Culinar

Guguluf cu caramel sărat – Bun pentru masa de Crăciun

Publicat: 15 dec. 2020
paltou negru cu guguluf sarat
Guguluful se prepară relativ ușor, dar necesită timp, întrucât trebuie să stea la rece cel puțin 4 ore

Reţeta de mai jos este ideală pentru masa de Crăciun. Acest guguluf cu caramel sărat este perfect atât pentru cei dragi, cât şi pentru a-i servi pe musafiri ori invitaţi. Paşii nu sunt greu de urmat. Trebuie însă să ai puţin timp la dispoziţie, întrucât guguluful e bine să fie dat la rece câteva ore, ideal chiar peste noapte.

Pentru guguluf cu caramel sărat ai nevoie de aproximativ puţine ingrediente. Secretul gustului lui stă inclusiv în siropul de caramel, pe care îl prepari a doua zi, adică atunci când scoţi prăjitura din frigider.

Ingrediente:

  • 170 gr zahăr
  • 95 g zahăr brun
  • 45 g unt
  • 600 ml frișcă, 30% grăsime
  • 3-4 linguri smântână
  • 90 gr fursecuri clasice
  • 8 gălbenușuri
  • 1 păstaie de vanilie
  • 3-4 foi de gelatină
  • 3 lingurițe agent de îngroșare de culoare deschisă
  • 45 ml rom, 40% alcool
  • 5-6 linguri arahide prăjite sărate

Mod de preparare:

Mai întâi pune zahărul cu 80 ml apă la foc. El trebuie să se dizolve complet.  Mixează gălbenuşurile la viteză medie, apoi mare. După circa 3 minute pune peste ele siropul de zahăr fierbinte şi continuă să mixezi încă vreo 5 minute. Vei obţine o compoziţie de culoarea șampaniei.

Scoate miezul din păstaia de vanilie. Ca să reuşeşti acest lucru rapid, taie păstaia pe lungime. Pune gelatina la înmuiat în câteva linguri de apă fierbinte. Toarnă romul într-un ibric şi pune-l pe foc, împreună cu păstaia de vanilie şi cu gelatina topită. Gelatina se va topi complet în romul fierbinte. Amestecă până în momentul în care gelatina s-a topit complet. Pune mixul peste cel cu ouă şi cu sirop de zahăr. Omogenizează şi lasă deoparte.

Mixează smântâna pentru frişcă, după care pune-o peste amestecul pregătit anterior. Sfărâmă în bucăţi mai mari fursecurile şi pune-le într-o formă de guguluf. Acoperă-le cu mixul cu frişcă şi zahăr caramelizat. Bagă tava în frigider pentru cel puţin 4 ore. Ideal ar fi ca tava de guguluf să stea peste noapte la rece.

A doua zi caramelizează zahărul brun în 2 linguri de apă. În momentul în care începe să se rumenească, pune untul şi smântâna. Lasă să fiarbă, amestecând în mod constant, până când caramelul s-a dizolvat complet. Pentru a-l lega, acum e momentul să încorporezi agentul de îngroşare, conform instrucţiunilor de pe pachet.

Scoate tava din frigider scoate guguluful şi toarnă sosul de caramel peste el. La final presară arahidele. Tot penru Crăciun îți recomand și prăjitura Maria.

sursa foto





Adauga un comentariu