Boli si tratamente

Grupurile aflate la cel mai mare risc sunt lasate in urma in lupta de eliminare a hepatitei C

Publicat: 31 iul. 2018
7

Grupurile aflate la cel mai mare risc sunt lasate in urma in lupta de eliminare a hepatitei C, la nivel european, rezulta din sondajul Hep-CORE 2018 cu privire la eliminarea acestui virus in Europa, publicat de Asociatia Europeana a Pacientilor cu Afectiuni ale Ficatului (ELPA). 

Sondajul Asociatiei Europeane a Pacientilor cu Afectiuni ale Ficatului, Hep-CORE si efectuat printr-o evaluare a politicilor nationale adresate hepatitei virale C din Europa incepand cu anul 2016, evalueaza in acest an oportunitatile de eliminare a hepatitei C, la nivel national, in cadrul unor populatii bine definite. „25 de grupuri de pacienti, din 23 de tari europene din bazinul mediteranean, au raspuns in cadrul acestui studiu. Rezultatele arata ca doar 14 din cele 25 (56%) de tari implicate in studiu au o strategie nationala privind hepatitele virale. In prezent, doar 12 tari la nivel global sunt pe cale sa elimine hepatita virala, iar sase dintre acestea sunt printre tarile studiate: Egipt, Franta, Italia, Olanda, Spania si Marea Britanie. Rezultatele arata ca exista lacune sistematice, populatiile aflate la risc ridicat fiind ignorate daca sunt dificil de atins in afara cailor existente. Hepatita la nivelul lucratorilor din domeniul asistentei medicale reprezinta o preocupare majora si, totusi, stigmatizarea si teama de a-si pierde locul de munca reprezinta unele dintre barierele care impiedica accesul acestei populatii cruciale la testare si ingrijire", se arata intr-un comunicat preluat de agerpres.ro.

ELPA mai precizeaza ca raspunsurile grupurilor de pacienti arata ca populatiile aflate la risc ridicat sunt subiectul unor actiuni disproportionate. Cu toate acestea cei care sunt deja inclusi in servicii de asistenta medicala, cum ar fi pacientii hemodializati si cei cu hemofilie, precum si donatorii si beneficiarii de transplant, sunt cel mai probabil a fi luati in ingrijire. „Rezultatele studiului arata ca persoanele care folosesc droguri injectabile (PWID), in ciuda grelei poveri a VHC, sunt incluse in mod activ in cadrul serviciilor aferente VHC in 16 (64%) dintre tarile studiate. Cu toate acestea, acest lucru este posibil numai daca sunt parte a unor programe de reducere a riscurilor, cum ar fi programele privind seringi si terapia de substitutie a opiaceelor. Actualii sau fostii PWID care nu sunt inclusi in programele de reducere a riscurilor sunt raportati ca fiind luati in considerare pentru actiuni specifice in sase tari (24%) pentru PWID activi si in numai doua tari (8%) pentru fostii PWID“, potrivit aceleiasi surse. Repondentii din grupurile de pacienti au fost rugati sa selecteze care dintre populatiile vizate ar fi cel mai usor si cel mai greu de tintit in contextul tarii lor. „In ceea ce priveste segmentul cel mai usor de tintit, cele mai multe grupuri au selectat donatorii de sange (40%) si pacientii hemodializati (40%), urmate de pacientii cu hemofilie (36%), in special datorita protocoalelor de screening existente. Cele mai dificile populatii de identificat si tratat din perspectiva grupurilor de pacienti au fost raportate ca fiind PWID activi care nu sunt inclusi in programele de reducere a riscurilor (68%) si persoanele fara adapost (52%)“, se mai arata in comunicat.

Adauga un comentariu