Local

Greva la Finantele Publice!

Publicat: 13 feb. 1999

•dupa actiunea de tip japonez, protestul va creste progresiv pina la greva generala, moment in care toate ghiseele de lucru cu publicul vor fi inchise

Involutia economica resimtita in toate ramurile de activitate, a stirnit vii controverse in ultimele luni. Primele voci au fost cele ale minerilor, urmate de cele ale transportatorilor, si ale altor categorii sociale sufocate de jugul fiscal care apasa din ce in ce mai tare. Mai grav pentru Ministerul de Finante este ca insasi subordonatii lui se razvratesc. Ce i-a condus la Bucuresti? Salariile mici si riscul la care se expun atunci cind merg la agentii economici pentru a recupera debitele fata de bugete, par sa exprime fetele nemultumite ale angajatilor MF.

Sindicatul Finantelor Publice, constituit anul trecut la nivelul judetului Iasi, s-a hotarit in cele din urma sa rupa tacerea si sa ia o pozitie ferma.

Inainte de a face publica nemultumirea, sindicalistii au recurs la dialog. In incercarea de a aplana eventualele conflicte de munca, liderii sindicatului iesean au participat la asa zisele negocieri in cadrul Ministerului de Finante, care au avut loc in urma cu doua zile, dar care nu au condus la rezultatul scontat.

Astfel se explica de ce Sindicatul Finantelor Publice Iasi a decis ca singura cale spre o viata mai prospera este conflictul de munca, in toate formele lui juridice.

Virgil Tataru, liderul Sindicatului Finantelor Publice Iasi a remis un comunicat de presa, prin care face cunoscut ca in perioada 16-19 februarie a.c., toate unitatile teritoriale ale Ministerului de Finante vor recurge la greva de tip japonez. Practic, in perioada amintita, iesenii vor putea apela la serviciile Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) Iasi, fara nici un fel de probleme. Singura diferenta va fi ca finantistii vor purta o banderola alba pe bratul drept, in semn de protest.

Daca nici dupa acest termen de gratie, Ministerul de Finante nu va da ascultare doleantelor sindicalistilor, acestia din urma sint hotariti sa recurga la o greva de avertisment. Noua greva care o va succeda pe cea de tip japonez va consta in sistarea programului de lucru cu cite o ora in fiecare zi. Prin urmare, luni, 22 februarie, in toate unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor nu se va lucra intre orele 8.00-9.00, marti, 23 februarie activitatea va fi afectata in intervalul 8.00-10.00. Acest program de inactivitate progresiv va continua pina vineri, 26 februarie cind activitatea va inceta intre orele 8.00-13.00. Daca nici dupa aceasta forma de protest, Ministerul de Finante nu se va lasa induiosat, finantistii sint hotariti sa nu mai lucreze din data de 1 martie a.c, pina cind vor fi ascultati dar si ajutati nu cu promisiuni, ci cu lucruri concrete.

Valeriu Dornescu, directorul general al DGFPCFS Iasi, ne-a declarat, nu in calitate de membru de sindicat, ci in calitate de angajat al MF, ca revendicarile sindicalistilor, legate de aplicarea corecta a Legii nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor personalului cu functii de conducere sint intemeiate. „Cred totusi ca nu se va ajunge prea departe cu conflictul de munca si ca acesta se va dezamorsa inainte ca activitatea in unitatile DGFPCFS Iasi sa fie destabilizata in detrimentul contribuabililor, persoane fizice si juridice”, este de parere Valeriu Dornescu.loading...

Adauga un comentariu