News Flash:

Groparul invatamantului universitar iesean

27 Martie 2008
4686 Vizualizari | 13 Comentarii
Cristian Adomnitei
• Ministrul Adomnitei a sabotat in mod voit Universitatea Alexandru Ioan Cuza in privinta locurilor acordate de la buget pentru studiile de licenta, masterat sau doctorat • Chiar daca Universitatea Cuza se afla pe primul loc in topul institutiilor de invatamant superior din Romania in ultimii trei ani, aceasta a primit doar 3382 de locuri pentru studiile de licenta, in timp ce Universitatea Bucuresti a primit aproape 5 mii, la fel si Universitatea Babes Bolyai din Cluj • "Adomnitei face un genocid educational. Anul trecut ne-a umilit pur si simplu cu numarul de locuri pe care ni le-a acordat, iar acum isi bate iar joc de noi", a declarat Dumitru Oprea, fostul rector al Universitatii Cuza

Desi a plecat din Iasi, ministrul Cristian Adomnitei a sabotat in mod voit Universitatea Alexandru Ioan Cuza in privinta locurilor acordate de la buget pentru studiile de licenta, masterat sau doctorat. Chiar daca Universitatea Cuza se afla pe primul loc in topul institutiilor de invatamant superior din Romania in ultimii trei ani, aceasta a primit doar 3382 de locuri pentru studiile de licenta, in timp ce Universitatea Bucuresti a primit aproape 5 mii de locuri, la fel si Universitatea Babes Bolyai din Cluj. La fel se intampla si pentru studiile de master, unde la Universitatea Cuza, desi a cerut peste 3600 de locuri, nu au fost acordate mai mult de 1600, asta in timp ce la Universitatea Bucuresti, numarul acestora se apropie de 5 mii. "Noi am facut la inceputul anului o adresa catre minister ca raspuns la adresa acestuia referitoare la propunerea numarului de locuri pentru cele trei cicluri de studii. Am cerut 4306 locuri pentru studii de licenta si am primit cu o mie mai putine, la masterat am cerut 1460 de locuri pentru absolventii de anul 4 si ne-au dat 850, iar pentru cei care termina in ciclul Bologna am cerut 2256 de locuri si am primit 1850. Daca asta inseamna ce am cerut, eu nu stiu ce sa mai zic, asta este ministrul", a spus Constantin Salavastru, prorector cu activitatea didactica in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

Minciuni


Chiar daca membrii din conducerea Universitatii Cuza au cerut mult mai multe locuri decat le-au fost alocate, ministrul Adomnitei declara ca universitatea a primit cat a cerut, chiar mai mult decat anul trecut. "Universitatea Cuza a primit exact cat a cerut, deoarece toate institutiile de invatamant superior mai intai fac o cerere in acest sens care este trimisa catre minister. Nu poti sa dai la o universitate mai mult si la alta mai putin. Anul acesta au primit chiar mai mult, iar cererea trebuie raportata la cat poate duce universitatea, la numarul de profesori, la spatiile disponibile. Eu nu pot sa dau exact la fiecare specializare in parte, ei cer un total care este divizat pe domenii de studiu, iar cifra totala se imparte pe universitate", a declarat Cristian Adomnitei.

Criterii preferentiale


Reprezentantii Ministerului Educatiei motiveaza ca exista criterii obiective de acordare a locurilor subventionate de la bugetul statului, insa Regiunea de Nord-Est a Romaniei a fost permanent defavorizata in acest sens. Zona Moldovei are cea mai numeroasa populatie raportata la numarul de studenti, iar cifrele locurilor alocate de la buget pentru cele trei cicluri de studii sunt mult mai mici decat cele din zona de vest sau de sud a Romaniei. "Depinde cu ce criterii de performanta operam, intrucat daca acestea sunt criteriile dupa care se acorda locurile de la buget, nu vom avea niciodata sansa sa ne dezvoltam. Adomnitei ar trebui sa dea semnul unei impartialitati pe care nu o are si sa ajute aceasta zona a Moldovei, care este cea mai saraca. El poate sa dea, printr-un numar sporit de locuri, o modalitate de a o ridica si de a-i oferi sansa educarii, deoarece doar printr-un efort coerent se poate contribui la dezvoltarea acestei regiuni sarace. Din pacate, se inregistreaza acelasi dispret al centrului, care se considera un axis mundis, buricul pamantului. Ar fi putut veni cu un tratament diferit pentru aceasta zona", a precizat Vasile Isan, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

