National

Griua Stoica, declaratie NEASTEPTATA: Ceea ce face DNA acum este corect

Publicat: 12 ian. 2016
1

Omul de afaceri Gruia Stoica, condamnat in prima instanta la patru ani inchisoare cu executare in legatura cu trucarea unei licitatii publice, a afirmat marti ca ceea ce fac procurorii DNA „este corect” si ca Romania avea nevoie de „un moment zero”.

Gruia Stoica a participat la Inalta Curte de Casatie si Justitie la ultimul termen al procesului in care a fost trimis in judecata de DNA pentru cumparare de influenta, urmand ca instanta sa anunte pe 26 ianuarie sentinta definitiva.

La iesirea din sala de judecata, Gruia Stoica a declarat ca este pregatit „pentru orice eventualitate” daca judecatorii vor decide ca el a gresit, sustinand ca Romania avea nevoie de „un moment zero” in lupta impotriva coruptiei.

„Un moment zero trebuia facut in Romania spre binele copiilor si nepotilor nostri. Trebuia un moment zero. Dar ca, pe langa acest moment zero, exista si agende personale sau de grup, acolo trebuie sa fim putin atenti. Ceea ce face DNA-ul acum in mare parte este corect. Nu vreau sa tin neaparat cu DNA-ul, dar ceea ce face este corect. Daca eu am gresit, sunt de acord sa fac si eu parte din acest moment zero”, a declarat Gruia Stoica.

In legatura cu dosarul sau, omul de afaceri s-a plans de pozitia de „non-combat” adoptata de celalalt inculpat din proces, avocatul Doru Bostina.

„Domnul Bostina nu a incercat niciodata sa se apere in toata aceasta perioada. S-a bazat pe acel articol 19 si pe anumite intelegeri. Se pare ca se doreste condamnarea mea si scoaterea mea din mediul de afaceri. Nu am nimic impotriva, dar pacat de experienta pe care am acumulat-o in toata perioada asta. Pacat ca multi oameni de afaceri au invatat din propriile greseli, pentru ca nimeni nu ne-a invatat in anii ’90 cum sa lucram, cum sa facem lucrurile, pur si simplu am invatat din greselile noastre”, a spus Gruia Stoica.

Pe de alta parte, Gruia Soica a incercat sa se apere in sala de judecata, sustinand ca el provine din comunitatea de romi si are un caracter mai vulcanic, acesta fiind motivul pentru care a folosit cuvinte nepotrivite in cadrul unei intalniri cu avocatul Doru Bostina, inregistrata de procurorii DNA.

Tot in sala de judecata, procurorul DNA a cerut judecatorilor sa-i aplice lui Gruia Stoica pedeapsa maxima pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.

Pe 5 martie 2015, Gruia Stoica a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiesti la patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta in legatura cu o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia

In acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, insa decizia a fost atacata la instanta suprema.

Potrivit DNA, in luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect „Servicii de transport feroviar de carbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitatii de participare la procedura in cauza (organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) catre CFR Marfa, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale dispuse sa ia parte la procedura de licitatie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand Complexului Energetic Oltenia si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana care controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii sustin ca, in acest context, avocatul Bostina i-a promis lui Gruia Stoica faptul ca va inlesni, in schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta un intermediar care poate exercita influenta directa asupra directorului general al CFR Marfa.

Adauga un comentariu