News Flash:

Greva generala la Remar SA Pascani

22 Octombrie 1999
1428 Vizualizari | 0 Comentarii
Ieri, dis-de-dimineata, in curtea SC Remar SA (cea mai mare societate din Pascani) puteau fi zariti mai multi muncitori care luasera la cunostinta ca se va face greva. Citeva ore mai tirziu, peste 2.000 de muncitori se adunau in fata cladirii administratiei si cereau socoteala de ce nu li se majoreaza salariile. Din pacate pentru ei, in unitate nu se afla nici unul dintre cei cinci directori ai REMAR. Multimea protestatarilor a cerut cu insistenta ca reprezentanti ai Consiliului de Administratie sa vina pentru a negocia cu ei. Muncitorii sint nemultumiti de faptul ca managerii societatii au disponibilizat circa 170 de salariati si refuza, din motive necunoscute, sa trimita in somaj personalul TESA, categorie ce are 40% din totalul de 2800 salariati ai SC REMAR SA Pascani. O alta doleanta nerezolvata a salariatilor este neacordarea majorarii cu 25% a salariului si faptul ca nu s-a finalizat negocierea Contractului colectiv de munca. "Nu s-a dorit sa se ajunga la aceasta situatie. Tot ce s-a petrecut a fost o actiune spontana. Nu se mai poate trai cu 900 mii lei pe care ii iau. 80% din bani ii dau la intretinere, am si doi copii la scoala, nu am bani cu ce sa-i trimit la studii", a precizat unul dintre muncitorii care practic au asediat biroul liderului de sindicat. Un alt muncitor a propus ca salariul lui sa fie dat directorului general Alexandru Hirbu. Sutele de muncitori care se aflau in curtea intreprinderii strigau "Jos hotii!", si au cerut demisia intregului Consiliu de Administratie. "Sintem indignati de faptul ca din cinci directori nici unul nu este prezent in unitate. Daca noi am fi fost in aceasta situatie, eram dati afara demult", a afirmat unul dintre protestatari.
Ei solicitau, pe de o parte, majorarea salariului cu peste 50% nu cu 25% cum a cerut conducerea sindicatului si, pe de alta parte, anularea art. 108 din contractul colectiv de munca.
"Inca din 24 septembrie a.c. am solicitat Directiei de Munca si Protectie Social Iasi, consilierea conflictului de munca aparut intre salariatii reprezentati de sindicat si conducerea Consiliului de Administratie de la Remar Pascani. Motivul declansarii conflictului de munca este refuzul consiliului de administratie de a negocia grila de salarizare si eschiva de a finaliza Contractul colectiv de munca pe anul 1999-2000. Practic, negocierile au intrat in impas astfel: conducerea ne-a impus art. 108 care specifica: xPatronatul si Sindicatul isi rezerva dreptul ca pe timpul derularii contractului sa negocieze grila de salarizare ori de cite ori cei de la SNTCFR o fac cu salariatii lora. Bineinteles, noi nu am fost de acord cu asa ceva fiindca sindicatul nu mai face parte din SNTCFR, iar noi sintem societate comerciala de prestari servicii pentru SNTCFR. Nu pot intelege de ce nu ni se acorda majorarile de salariu, deoarece avem documente cum ca societatea pe primele 6 luni a inregistrat un profit de 10 miliarde lei, deci ar avea de unde sa acorde maririle", a declarat Alexandru Toiu, liderul de sindicat CFR Unirea de la Remar SA. Contactat telefonic de liderul de sindicat Dorin Fronea, un membru in consiliul de administratie le-a cerut tuturor muncitorilor sa-si reia lucrul miine dimineata (astazi - n.r.). In schimb, salariatii au refuzat sa-si reia lucrul, ba mai mult, ei au organizat pichete de greva formate din trei salariati la fiecare sectie. Ei au rolul de a-i "indruma" si pe ceilalti muncitori de la schimburile 2 si 3. "Situatia creata nu a fost pornita de noi, ea a fost declansata de muncitori nemultumiti de conditiile de munca si salarizare. Cred ca s-a tras din timp un semnal de alarma dar am fost tratati cu nonsalanta, ba chiar in bataie de joc, nu ca parteneri de dialog, asa cum trebuia. Sindicatul nu-si asuma nici o responsabilitate asupra grevei spontane, dar ne asociem cu ei la revendicari", a declarat reprezentantilor presei Gheorghe Butnaru, vicepresedinte la sindicatul CFR Unirea Pascani. Cei 2000 de muncitori sint hotariti sa nu-si reia activitatea in uzina pina nu li se aproba cele doua puncte revendicate. Dupa mai multe ore de discutii cu liderii de sindicat multimea si-a revizuit cererea, solicitind majorarea de salariu cu 50%. Grevistii au afirmat ca daca nu se va ajunge la o intelegere vor cere demisia tuturor din conducere si CA.
Din tabara cealalta, managerul societatii (Alexandru Hirbu) a declarat: "Vom face calculele sa vedem citi bani am pierdut cu greva si ii vom imputa acelor persoane care au instigat. Ulterior, cei vinovati vor fi trimisi in judecata. Pe de alta parte, nu se pot acorda majorari salariale asa cum au cerut sindicalistii. Exista un profit, insa acesta e numai pe hirtie"
In legatura cu deschiderea conflictului de munca intre salariatii REMAR Pascani si conducerea societatii comerciale, Directia Generala de Munca si Protectie Sociala a Judetului Iasi trimite o adresa in care se stipuleaza: "Situatia existenta la REMAR Pascani nu intruneste elementele constitutive unui conflict colectiv de munca. In acest sens va sugeram sa revedeti si dispozitiile imperative ale art. 7, art. 8 si art. 9 din Legea nr. 15/1991, care trebuie respectata cu cea mai mare strictete. De altfel, art. 5 din Legea nr. 15/1991 arata ca salariatii pot declara greva generala numai in conditiile prevazute de aceasta lege".
Surse din cadrul Politiei Municipale Pascani au declarat ca ofiteri de politie lucreaza la un plan de combatere a starii de infractionalitate in cazul in care salariatii nemultumiti de la REMAR vor intentiona sa blocheze transportul pe caile ferate. "Unitatea noastra,plus Politia municipala si Garnizoana de jandarmi, sintem pregtiti sa facem fata unui asemenea eveniment", a declarat mr. Vasile Costiug, seful Postului de Politie Transporturi Feroviare Pascani.
In cursul serii trecute au inceput in Sala mica a Primariei din Pascani negocieri intre partile in conflict. La intilnire au luat parte reprezentanti ai conducerii si salariatilor precum si delegati din partea FPS si a Primariei Pascani.
Sorin URSAN
Mihai HOGAS
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1473 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013486 (s)