National

Greva generala a feroviarilor s-ar putea extinde

Publicat: 07 dec. 1999

•Conventia „Solidaritatea” a sistat pentru doua ore orice activitate la calea ferata •sindicalistii din „Miscare – Calatori” nu exclud intrarea in greva generala •administratia SNCFR nu a dat nici un raspuns concret revendicarilor sindicale •85 % din angajatii de la caile ferate cistiga 68 % din salariul mediu pe economie

Greva generala a sindicatelor feroviare din Conventia „Solidaritatea”, conjugata cu greva de avertisment a angajatilor din Uniunea Sindicala „Miscare – Calatori”, a paralizat ieri, intre orele 7-9, traficul pe calea ferata in Regionala CF Iasi. In primele doua ore ale diminetii nu a circulat nici un tren, casele de bilete au fost inchise iar impegatii de miscare nu au coordonat nici o iesire a garniturilor de transport. Dupa ora 9.00, traficul de calatori s-a desfasurat cu 93 de trenuri din cele 324 de care dispune Agentia Zonala de Calatori Iasi. Transportul de marfa a fost asigurat cu 28 de trenuri, prioritate avind garniturile cu combustibili, animale vii, alimente si materiale speciale. Constituiti intr-un centru de greva, liderii sindicatelor feroviare din Regionala CF Iasi, afiliate la Conventia „Solidaritatea”, au asteptat rezultatele negocierilor care s-au desfasurat la Bucuresti intre administratia SNCFR si reprezentantii angajatilor din ramura. Printre revendicarile Conventiei „Solidaritatea” se numara: renegocierea contractului colectiv de munca, majorarea cu 70 % a salariilor, acordarea unor prime de 1,5 milioane de lei/angajat si a unui bonus de 500.000 de lei pentru copiii angajatilor. Conducerea SNCFR este dispusa sa ia in calcul o majorare salariala de doar 20 %. Celelalte revendicari au ramas nesolutionate, sindicatele mentinind miscarea de protest. Cele doua tabere, administratie si filiale sindicale, disipate in teritoriu, asteapta rezultatele negocierilor de la Bucuresti.

•Activitatea feroviara ar putea fi suspendata

Gheorghe Horopciuc, liderul mecanicilor de locomotiva din Regionala CF Iasi, a precizat ca incetarea grevei generale depinde de modalitatile de solutionare a revendicarilor Conventiei „Solidaritatea”. Este posibil ca mecanicii de locomotiva din Iasi sa urmeze exemplul colegilor lor de la Depoul „Grivita” Bucuresti – care nu au permis intrarea in trafic a mijloacelor de tractiune. Potrivit celor declarate de Dan Gaina, liderul sindical al angajatilor din compartimentul „Linii” din Regionala CF Iasi, centrala sindicala a solicitat un raspuns scris privind posibilitatile financiare ale companiilor din cadrul SNCFR, dar nu a fost primit nici un semnal. Liderul sindical Victor Condurache nu a exclus posibilitatea intrarii in greva generala, incepind de miine, a angajatilor din „Miscare – Calatori”. Declansarea grevei generale de catre angajatii amintiti, care ar anula orice tip de activitate feroviara, ar respecta astfel metodologia conflictelor de munca. Greva generala a angajatilor din „Miscare – Comercial” ar surveni astfel la 48 de ore dupa declansarea grevei de avertisment de ieri.

•787.350 de lei = venitul mediu net lunar pentru 45 % din angajatii SNCFR

Victor Condurache, liderul Uniunii Feroviare Sindicale „Miscare – Calatori”, a infirmat declaratiile facute de Traian Basescu, ministrul Transporturilor, referitoare la salariile angajatilor din SNCFR, considerindu-le „umflate si artificiale”. Traian Basescu a mentionat, public, ca angajatii din exploatarea cailor ferate ar avea un salariu lunar net de cel putin 1,5 milioane de lei, fapt contrazis de normativele din ramura privind clasele de salarizare. In SNCFR exista 41 de clase de salarizare, veniturile nete aferente fiind situate intre 450.000 de lei si 2.506.200 de lei. In primele 13 clase de salarizare, cu venituri nete de 450.000 – 990.200 de lei, sint incadrati 45 % din angajatii din exploatarea cailor ferate. Acestia, care au un salariu mediu net lunar de 787.350 de lei, sint reprezentati de: acari, manevranti, magazineri, operatori SITRAM si montatori. In urmatoarele 20 de clase de salarizare, incadrate cu venituri lunare nete de 1.024.700 – 1.903.600 de lei, sint cuprinsi 40 % din angajatii din exploatare, reprezentati de: impegati miscare, casieri, mecanici de locomotiva, revizori tehnici, picheri, sefi manevra si sefi de tren. Acestia au un venit mediu lunar de 1.464.150 de lei. Avind in vedere faptul ca ponderea angajatilor din SNCFR o reprezinta grupele de munca enumerate pina acum, rezulta ca, pentru 85 % din ceferisti, salariul mediu net lunar se cifreaza la 1.125.750 de lei, respectiv 68% din salariul mediu pe economie. In ultimele 8 clase de salarizare, cu un venit mediu net lunar de 1.970.300 – 2.506.200 de lei, sint incadrati circa 15 % din angajati, reprezentati prin: ingineri, sefi de statie, sefi de divizie si sefi servicii. Liderul sindical Victor Condurache a subliniat ca revendicarile angajatilor sint justificate atit timp cit SNCFR ofera salarii sub plafoanele medii pe economie.

Ovidiu MARDAREloading...

Adauga un comentariu