News Flash:

Gripa porcina in scolile din Romania

11 Septembrie 2009
955 Vizualizari | 0 Comentarii
Gripa porcina in scolile din Romania
Ministerul Sanatatii a decis ieri ca Directiile de Sanatate Publica sa suspende, pentru sapte zile, activitate in unitatile de invatamant in care se confirma, prin analize de laborator, trei cazuri de imbolnavire cu gripa AH1N1 in clase diferite ale aceleiasi institutii scolare. Totodata, in cazul confirmarii unei singure imbolnaviri intr-o clasa autoritatile vor dispune inchiderea clasei si izolarea colectivului timp de sapte zile. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, Comitetul de Coordonare si actiune al MS pentru noua forma de gripa pandemica a finalizat ieri un plan special de monitorizare, prevenire si actiune in cazul imbolnavirilor cu virusul AH1N1 in unitatile de invatamant. Strategia pe care se axeaza planul vizeaza reducerea la maximum a imbolnavirilor pana la demararea campaniei de vaccinare din decembrie si actiuni rapide pentru limitarea raspandirii virusului in scoli pe toata durata pandemiei. Masurile vor fi comunicate in teritoriu de catre Comitetul pentru Situatii de Urgenta al Guvernului si sunt obligatorii pentru personalul din invatamant, putand atrage raspunderea conform legii in cazul neindeplinirii lor, a precizat sursa citata.
Planul stabileste in mod clar obligativitatea implicarii, sub coordonarea Ministerului Sanatatii, a unitatilor de invatamant, prin conducatorii acestora si a corpului profesoral. Unitatile de invatamant isi vor organiza Comitete de gripa, care vor fi responsabile cu informarea si educarea parintilor si a elevilor privind preventia imbolnavirii, cu monitorizarea si raportarea cazurilor cu simptome ale afectiunilor respiratorii si cu aplicarea de masuri in cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1. Astfel, in fiecare zi, unitatile scolare sunt obligate sa realizeze chestionarea elevilor si evidenta simptomelor respiratorii. Cazurile cu astfel de simptome sunt raportate Comitetului de gripa, izolate si consultate de catre medicul scolar (sau, in lipsa acestuia, de catre medicul de familie ce are in arondare scoala respectiva), care confirma sau infirma simptomele si contextul epidemiologic (a calatorit sau a luat contact cu persoane care au calatorit in tari care au raportat prezenta AH1N1). In cazul indeplinirii celor doua conditii, va fi anuntata Directia de Sanatate Publica (DSP) judeteana, care aplica masurile standard in cazul suspiciunilor de imbolnavire cu AH1N1, respectiv preluare, testare si internare sub tratament antiviral in urma confirmarii de laborator. In cazul aparitiei de cazuri de imbolnavire in randul cadrelor didactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant si de a se prezenta la medicul de familie sau la spitalul de boli infectioase, pentru diagnostic si conduita terapeutica.
Planul de actiune definit de Ministerul Sanatatii prevede si conditiile suspendarii cursurilor scolare sau inchiderii unitatilor de invatamant. Potrivit documentului, in cazul confirmarii unei singure imbolnaviri intr-o clasa va fi dispusa inchiderea acesteia si izolarea colectivului pe o durata de sapte zile. DSP va dispune suspendarea activitatii unitatii de invatamant pe o perioada de sapte zile, daca se confirma, prin analize de laborator, un numar de trei cazuri de imbolnavire prin gripa AH1N1 in clase diferite ale aceleiasi unitati de invatamant.
In perioada 15-30 septembrie, fiecare scoala va organiza intalniri cu parintii pentru le prezenta masurile ce trebuie respectate pentru prevenirea imbolnavirilor in unitatea de invatamant, precum si ore de dirigentie pentru informarea si educarea elevilor. DSP judetene vor distribui catre Inspectoratele Scolare materiale informative pentru elevi, parinti si cadre didactice privind gripa si masuri de prevenire. Planul de actiune si responsabilitatea aplicarii lui vizeaza intreg sistemul de invatamant romanesc, toate nivelurile de scolarizare si prescolarizare, precum si toate formele de invatamant privat. Ministerul Sanatatii face apel la cadrele didactice si parinti, in egala masura, sa trateze cu maxima responsabilitate starea de sanatate a copiilor, precum si masurile de preventie si actiune in cazul noii forme de gripa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4092 (s) | 22 queries | Mysql time :0.290213 (s)