Inginerii, favorizati


Si in privinta sumelor alocate per student, inginerul Adomnitei are grija in continuare sa-si protejeze favoritii. Daca pentru studiile umaniste coeficientul pe student este 1,5 aproximativ, la disciplinele ingineresti acest coeficient ajunge si pana la 5. Printr-un calcul simplu rezulta faptul ca la o suma de 300 lei alocata pe student, unui student de la litere ii revine o suma totala de cheltuit pe un an de zile de 450 lei, iar unuia de la inginerie ii revin cel putin 1500 lei. Acest lucru se intampla deoarece doua treimi dintre membrii Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior sunt ingineri. "La Politehnica isi permit sa faca programe de master cu grupuri de 5 studenti, dar eu nu pot sa fac nici cu 30 de studenti. Acest tip de finantare te obliga sa faci grupuri de studii foarte mari. Ei intretin raboteze si strunguri pe niste specialitati pe care nu le mai cauta nimeni", a adaugat rectorul Isan. Si fostul rector al Universitatii Cuza, Dumitru Oprea, considera ca aceste criterii dupa care au fost acordate locurile finantate de la buget nu au fost corecte. "Adomnitei face un genocid educational. Anul trecut ne-a umilit pur si simplu cu numarul de locuri pe care ni le-a acordat, acum isi bate iar joc de noi. Daca se uita cineva in anuarele statistice, poate sa vada ca orasul Iasi a fost al doilea ca numar de locuri. Universitatea Cuza a fost detronata de ingineri, doar Adomnitei este si el inginer. Ce fac ei acum este o mare greseala intrucat populatia Moldovei este cu mult mai mare decat cea din alte zone ale tarii, raportata la numarul de studenti", a punctat Oprea.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

minciuni criterii preferentiale inginerii favorizati
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (13)

