Actualitate

Gripa porcina baga panica in ieseni! Cazuri noi au fost confirmate la Institutul din Bucuresti!

Publicat: 18 feb. 2016
1

@ Noile cazuri identificate ar trebui sa dea de gandit celor care nu s-au prezentat inca la medic @ Iasul face parte dintre primele judete cu cele mai multe astfel de cazuri

Virusul AH1N1 baga panica in ieseni. Mai multe analize ale unor pacienti din Iasi au fost trimise la laboratorul din Bucuresti, unde au fost confirmate alte cazuri de gripa porcina pe raza judetului. In acest mod, Iasul este printre judetele fruntase in ceea ce priveste numarul de cazuri confirmate de existenta a virusului. Chiar daca nu toti pacientii se prezinta la Spitalul de Boli Infectioase Sf. Parascheva” din Iasi, unele analize au fost trimise si de catre medicii de familie pentru confirmarea prezentei sau nu a virusului.

„Nu este epidemie, desi au fost cateva cazuri identificate la Iasi. Acestea nu trebuie sa fie neaparat in cadrul spitalului, un pacient poate merge si la medicul de familie si ii poate trimite spre analiza probele”, a declarat dr. Carmen Dorobat, medic primar in boli infectioase. „Noi am trimis probe la Bucuresti la laborator si asteptam sa primim rezultatele. Ei (INSP – n.r.) de obicei afiseaza saptamanal situatia cazurile confirmate”, a declarat si Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi.

Citeste si: Rezerva de Tamiflu la Iasi pentru cazurile de gripa porcina

Conform datelor furnizate de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP) pe site-ul oficial in data de 18 februarie, in sezonul gripal 2015-2016 au fost identificate, in total, sase cazuri de gripa AH1N1, judetul Iasi fiind printre primele judete cu un numar mare de cazuri identificate. Deoarece gripa se transmite de la om la om atât pe cale orala (vorbit, stranut, tuse), cât si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secretiile sale nasofaringiene, pentru evitarea imbolnavirii cu gripa porcina, medicii specialisti recomanda respectarea celor mai importante masuri de prevenire. In primul rand, nasul si gura sa fie acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului, mainile sa nu fie duse la ochi sau la gura decat dupa ce au fost spalate cu apa si sapun, sa se evite pe cat posibil aglomeratiile. De asemenea, trebuie evitat contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii, iar cei care prezinta simptome asemanatoare cu cele ale gripei sa se izoleze de restul familiei si sa mearga la doctor pentru stabilirea diagnosticului si a schemei de tratament.

Adauga un comentariu