazut daca MEN este dispus sa plateasca profesorii pentru recuperarea saptamanilor pierdute sau este mai dornic sa faca economii si elevii nu vor mai recupera materia pierduta si vor ramane cu mediile neincheiate pe semestrul I.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

spiru haret fsli eminescu cantemir ibraileanu gheorghe isvoranu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4187 (s) | 22 queries | Mysql time :0.264935 (s)