News Flash:

Gripa porcina provine din Romania?

7 Mai 2009
1362 Vizualizari | 1 Comentarii
Gripa porcina provine din Romania
• Compania americana Smithfield Food, cel mai mare producator de carne de porc din Romania, care a fost acuzata ca polueaza mediul si ai carei porci ar putea avea legatura cu actuala gripa H1N1, s-a instalat in tara primind ajutor de la cel mai inalt nivel politic • Avand in vedere ca porcii din fermele Smithfield din Romania au fost afectati in 2007 de pesta porcina, New York Times sugereaza ca o tulpina a noii gripe A/H1N1 ar putea proveni chiar din Romania

Compania americana Smithfield Food, cel mai mare producator de carne de porc din Romania, care a fost acuzata ca polueaza mediul si ai carei porci ar putea avea legatura cu actuala gripa H1N1, s-a instalat in tara primind ajutor de la cel mai inalt nivel politic, scrie publicatia New York Times. Articolul din New York Times (NYT) scrie ca Smithfield a ajuns sa se dezvolte in Romania si sa detina 40 de ferme de porci cu sustinerea fostului ambasador Nicholas Taubman si a presedintelui Traian Basescu. In afara de faptul ca a eliminat din ecuatie micii fermieri, compania, avand sustinere la cel mai inalt nivel, isi permite sa nu respecte normele de mediu si sa opereze fara autorizatii. Mai mult, avand in vedere ca porcii din fermele Smithfield din Romania au fost afectati in 2007 de pesta porcina, NYT sugereaza ca o tulpina a noii gripe A/H1N1 ar putea proveni chiar din Romania. "Virusul din 2007 a afectat numai porcii, dar cercetatorii au gasit elemente ale virusurilor porcine - o tulpina din Europa sau Asia, alta din America de Nord - in codul genetic al virusului noii gripe A (H1N1)", scrie NYT. "Smithfield detine si o parte din ferma (mexicana - n.r.) de porci localizata foarte aproape de locul in care specialistii ONU investigheaza o posibila legatura intre porci si noua gripa H1N1, care afecteaza omul. Avand in vedere ca originile exacte ale virusului sunt inca necunoscute, Smithfield a subliniat ca aceasta gripa nu a afectat nici un angajat al sau si nici un animal", scrie NY Times.
Publicatia americana constata ca abordarea globala a lui Smithfield este evidenta. In mai putin de cinci ani, Smithfield a reusit sa isi creeze sustinatori in randul politicienilor din Romania si Polonia, a absorbit sume mari din fondurile pentru agricultura ale UE si a reusit sa invinga orice opozitie pe plan local, creand un conglomerat de crescatorii de porci, dotate cu sisteme de hranire, grajduri controlate climatic si abatoare. "S-a dezvoltat cu atata repeziciune, incat uneori nu a reusit sa obtina autorizatiile de mediu necesare si sa informeze autoritatile despre decesele porcilor - probleme care au aparut mai ales dupa pesta porcina care a afectat trei centre din Romania in 2007, dintre care doua operau fara permise. In jur de 67.000 de porci au murit sau au fost sacrificati, intrucat si porcii infectati, si cei sanatosi au fost impuscati pentru a opri epidemia", aminteste publicatia americana. In Romania, numarul fermelor de porci a scazut cu 90 la suta - la 52.100 in 2007, de la 477.030 in 2003 - potrivit statisticilor UE citate de NYT, intrucat fostii fermieri au fost coplesiti de preturile scazute practicate de Smithfield si au decis sa emigreze sau sa se reprofileze in constructii. In locul lor, compania a angajat sau are contracte cu 900 de oameni si cumpara graunte de la 100 de fermieri. In Polonia, au existat 1,1 milioane de fermieri care se ocupau cu cresterea porcilor in 1996. Numarul lor a scazut cu 56 la suta in 2008 din cauza metodelor moderne pentru gestionarea fermelor care au transformat agricultura, potrivit Camerei Nationale de Agricultura a Poloniei.

Fonduri absorbite

Smithfield are 40 de ferme in Romania, iar impactul asupra mediului este mai mare decat cel asupra micilor fermieri, mai constata ziarul american. Compania a construit imense containere metalice si injecteaza deseuri in pamant. Oamenii care locuiesc langa aceste ferme se plang de mirosul ingrozitor, relateaza NYT. Fermele Smithfield din judetul Timisoara se numara printre cele mai mari surse de poluare a aerului si a solului, potrivit unui raport al autoritatilor romane citat de NYT. De asemenea, potrivit raportului, concentratia de gaz metan din aer a crescut cu 65 la suta din 2002, pana in 2007. "Contribuabilii au sustinut o parte din aceasta dezvoltare, intrucat Smithfield a absorbit milioane de Euro din subventiile UE - dintr-un total de 50 miliarde disponibile anul trecut - care erau menite sa incurajeze dezvoltarea moderna a fermelor in paralel cu grija pentru mediu. Astazi Smithfield este cel mai mare producator de carne de porc din Romania, unde detine peste 40 de ferme de porci raspandite pe 50.000 de acri" (aproximativ 20.234 de hectare), scrie NYT.
Potrivit ziarului american, reprezentantii Smithfield isi apara cu indarjire metodele. Acestia spun ca au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a opri epidemia de pesta porcina si spun ca lipsa de licente a fost o greseala. "Am invatat sa nu presupunem ca daca guvernul are cunostinta de planurile si operatiunile noastre inseamna ca si avem permisiunea de a ne continua actiunile pana obtinem toate permisele necesare", a raspuns avocatul Smithfield, Charles Griffith, la o solicitare a publicatiei americane.
Smithfield a refuzat sa dezvaluie totalul subventiilor pe care le-a colectat, subliniaza publicatia. Romania plateste in jur de 30 Euro pentru fiecare porc crescut, de unde se poate deduce ca pentru 600.000 de porci pe an, Smithfield ar fi fost eligibil pentru subventii nationale in valoare de 18 milioane Euro pentru imbunatatirea calitatii carnii. Date recente date publicitatii in Romania arata ca Smithfield a colectat anul trecut subventii de peste 300.000 Euro de la stat si peste 200.000 Euro din subventiile UE pentru noile state membre. In Polonia, Smithfield a absorbit peste 2 milioane Euro in subventii.



