News Flash:

Grupul de interes economic (G.I.E.)

28 Aprilie 2009
1006 Vizualizari | 0 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Grupul de interes economic este definit ca fiind o asociere intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituita pe o perioada determinata, in scopul inlesnirii sau al dezvoltarii activitatii economice a membrilor sai, precum si al imbunatatirii rezultatelor activitatii respective.
Aceasta asociere are la baza un contract, care reprezinta actul constitutiv al grupului. Grupul de interes economic se inmatriculeaza in registrul comertului.
Actul constitutiv al grupului trebuie sa cuprinda: denumirea grupului, precedata de initialele G.I.E.; sediul grupului; datele de identificare a membrilor persoane fizice sau juridice; obiectul de activitate al grupului; capitalul subscris si cel varsat, cu mentionarea aportului fiecarui membru, in situatia in care grupul se constituie cu capital; durata grupului; membrii care reprezinta si administreaza grupul si atributiile lor; clauze privind controlul gestiunii grupului; modul de dizolvare si de lichidare a grupului.
Mentionam ca grupul de interes economic este persoana juridica si raspunde pentru obligatiile asumate fata de terti.
Referitor la cuprinsul actului constitutiv al grupului de interes economic, sunt necesare urmatoarele precizari: grupul se poate constitui cu sau fara capital; grupul nu poate avea ca scop obtinerea de profituri pentru sine.
Daca rezulta profit din activitatea grupului, acesta se va distribui in totalitate intre membrii grupului, cu titlu de dividende, in cotele prevazute in actul constitutiv. In situatia in care cheltuielile depasesc veniturile grupului, diferenta va fi acoperita de membrii grupului.
Grupul se inmatriculeaza in registrul comertului, potrivit cererii administratorului grupului, in termen de 15 zile de la autentificarea actului constitutiv. Grupul dobandeste personalitate juridica de la data inmatricularii acestuia.
Grupul de interes economic functioneaza potrivit organelor sale: adunarea generala a membrilor grupului (organ suprem de deliberare si decizie) si administratorii grupului. Conditiile privind adoptarea hotararilor se stabilesc prin actul constitutiv. Administratorii sunt desemnati prin actul constitutiv, dar pot fi si alesi prin vot unanim de catre membrii grupului.
Precizam ca membrii grupului au dreptul de a se informa asupra gestiunii grupului, prin consultarea tuturor documentelor prevazute in actul constitutiv.
Calitatea de membru al grupului se pierde prin excludere, retragere, cesiune de parti de interes, incetarea personalitatii juridice, deces (in cazul persoanelor fizice). Grupul de interes economic continua sa existe si dupa ce unuia dintre membri i-a incetat aceasta calitate, daca in actul constitutiv nu se prevede altfel.
Un membru al grupului poate fi exclus din grup in cazuri precum: neefectuarea aportului la care s-a obligat, incapacitatea, amestecul fara drept in administrarea grupului etc.
Instanta judecatoreasca va pronunta excluderea, la cererea majoritatii membrilor grupului. De asemenea, prin aceeasi hotarare, instanta va dispune si referitor la structura participarii la capitalul grupului a celorlalti membri.
In ceea ce priveste retragerea unui membru din grupul de interes economic, aceasta opereaza in cazurile prevazute in actul constitutiv sau prin acordul unanim al celorlalti membri.
Grupul de interes economic isi inceteaza existenta ca persoana juridica prin dizolvare si lichidare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1367 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015386 (s)