...  | #32498
universitatea bucuresti si universitatea babes balyai din cluj au mult mai multe specializari decat are cuza, deaceea este si normal sa aiba si mai multe locuri la buget.
voicu  | #32499
dece nu declansati o campanie de clarificarea situatiei de la UNIV.PETRE ANDREcare a ajuns uin butic la cheremul lui niculescu sunt atitea documente si hot .judecatoresti si acest individ cu gasca lui le ignora dece voi presa nu declansati o camopanie chiar univ este la cheremul lui fenechiu in ce tara traim? ce rost mai au instantele nde judecata si legile daca acest niculescu nerecunoscut de atitia ministri dar el sta acolo cai univ.lui triste momente dar voi presa puteti declansa la nivel national o campanie pentru clarificare sa auda si acest ministru care mai vrea si primar al iasilor cita nesimtire.
om bun  | #32500
Ce face Ministrul Adomnitei face bine, cresterea economica pe care o vrea Oprea e realizabila cu specialisti in inginerie nu cu sute de absolveti de litere, filosofie, drept ... etc. si care se bat pe cateva locuri din invatamantul preunivesitar. Dorinta lui nebuna de a scote mii de absolveti care prectic ulterior lucreaza in vanzari, firme cu diverse activitati etc, si doar 10% fac meseria pt care s-au pregatit si in care Statul Roman a bagat o gramada de bani. bani publici pe care noi toti platitorii de biruri ii dam.
FELICITATI DOMNUL MINISTRU CRISTIAN ADOMNITEI !!!
ANONIMUS  | #32501
Daca Universitatea Cuza este doar faultata de ministrul lui Fenechiu, ce parere aveti de Petre Andrei care este ucisa pur si simplu de acest ministru al grupurilor de interese?
ioan  | #32502
Tiganul cand ajunge imparat, intai il spanzura pe tat`su! N-a facut nimic de capul lui, ci numai ce i s-a dictat de altii, ca si asa, nu-l duce capul la un lucru bun.
elena  | #32503
ca de obicei nimanui nu i pasa de studenti. important e sa le fie lor bine
LSK  | #32504
Daca ar mai avea o umbra de vertebra in el, ministrul Cinspestele si-ar da demisia si din partid, si si-ar cere public scuze. Este limpede ca a actionat numai la ordin, si tot numai la ordin striga Banzai pentru imparatul FnQ si se arunca intr-o cursa Kamikaze in alegerile locale, pentru salvarea onoarei imparatului. Este limpede pentru oricine ca trebuie doar sa scoata castane si apoi va avea soarta seringii de unica folosinta (ca sa nu vorbim de alte accesorii profilactice).
Alexandru  | #32505
Aceste interventii ale conducatorilor de la CUZA sunt tendentioase, ultrapartinice si contin multe neadevaruri. Pe piata muncii din Romania si din Uniunea Europeana se constata un mare deficit de ingineri bine pregati, avand cunostinte solide de IT. A reduce invatamantul tehnic superior la "freze si raboteze" este dovada de necunoastere crasa a cerintelor unei dezvoltari durabile in mileniului trei. Coeficientul pe student la facultatile tehnice este de 1,65, nici pomeneala de 5(cinci) cum afirma rectorul Isan. Situarea fortata in "opozitie" a celor doua universitati iesene nu este in beneficiul dezvoltarii regiunii de N-E. Avem un ministru care a semnat alocari financiare pentru intreg invatamantul iesean impresionante prin raportare la tot ce s-a intamplat dupa 1990. In loc sa intocmim proiecte pentru finantari in derulare sau de perspectiva, il jignim absolut nemeritat. E pacat, e nedrept!
Anonim  | #32506
D-LE BOGDAN
Vreau sa cred ca esti un om onest si nu scrii la comanda
D-le Bogdan
Vreau sa cred ca esti un om onest si nu scrii la comanda!Universitatea "CUZA` scoate anual mii de absolventi.Absolventi de litere,matematica,fizica,geografie,biologie economie,drept,psihologie,sociologie,etc.D-ta care te pretinzi a fi ziarist ai facut un studiu sa constati cati dintre ei gasesc un loc de munca?Stii ca in invatamant datorita scaderii numarului de copii se fac restrangeri de activitate si profesorii actuali devin someri?Stii ca absolventi de universitate sunt vanzatori la supermarket-uri,benzinarii ,ospatari,politia cpmunitara etc?Stii ce se cere pe piata muncii?Te rog sa mergi si sa ta documentezi la agentiile specializate si vei afla.Fii un om corect si nu te prostitua ca te bate Dumnezeu!Fii corect d-le Bogdan ca nu puteti pacalii chiar pe toata lumea!Am si eu copii,poate vei avea si d-ta si nu cred ca vrei sa-i vezi someri.Asa sa te ajute Cel de sus!
sinceritate  | #32507
Ai dreptate anonimu-le!Dar cati dintre ieseni stiu cati bani au fost adusi de ministrul Adomniteti la iasi?Cati dintre adversarii lui recunosc asta?Sunt ca tiganii:degeaba le dai toata saptamana daca nu le dai si sambata!Nu le mai ajung orele suplimentare!Au salarii de sute de milioane!Sa spuna d-l Oprea daca in luna noiembrie si decembrie nu a avut un salar lunar de 240 milioana lei net(adica in buzunar) pe spalele somerilor cu diploma de "CUZA".RUSINE D-LOR!!!
romero  | #32508
Ma bucur ,inseamna ca este un ing. destept Cristian Adomnitei . Cei de la Cuza nu au ore de curs intr-un an , cate laboratoare si seminare sant intr-un semestru la fac. " Gh Asachi " . Nu mai pui ca ei stau acasa si invata de la distanta !!! de aceea nu sant angajati nici de bunica ,toti bubuie la matematica .
Anonim  | #32509
Foarte bine Domnule Adomnitei !Multi,prea multi doctori,doctoranzi la universitatile iesene care nu fac altceva decat sa se intreaca la productia de frunze taiate la caini.Nu le pasa ca in urma lor nu-i decat tacere !
lsk  | #32510
ce e cu cenzura asta? slugi ce sunteti! adevarul raneste, asa-i? ce probleme ridica acel comentariu pe care mi l-ati sters? continea prea mult adevar?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1464 (s) | 22 queries | Mysql time :0.020251 (s)