News Flash:

Grupul Asociatiilor de Proprietari si Locatari propune o varianta pentru scaderea cheltuielilor de intretinere

13 Noiembrie 2000
1257 Vizualizari | 0 Comentarii
•Asociatiile - proprietare de puncte termice •Concesionarea punctelor termice ar conduce la eliminarea subventiilor pentru energie termica •Anual, sute de miliarde de lei ar fi redirectionati pentru rezolvarea altor probleme ale comunitatii

Reducerea pretului energiei termice va continua sa fie un obiectiv pe care asociatiile de locatari vor dori sa-l atinga in contextul diminuarii resurselor financiare ale iesenilor. Pretul actual al energiei termice pentru populatie, 350.000 lei/gigacalorie, este pe buna dreptate considerat exagerat din moment ce exista, cel putin teoretic, solutii tehnice pentru diminuarea acestuia. Pretul real al energiei termice este de 548.521 lei/gigacalorie, diferenta pana la 350.000 de lei fiind subventionata de catre municipalitate. Grupul Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL) Iasi a initiat un proiect, fara precedent in administrarea utilitatilor oferite de regiile de interes public, solicitand concesionarea punctelor termice de catre locatari. Ion Rata, presedintele GAPL Iasi, cat si initiatorii proiectului spera ca prin implementarea acestuia sa puna capat disputelor, care revin in fiecare iarna, referitoare la pretul energiei termice si la modul in care este distribuita.

•Puncte termice concesionate de locatari

Proiectul prevede infiintarea unor societati comerciale administrate de asociatiile de proprietari. Principalul scop al SRL-urilor astfel constituite este de a administra eficient utilitatile furnizate de regiile de interes public. Prin implementarea proiectului, relativ la furnizarea energiei termice, pot fi reduse subventiile acordate de Primaria Iasi. Potrivit proiectului propus de GAPL, pretul energiei termice, care a fost calculat in baza documentelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), poate suferi modificari substantiale benefice locatarilor. Au fost luate in calcul trei posibilitati. Prima posibilitate de reducere a pretului energiei termice ar rezulta prin simpla preluare a unui punct termic de catre un SRL administrat de locatari. In respectiva varianta, s-ar reduce cu 15% costul de distributie al energiei termice. A doua varianta de administrare, in care energia termica ar fi furnizata de CET cat si din cazanele proprii ale punctului termic preluat de locatari, ar conduce la un pret de 442.263 lei/gigacalorie. Dupa cum se observa, subventia pe care ar trebui sa o acorde municipalitatea scade de la 198.521 lei/gigacalorie la 92.263 lei/gigacalorie. Diferenta, care la nivelul orasului s-ar cifra la peste 100 de miliarde lei pentru sezonul rece, ar putea fi redirectionata pentru promovarea altor proiecte de interes local.

•SRL-urile administrate de locatari ar putea avea profit

Cea mai rentabila varianta - a treia - presupune distribuirea energiei termice produse numai in punctul termic preluat de societatea comerciala administrata de locatari. In aceasta varianta, pretul energiei termice ar ajunge la 350.000 lei/gigacalorie, excluzandu-se subventiile. Daca s-ar aplica aceasta varianta, municipalitatea ar fi scutita de o presiune financiara apreciabila. Aproximativ 200 de miliarde lei, pe care ar trebui sa-i vireze municipalitatea pentru subventionarea energiei termice, ar putea fi utilizati in alte scopuri. Demn de remarcat este faptul ca pentru un punct termic ce are capacitatea de sapte gigacalorii/ora, ceea ce reprezinta un punct termic obisnuit, s-ar putea obtine si profit. Aceasta deoarece surplusul de energie termica ar fi pompat in sistemul centralizat de distributie si vandut la pretul pietei.

•Avantajele nu vor intarzia sa apara

"Daca Primaria Iasi va aviza acest proiect, iesenii vor avea de castigat. Este mult mai usor sa administrezi un punct termic decat sa ai pe cap un sistem de furnizare uzat, cu pierderi si cu multi rau-platnici. Pentru aceasta, municipalitatea ar trebui sa directioneze, in decurs de doi ani, subventiile pentru energie termica la punctele care vor fi concesionate. Este un efort financiar pe care municipalitatea l-ar putea suporta in perspectiva rezolvarii problemei energiei termice. Acest pas trebuie facut deoarece cheltuielile pentru intretinere cresc din ce in ce mai mult. Municipalitatea are obligatia sa se preocupe de modul in care contribuabilii beneficiaza de serviciile oferite de regiile de interes public", a declarat Ion Rata, presedintele GAPL Iasi. O alta gama de avantaje care s-ar desprinde prin concesionarea punctelor termice de catre locatari ar viza cadrul concurential in producerea si distributia energiei termice, reducerea costurilor privind optimizarea si organizarea respectivelor SRL-uri, facilitati pentru incheierea contractelor individuale si, nu in ultimul rand, posibilitatea de a beneficia de imprumuturi externe pentru dezvoltarea serviciilor oferite populatiei.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1338 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014473 (s)