News Flash:

Grupurile de producatori acceseaza mai usor fondurile europene

4 Februarie 2008
872 Vizualizari | 0 Comentarii
Neculai Olariu director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala
• Pentru un grad de absorbtie cat mai mare, specialistii din domeniul agricol recomanda asocierea pe grupuri de producatori, in special pentru modernizarea exploatatiilor agricole • Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin aceasta masura este de 5.000 Euro, iar plafonul maxim ajunge si pana la 4 milioane Euro

Atat persoanele fizice autorizate, cat si persoanele juridice, constituite in conformitate cu legislatia in vigoare, care functioneaza in domeniul agricol pot beneficia de fondurile acordate pentru Masura 121- Modernizarea exploatatiilor agricole, acordate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR). Fondurile totale alocate pentru acest domeniu de interventie sunt de peste 990 milioane Euro, dintre care 20 la suta reprezinta contributia nationala. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin masura 121 este de 5.000 Euro, iar plafonul maxim ajunge si pana la 4 milioane Euro. Pentru un grad de absorbtie cat mai mare, specialistii din domeniul agricol recomanda asocierea pe grupuri de producatori. "Este mult mai usor pentru o asociatie de producatori sa obtina fonduri mai mari. Un singur producator nu poate garanta o investitie majora si nici nu poate beneficia de sume mai mari", a declarat Neculai Olariu, director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Astfel, pot depune proiecte spre finantare persoanele fizice, daca se angajeaza pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale autorizate, societatile in nume colectiv sau in comandita simpla, societatile pe actiuni, societatile in comandita pe actiuni, societatile cu raspundere limitata, societatile comerciale cu capital integral privat, societatile agricole, cooperativele agricole, precum si grupurile de producatori, pentru acestea fiind stipulata conditia ca investitiile realizate sa deserveasca intereselor propriilor membri.

Capabil sa asigure singur cofinantarea

Beneficiarul trebuie sa fie inscris in Registrul fermelor sau Registrul agricol, iar pentru fermele de animale nou infiintate, solicitantul va atasa angajamentul ca va depune extrasul din Registrul agricol la solicitarea ultimei cereri de plata. "Pentru obtinerea fondurilor nerambursabile acordate prin FEADR, posibilii beneficiari trebuie sa tina cont in special de criteriile de eligibilitate, stabilite si publicate in Ghidul solicitantului. Astfel, proiectul trebuie sa respecte conformitatea cu obiectivul general al masurii de interventie si cu cel putin unul dintre obiectivele specifice", a precizat Marian Bistriceanu, reprezentantul unei firme de consultanta. De asemenea, proiectul trebuie sa fie in acord cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze imbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole la data darii in exploatare a investitiei. Beneficiarul trebuie sa declare si sa fie capabil sa asigure cofinantarea investitiei, sa se asigure ca detine mijloacele financiare suficiente pentru inceperea si derularea investitiei. Beneficiarul trebuie sa mai prezinte dovada ca va obtine toate avizele si acordurile conform legislatiei in vigoare din domeniul sanitar-veterinar, sanitar, fitosanitar si de mediu, necesare realizarii investitiei in cadrul proiectului. Au prioritate proiectele care realizeaza investitii in sectorul vegetal, respectiv legume, pepiniere si plantatii de pomi si arbusti fructiferi, vita de vie pentru vin si struguri de masa, dar si pentru cei care investesc in sectorul de crestere a animalelor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1541 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035024 (s)