Pesta porcina

NYT trece in revista si amenzile pe care compania le-a primit: 9.000 Euro pentru ca a varsat excremente de porc in timpul unui transport, 35.000 Euro pentru scurgeri de dejectii in sol, 35.000 Euro pentru ferme care operau fara permis in Arad si 18.500 Euro pentru ca nu au prevenit poluarea apei. "Dar Smithfield si-a revenit greu dupa pierderile cauzate de gripa porcina (pesta - n.r.) din localitatea romaneasca Cenei. La acea vreme, in 2007, cadavrele porcilor zaceau in gramezi si localnicii isi amintesc eforturile haotice ale companiei de a impusca porcii si de a-i arde. Acel virus particular afecta numai porcii, dar cercetatorii au gasit elemente ale virusurilor porcine - una din Europa sau Asia, altul din America de Nord - in codul genetic al virusului noii gripe A (H1N1)", scrie NYT.
Nu exista inca o explicatie oficiala pentru acea epidemie de gripa porcina, arata NYT. Mai multi oficiali guvernamentali si ai Smithfield spun ca firma a fost coplesita de propria sa masinarie industriala si de ritmul in care se inmulteau porcii. "Mii de porcusori s-au nascut si nu a existat loc fizic unde sa fie pusi, pentru ca noile ferme nu au fost terminate. Nimeni nu admite acest lucru, dar aceasta a fost cauza gripei porcine. Au fost fortati sa improvizeze", explica arhitectul Seculici. Smithfield a recunoscut ca a plasat porci tineri in ferme care se aflau in constructie, dar a insistat ca acest lucru nu a avut un impact asupra sanatatii animalelor. "S-a facut prea repede, acest fapt a cauzat problemele", a declarat si fostul ambasador Taubman. Cand a venit timpul pentru remedierea situatiei, Smithfield a apelat din nou la subventiile UE, cerand compensatii de 11,5 milioane dolari americani. Autoritatile locale - cele care au puterea sa execute platile - au refuzat insa solicitarea, revoltate de faptul ca epidemia s-a constatat la ferme fara licenta care erau acuzate ca nu respecta masurile pentru biosecuritate.
O misiune speciala a Comisiei Europene a confirmat unele plangeri, constatand ca Smithfield nu a transmis rapoarte regulate despre decesele porcilor si ca angajatii circulau liberi intre ferme in ciuda suspiciunilor de pesta porcina. "In ciuda faptului ca am recunoscut aceste disfunctionalitati, aceasta nu inseamna ca fermele noastre operau in afara prevederilor autoritatilor romane. Fermele noastre operau transparent si conform regulilor, pastrand zi de zi contactul cu autoritatile", a declarat avocatul Smithfield, Charles Griffith. Impiedicata sa incaseze compensatiile pentru porcii care au murit, Smithfield s-a adresat lui Valeriu Tabara, seful de atunci al comisiei de agricultura din Parlamentul Romaniei. Cu sustinerea altor politicieni, Tabara a reusit sa treaca un amendament prin care proprietarii de animale aveau dreptul sa fie compensati dupa pierderi cauzate de boala, indiferent daca au fost ignorate masurile de biosecuritate, scrie New York Times. Compania Smithfield nu e sigura ca va beneficia de pe urma acestui amendament. Avocatul Smithfield a aratat ca, in general, amendamentul nu se va aplica retroactiv, dar Valeriu Tabara sustine ca Smithfield intra in categoria companiilor care au inregistrat pierderi.



Nota redactiei: Articolul de fata a fost publicat de cotidianul New York Times in editia din data de marti, 5 mai 2009. Titlurile si subtitlurile apartin redactiei BUNA ZIUA IASI.
Motivat de importanta acestui articol referitor la gripa porcina, pagina de Opinii a cotidianului BUNA ZIUA IASI, ce trebuia publicata astazi, va aparea in editia de maine.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fonduri absorbite pesta porcina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Anonim  | #68092
Dupa acelasi scenariu sa distrus industria din Romania acum se distruge si ce a mai ramas din agricultura multumim alesilor cine io fi ales ?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1488 (s) | 22 queries | Mysql time :0.027704 (s)