National

Grupa mare de la gradinita ar putea fi inclusa in invatamantul obligatoriu

Publicat: 19 feb. 2014
1
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat ieri, in fata Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, ca a supus dezbaterii publice un proiect care prevede ca, incepand cu anul 2015, grupa mare sa devina obligatorie la gradinita. Ministrul a mai mentionat ca s-a decis ca Biblioteca pedagogica sa devina sectie distincta a Bibliotecii Centrale Universitara.
„In momentul de fata avem deja 28% dintre copii cuprinsi in grupa mare de la gradinita. Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga si 2% dintre parinti sa mearga cu copiii la gradinita, ceea ce ar insemna un succes, pentru ca de multe ori copiii care nu participa la gradinita sunt cei care nu reusesc sa faca fata procesului de educatie chiar din ciclul primar. E bine sa gandim ca gradinita sa devina obligatorie de la patru ani si poate, la un moment dat, chiar de la trei ani”, a afirmat Pricopie la dezbaterile din Comisia de invatamant asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN a propus mai multe modificari si adaugiri la Legea Educatiei Nationale.
El a mai vorbit si despre dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza in invatamantul preuniversitar, pe baza rezultatelor obtinute la concursul de titularizare.
„Legea educatiei, Legea 1/2011 prevedea faptul ca profesorii care au sustinut examenul de titularizare intr-un anumit an pot beneficia si in anii urmatori de examenul pe care l-au dat in anul respectiv, era vorba de o perioada de trei ani, noi am extins la sase ani. Examenul de titularizare, asa cum s-a vazut si in anii trecuti, este un examen serios, prin urmare, cei care reusesc sa treaca acest examen sa aiba posibilitatea sa foloseasca rezultatele acestui examen pentru titularizare pe o perioada de sase ani”, a explicat ministrul. Pricopie a mai amintit ca ciclul gimnazial si liceul vor avea o durata de patru ani fiecare, potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Legii Educatiei Nationale adoptata de Guvern. Documentul mentine forma existenta a ciclului gimnazial si elimina forma propusa spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial si reducerea liceului la o durata de trei ani. Astfel, durata invatamantului obligatoriu va creste de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregatitoare si prin mentinerea duratei liceului la patru ani, potrivit Agerpres.
Adauga un comentariu