Eveniment-Social

Gripa si infectiile respiratorii afecteaza pe tot mai multi ieseni

Publicat: 26 feb. 2015
1

In ultimele zile numarul pacientilor cu infectii respiratorii de tip viroza, care ajung la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Sf. Spiridon este in crestere. Este vorba in primul rand de pacienti varstnici cu multiple boli cronice, care dezvolta si infectii respiratorii care ajung cu ambulanta la UPU. Acestia sunt in stare grava pentru ca afectiunile cardiovasculare, metabolice sau respiratorii pe care ei le au sunt decompensate in contextul infectiei respiratorii acute.

„Pentru acestia recomandam prezentarea cat mai devreme la spital. Totodata este importanta apelarea medicului de familie inca de la primele aparitii ale simptomelor: dureri musculare, stranut, tuse. Toate aceste fenomene trebuie anuntate initial medicului de familie, iar daca exista patologii grave asociate, medicul de familie va decide, probabil, trimiterea la spital. Pentru persoanele tinere fara probleme cronice este bine sa ramana acasa daca au aceste simptome, iar autoizolarea sa se faca la domiciliu si sa evite sa ajunga in medii aglomerate, asa cum este orice spital in acest moment”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, purtatorul de cuvant al Spitalului Sf. Spiridon.

Cazurile de infectii respiratorii sunt prezente si la Spitalul de Boli Infectioase Sf. Parascheva Iasi unde reprezinta aproximativ 40 la suta din internari. „Predomina infectiile respiratorii, pneumoniile si bronhopneumoniile. Nu este o crestere alarmanta in acest moment, dar la sfarsitul sezonului gripal se va face o statistica. Toate persoanele care au venit pana acum cu gripa sau infectii respiratorii sunt cele care nu au facut vaccin antigripal. Vaccinul pe care il avem a protejat foarte bine pe cei carora l-am administrat”, a declarat Irina Teodorescu, purtatorul de cuvant de la Spitalul Sfanta Parascheva Iasi.

Adauga un comentariu