Titlurile zilei

Groaza nespusă din spitalele ieșene! Confesiunile asistenților și ale infirmierelor în lupta cu coronavirusul sunt de-a dreptul terifiante! Nimeni nu știa adevărul

Publicat: 03 apr. 2020

Cea mai grea perioadă cu care s-au confruntat cadrele medicale ieșene abia acum începe. Autoritățile fac tot posibilul pentru a le sprijini, însă panica este mult prea mare. Au solicitat ajutorul psihologilor pentru că nu se mai pot confrunta cu această situație. Spaima și deznădejdea au atins cote maxime.

Stres, panică, emoții, nesiguranță. Acestea sunt stările care au cuprins spitalele ieșene, acaparate de subiectul coronavirus. Mii de cadre medicale ieșene se luptă de câteva săptămâni cu o situație fără precedent. Au cerut serviciile psihologilor pentru a putea trece cu bine peste perioada declarată pandemie de COVID-19. Multe dintre cadrele medicale au ales să se autoizoleze în cămine pentru studenți doar pentru a-și proteja familiile. Teama că ar putea fi infectați în orice moment îi ucide încet, dar sigur. Lipsa costumelor de protecție, lipsa certitudinii asupra finalizării acestei perioade creează panică și isterie în rândul luptătorilor din linia întâi. Vor trece sau nu cu bine peste situația care a creat isterie la nivel mondial?

Stres, panică, emoții, nesiguranță- COVID-19

În fiecare zi, cadrele medicale ieșene ies ca pe front. În unele zile au muniție, în altele nu. În fiecare zi aceștia consultă pacienți care ar putea fi infectați cu coronavirus, în fiecare zi află că alți colegi de breaslă au fost infectați cu COVID-19 la locul de muncă.

„Stres, panică, emoții, teama de necunoscut, pacienți care vin și nu sunt testați, frica că nu există echipamente, frica de a nu-și infecta familiile. Acesta este tabloul care definește ultimele trei săptămâni în spitalele ieșene. Cadrele medicale din spitalele ieșene trec printr-o situație extrem de dificilă în acest moment. Multe dintre acestea au solicitat suportul psihologic al medicilor de specialitate pentru a trece cu bine peste toate stările pe care le încearcă. La Spitalul de Neurochirurgie de exemplu, cadrele medicale discută zilnic cu psihologul.

Frica îi rupe de familii. Perioada? Nedeterminată!

Luptătorii din linia întâi sunt de fapt asistenții și infirmierele, cei care intră zilnic în contact direct cu pacientul. Mulți dintre aceștia se tem pentru viața lor, se tem că s-ar putea infecta și ar putea contamina întreaga familie. Pentru unii dintre ei, nici consilierea psihologică nu mai poate face față. Cu toate acestea, continuă să meargă la locul de muncă pentru a deservi pacienții.

„Multe cadre medicale aleg să se rupă de familie pentru o perioadă nedeterminată. Spun nedeterminată pentru că nimeni nu știe când se va sfârși totul. În acest moment, aproximativ 30 de cadre medicale sunt în autoizolare față de familiile lor în căminul T20. Și-au sacrificat libertatea pentru a fi în folosul pacienților. Aceștia, practic, merg la serviciu și se întorc în cămin pentru a se asigura că nu-și vor contamina familiile”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Peste 200 de cadre medicale au cerut disperate ajutorul

În acest moment, președintele Sanitas primește din ce în ce mai multe solicitări de la cadrele medicale care doresc cazare. Numai de la Spitalul de Neurochirurgie s-au primit 80 de solicitări în ultima săptămână. În total, pe toate spitalele din Iași, sunt mai bine de 200 de solicitări. 200 nu este doar un număr. Sunt 200 de cadre medicale care nu-și vor mai vedea familiile, 200 de cadre medicale care conștientizează pericolul la care se supun și aleg să stea departe de familii și comunitate.

„De la zi la zi, numărul de solicitări crește. Multe cadre medicale mai trag de timp, pentru a petrece mai mult cu familiile lor înainte de izolare. Mulți afirmă că se vor caza în spațiile special amenajate când în unitățile medicale în care profesează se vor confrunta cu primul pacient diagnosticat cu COVID-19”, adaugă președintele Sanitas Iași.

Asistentele-șefe, umărul pe care plâng sute de angajați

Asistentele-șefe din spitale au pe umeri, poate, cea mai grea responsabilitate. Toate asistentele, toate infirmierele se confesează lor, celor care par a deține mai multă putere. În realitate nu este deloc așa. Asistentele-șefe își păstrează calmul pentru a oferi un umăr stabil de sprijin.

