Local

Greva profesorilor – ramane cum am stabilit

Publicat: 17 ian. 2000

•Greva de avertisment a fost amanata pentru miercuri

Miercuri, profesorii din invatamantul romanesc vor intra in greva de avertisment timp de trei ore – intre 11 si 13. Greva de avertisment, programata initial pentru astazi, a fost amanata deoarece, abia la inceputul acestei saptamani au inceput negocierile cu Guvernul. In cazul in care aceasta greva de avertisment nu va da rezultate, pe 24 ianuarie invatamantul va intra in greva generala pana pe 28 ianuarie. Daca nici de data aceasta Guvernul nu va rezolva problemele ridicate de sidicalisti, se intentioneaza ca sindicatele sa organizeze apoi greve in cascada – fiecare judet sa faca greva intr-o anumita perioada.

„Legea noilor conflicte de munca nu ne mai obliga sa asiguram o treime din activitate in cazul unei greve generale. Dar, institutiile de invatamant special, cantinele si internatele vor functiona, iar angajatii vor lucra. Insa, in ceea ce priveste scolile, dorim ca in perioada 24 – 28 ianuarie acestea sa fie inchise”, a precizat Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi. Cei mai afectati de aceasta greva din invatamant vor fi elevii. Acestia au intrat in prima sesiune de evaluare din anul scolar 1999-2000 si risca sa ramana cu situatia scolara de pe semestrul I neincheiata daca profesorii vor face greva. „Facem un apel catre sindicate sa incerce o rezolvare a revendicarilor la masa tratativelor, pentru ca o greva in perioada de evaluare ar insemna o situatie foarte dificila pentru elevi”, a precizat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi.

De cealalta parte, Gheorghe Isvoranu crede ca profesorii trebuie sa fie fermi pe pozitie si sa nu incheie situatiile scolare: „Stim ca elevii vor fi afectati, dar nici noi nu suntem vinovati de situatia in care a ajuns invatamantul. Rugam profesorii sa nu cedeze presiunilor pe care le va face MEN si sa nu incheie mediile. Numai daca vom fi uniti, vom putea obtine ceva pentru invatamant”, a mai spus Gheorghe Isvoranu.

Profesorii universitari nu s-au hotarat

Federatia Sindicatelor Universitare din Romania Alma Mater” este una din semnatarele protocolului care anunta greva din invatamant de pe 24 ianuarie. Insa, profesorii universitari nu stiu inca daca vor adera la greva. „Vom face un referendum in randul cadrelor didactice si vom vedea care este parerea acestora. Dar clinicile si catedrele de la Universitatea de Medicina sunt imprastiate in tot Iasul, deci nu cred ca acest referendum va fi gata pana saptamana viitoare. Deci, cu siguranta, la Medicina nu va fi greva de avertisment pe 19 ianuarie. Si nici la greva generala nu cred ca vom adera. La noi s-au marit salariile din venituri extrabugetare, deci nu exista motive de nemultumire”, a spus lector universitar Mihai Amironesei, presedintele sindicatului din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi.

La Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi„, profesorii ar inclina totusi spre greva generala. „Liderul nostru de sidicat, lector universitar Alexandru Tofan, a spus ca va face un referendum in randul cadrelor didactice, iar daca 50% dintre acestea vor fi pentru greva, vom intra in greva generala. Eu personal am sa semnez pentru greva si cred ca la fel vor face si colegii mei. In cazul in care va fi greva, studentii isi vor da examenele dar nu vom trece notele in carnete si cataloage”, a precizat profesor universitar Gheorghe Zet, secretarul stiintific al UTI. „Vom realiza si noi un referendum in randul profesorilor si cred ca acestia vor fi pentru greva generala. Profesorilor nu le-a trecut inca supararea de anul trecut cand si-au primit avansul pe decembrie dupa Craciun”, a spus conferentiar Vasile Vantu, liderul de sindicat din cadrul Universitatii de Agronomie si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad„.

Studentii ii vor sprijini pe profesorii grevisti

Liderii organizatiilor studentesti din Iasi spun ca vor sprijini profesorii universitari in cazul in care acestia adera la greva generala de pe 24 ianuarie. Cu toate acestea, ei sunt sceptici in ceea ce priveste hotararea profesorilor de a participa la greva. „Cred ca va fi mai mult o greva declarativa. De obicei, profesorii universitari sunt mai rentinuti cand este vorba de greve. Dar vor avea tot sprijinul nostru daca vor adera la greva generala”, a declarat Daniel Oajdea, presedintele Ligii Studentilor cu Profil Tehnic din cadrul UTI. „Bineinteles ca vom fi alaturi de ei, dar asta numai in cazul in care intra in greva generala. Vom astepta si vom vedea ce se va intampla”, a spus Vladimir Poroch, presedintele Societatii Studentilor Medicinisti din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. PopaIasi. Principalele revendicari ale sindicatelor sunt asigurarea unui buget pentru invatamant care sa acopere atat cheltuielile de salarizare a personalului cat si cele de la capitolul cheltuieli materiale si majorarea salariilor profesorilor.loading...

Adauga un comentariu