Local

Gripa a inceput sa dea tarcoale Iasului

Publicat: 14 ian. 2000

•In ultimele 24 de ore, la Spitalul de Boli Infectioase au fost internate cinci persoane banuite a avea gripa.

Diagnosticul nu a fost stabilit cu exactitate, insa medicii spun ca, cu siguranta, este vorba despre o viroza respiratorie mai complicata. „Daca este sau nu gripa, nu se va sti decat atunci cand analizele probelor trimise la Institutul de Sanatate Publica vor fi gata”, a declarat doctorul epidemiolog Maria Birhala, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Iasi. Medicii spun ca, deocamdata, nu se pune problema unei epidemii de gripa in judetul Iasi, insa nu este exclus ca, in perioada urmatoare, numarul cazurilor sa creasca alarmant, asa cum s-a intamplat anul trecut. La nivel national, pana acum s-au inregistrat 1000 de persoane diagnosticate cu gripa.

Virusul gripei se schimba de la an la an

Gripa este o viroza respiratorie determinata de virusul gripal, ce se caracterizeaza prin variabilitate antigenica. „Structura antigenica se schimba de la an la an, fiind o metoda de supravietuire. Vaccinul este preparat cu tulpinele care se preconizeaza ca circula in aer. La nivel mondial, exista un sistem de supraveghere a gripei. Organizatia Mondiala a Sanatatii centralizeaza toate datele, prin centrele pe care le are in toata lumea”, a declarat doctorul Irina Teodorescu, de la Spitalul de Boli Infectioase Iasi. Circa 70%-75% din persoanele care se vaccineaza impotriva gripei scapa de aceasta boala. Eficienta este mai mare pentru cei care se vaccineaza in fiecare an.

Gripa are un debut brusc

Gripa are un debut brusc si se caracterizeaza prin aparitia febrei, durerilor de cap, a globilor oculari, prin frisoane. „Calea de transmitere este aerogena, perioada de incubatie este de trei zile, iar bolnavii nu se pot ridica din pat. Evolutia este de 7 zile, iar daca acest termen este depasit atunci apar complicatii. Se recomanda tratarea cu aspirina si paracetamol”, a mai declarat medicul epidemiolog Irina Teodorescu. Conform unui raport facut la nivel national, costul epidemiei de gripa declansate iarna trecuta s-a ridicat la aproximativ 90 de miliarde de lei, iar costul pentru excesul de pneumonii si bronhopneumonii datorate gripei a fost de peste 56 de miliarde de lei.loading...

Adauga un comentariu