„Asistentele-șefe au un rol extrem de dificil în această perioadă. Acestea mențin moralul celorlalți angajați, deși de multe ori și ele își pierd credința că va fi bine. Cadrele medicale sunt de la zi la zi din ce în ce mai speriate din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri înregistrate în rândul colegilor de breaslă. Practic, ai în fața ta zilnic pacienți cu care interacționezi în mod direct și despre care nu știi dacă sunt contaminate sau nu”, încheie Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

În acest moment, la Spitalul de Neurochirurgie Iași este internat la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă un pacient suspect de coronavirus. Acestuia i s-au recoltat probele, iar cadrele medicale așteaptă cu sufletul la gură rezultatul. Contactul cu acesta este absolut inevitabil.
Comentarii
 • Am fost coleg de scoala cu o parte dintre asistentele și medicii din aceste zile, coleg de an cu președintele Sanitas, la Liceul Sanitar Iași.
  Încă de pe timpul când făceam practica de specialitate în spital am constatat prin propriile simțuri nemernicia sistemului sanitar romanesc, dar nimeni nu a ales sa schimbe ceva in 30 ani.
  Când cei in halat alb se plimbau prin rahat de câine, intre secțiile spitalului, ieseau la cumpărături și nu respectau elementarele norme de igiena asasinând conștient miile de pacienți care au decedat din cauza infectiilor, in aceste clădiri infecte, puțin le-a pasat.
  Nu era viața lor în joc.
  Nu erau rudele lor.
  Spitalul Sf.
  Spiridon trebuia dărâmat de mult. Nu poate fi o igiena minima într-o clădire așa de veche.
  Sunt foarte multe probleme care țin de omenie și pe care doar oamenii din sistemul sanitar le pot rezolva zi de zi la locul de munca, dar nesimțirea învinge mereu omenia.
  Acum poate că măcar 1% din ei vor conștientiza că fac parte dintr-o cloaca care doar poarta numele de sistem sanitar romanesc și la care au contribuit din plin.
  Insa le doresc multă sănătate, lor și familiilor, putere de munca și să treacă cu bine peste aceasta perioada, care va mai separa intre cadre medicale și oameni in halat alb.

 • Cum e la Neuro asa e si la SF Maria
  Oricum marea treaba o fac asistentele ,asistentii ,infirmierele,brancardierii pers auxiliar
  Doctorul consulta ,are masca si pleaca .Dar in continuare cu bolnavul ramane tot asistentele infirmierele si celallalt personal

 • Peste tot e la fel. Asistentii și personalul auxiliar duc greul. Medicii sunt niște,, zei”.Ei ,,consulta” pacientul de la distanță din cadrul ușii, echipați în cosmonauți după care pleacă prin cabinetele lor și nu-i mai vezi până la raport când vin pe capul asistentilor să le dicteze raportul de gardă că ei habar nu au ce se întâmplă cu pacienții. Toată treaba o fac cei mici care nu prea au măsuri de protecție în afară de o mască din hârtie și un halat de vizitator.Dacă te apropii de ei , te expediază repede nu cumva să-i infectezi.Cât despre locurile de cazare sunt ocupate de către doctori,nu de cei ce lucrează în linia întâi iar prin spitale pe manageri nu-i interesează de soarta subordonatilor, îi îmbărbătează că nu-i niciun pericol,ce echipamente vor,ce circuite pentru bolnavi,cadre medicale,cazare etc.ce tot se plâng atâta ,că de ce să cheltuie o groază de bani pe echipamente de protecție și după ce trece pandemia să rămână spitalul fără fonduri,?

 • Dacă a te uita din cadrul ușii înseamnă consultatie după care merg la culcare să avem pardon. De cele mai multe ori asistentii fac și treaba medicilor iar în gardă dacă ai probleme cu un pacient vin după o oră și atunci ofensați că de ce i-ai trezit.Ei sunt plătiți în gărzi pentru a sta la dispoziția pacientului nu pentru a dormi(valabil pentru unele spitale și pentru unele secții) Să ai in secție ATI pacienți operați ,cu probleme ,fără medic de gardă, doar cu un medic ORL sau dermato pe spital și pe care când îl suni să vină de urgență la pacient îți răspunde că el nu știe ce să facă și să-l suni acasă pe chirurgul care l-a operat,cum e?Ți-ai lăsa familia ta să fie tratată astfel?

 • De ce a fost șters articolul despre cadrele medicale de la spitalul de boli infecțioase? De ce se tergiversează și nu se dorește testarea cadrelor medicale? S-ar afla cumva că mai bine de jumătate din personalul medical este infectat că nu au avut materalele de protecție necesare?

 • De multe ori ma intreb, oare cati din cei ce posteaza comentarii mizerabile fac parte din sistemul politienesc ticalosit si o fac la ORDIN, tocmai pentru a da apa la moara RETARDATILOR si crea disensiune in societate? DIVIDE et IMPERA!!!

 • Asa este !!!! Doctorii fug , se ascund, stau ascunsi prin birouri , pierd timpul pe facebook , mangaie o rezidenta; baga la inaintare asistentele si pe altii , iar ei culeg laudele. doctorii indiferent ce fac au aceeiasi bani.

 • Dezbina si stapaneste sta la baza functionarii socitatii romanesti.
  Sa nu uitam majorarea des salarii din sistem care a fost facuta folosind cei care lucreaza in strainatate . Vezi doamne medicii plecau. Nici un medic n- ar fi plecat. Posturile lor erau prea bune si in orice caz n-ar fi facut fata in strainatate.
  Au plecat doar cei care au fost blocati in Romania

 • Trebuie camere de filmat în toate spitalele, iar vizitarea pacienților în saloane, obligatorie. Trebuie puși pacienți falși care să înregistreze și să filmeze exact situația din spitale și modul în care dr își fac datoria. Medicii să nu mai aibă dreptul sa cheme pacienții la cabinetul particular pt a-și rotunji veniturile. Pacienții să aibă foie atașată la pat și să nu depindă de un anumit medic, ci medicul curant să își facă datoria! Așa, fiecare medic are pacientul lui și nici un alt dr.nu se amestecă indiferent că celălalt medic e chiar în concediu de odihnă!…

 • Fiecare pacient să aibă la pat tabletă unde să fie înregistrate toate bolile, tratamentele, observații, iar medicul curant să îl trateze! Nu cum e acum: fiecare pacient are un anumit medic și nimeni nu trece de el, nici medicul curant, chiar dc celălalt e plecat în concediu!… Pacientul să nu mai depindă doar de un zeu medic!
  Să fie internați falși pacienți care să filmeze modul în care se lucrează efectiv, în salon, și cum se poartă doctorii cu pacienții!…

 • Pacientul ne este proprietatea unui medic si nici invers. In mod normal cel care lucreaza la spital nu ar trebui sa aiba dreptul sa lucreze si in privat. Ar trebui sa fie obligati sa aleaga intre public si privat.

 • ,,Doctore” si ,,opinie publica” pt.voi toti cei care nu au parafa de medic sunt ,,retardatii” ? da o mue nu vreti voi de la retardati ? voi cei care va considerati zei dar va cacati pe voi de frica acum , sa va vedem cum va descurcati fara retardati ,sunteti niste nulitati habar nu aveti cum sa va incheiati la halate fara retardati, fara ei nici nu stiti sa deschideti o usa , dar aveti halate cu buzunare adinci , pt amante si sotii pretentioase geloase si urite dar de familie buna ca deh da bine la CV.Retardatii au sutinut in tot acest timp sistemul sanitar prin devotament si umilinta la care au fost supusi de guvernanti dar si de ,,manajerii” si medici din spitale.Rusine sa va fie ,,parafistilor” ca medici nu sunteti , si ca recompensa din partea retardatilor o muie sanatoasa.

 • Ba, anonimule(bun pseudonim, pentru ca asta esti si la propriu si la figurat), retardatii nu fac parte din sistemul sanitar, cei din sistem stiu ce inseamna munca in acest sistem ba…RETARDATULE!!! Voi sunteti balastul societatii…

 • Nu noi suntem cei care platim taxe si impozite ca tu s a faci o facultate gratis, noi retardatii suntem cei care va platim salariile si shpagile , si tot noi retardatii va dam o muie ,vou celor care va-ti dat demisia si ati fugit ca niste lasi.

 • Si apropo, RETARDATULE, copil fiind mi-am ajutat bunicii la muna campului deci stiu sa dau cu sapa, in liceu aveam cate trei saptamani pe trimestru de practica(traforaj, lacatuserie, sa stii ce e ala un motor cu ardere interna etc), in facultate mergeam la munci agricole si dormeam in grajdurile de vite unde ni se amenajau paturi(apropo, dusul zilnic il faceam la comun,economie la motorina, baieti si fete, intr-o sala imensa unde curgea apa din tavan; cred ca iti curg balele, da’ nu-s gagicile alea de nasul tau) si nu a murit nimeni. In acelasi timp, insa, mi-am pus si creierul la treaba si asa cum am invatat sa dau cu sapa, sau sa culeg un porumb, am stat si fata-n fata cu oameni cu adevarat importanti si am stiut sa leg o conversatie cu ei. Dupa cum vezi, RETARDATULE, imi esti complet INUTIL!!!

 • Bai ,,opinie ” este clar a inceput sa-ti placa sa sugi pula , ca deh pui de taran ce esti frustrat din copilarie si labar (onanist) la liceu , ai ajuns la oras si te crezi important , fals , nu esti decit un frustrat onanist si muist !

Adauga un comentariu