Actualitate

Gunoaie vandute ca alimente! Cei care au mancat asa ceva sunt suspecti de boli grave – FOTO

Publicat: 18 aug. 2014

@ Boli grave pentru cei care se bucura de chilipiruri alimentare @ Nu tot ce e ieftin este si bun @ Resturi si gunoaie vandute ca produse comestibile @ Iesenii le consuma zilnic, fara sa aiba habar ce se ascunde in spatele etichetelor @ Rafturile magazinelor din Iasi sunt pline cu astfel de produse @ Preturile atractive ii determina pe clienti sa le cumpere fara sa se gandeasca de doua ori @ Specialistii atentioneaza ca sunt nocive pentru organism si pot determina apariatia unor afectiuni @ „Pot sa apara afectiuni ale sistemului digestiv, mucoasei intestinale. Orice ingredient poate fi studiat singular, insa mai multe impreuna nu mai stim ce fac, nu putem sti afectiunea pe care o determina la nivelul corpului uman. De asemenea, pot aparea probleme hepatice. Ficatul munceste mai mult din cauza toxicitatii alimentelor. Apar reactii imprevizile pentru ca orice organism este unic”, a explicat un specialist in nutritie

Produsele se comercializeaza in orice magazin de cartier sau supermarket. Galantarele magazinelor iesene s-au umplut in ultima perioada de astfel de produse la preturi incredibil de mici. Daca pentru cei mai multi consumatori acestea sunt adevarate chilipiruri, ele pot reprezenta un real pericol pentru sanatate. Cauzele care duc la aceasta situatie sunt multiple, pornind de la setea de profit a producatorilor si terminand cu permisivitatea autoritatilor centrale.

Produsele sunt toxice

Diferenta mare intre pret si calitate este principalul motiv pentru care acestia nu ar trebui sa mai consume astfel de produse, sustin specialistii in domeniu. Un singur baton de parizer sau salam de diferite sortimente, de 800 de grame, costa in jur de 6,5 lei. Cei care citesc macar o data etichetele trebuie sa isi cumpere un dictionar de specialitate pentru a le descifra. Nu este specificata cantitatea de carne de porc sau de vita, regula obligatorie in legislatia privind protectia consumatorilor si printre ingrediente se numara proteina vegetala din soia, zaharuri, potentiator, bicarbonat de sodiu sau colorant natural (carmin).

Citeste si: Sunt o tentatie pentru orice iesean. Clientii innebunesc daca vad ce se ascunde in spatele etichetelor – FOTO

Mai intai, pretul mic care de cele mai multe ori arata ca produsul este de proasta calitate. Sunt folosite parti ale animalului care nu se consuma in mod obisnuit, precum cartilajele, sunt macinate bine, amestecate cu carne si rezulta acel produs ieftin si de proasta calitate. Daca nu se specifica nici macar procentul de carne de vita, porc sau pui, calitatea produsului e mult scazuta si nu stim nici de unde provine carnea. Consumatorii ar trebui sa stie ca acele produse nu au calitatea specifica pentru ca sunt folosite in plus substante care sa conserve carnea, pentru ca sa isi pastreze mirosul si aroma. Orice carne, mai ales dupa ce este transat animalul, prinde miros daca este pastrata cateva zile. Daca in galantar sta cel putin o luna de zile, conservate, substantele pe care le consuma clientul ii fac rau pentru ca sunt substante pe care organismul incearca sa le elimine„, a spus dr. Constantin Tibarna, medic nutritionist. Specialistul sustine ca daca sunt consumate frecvent, pot aparea diverse afectiuni.

Ce spun autoritatile?

Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi se plang, de exemplu, de lipsa de sprijin din partea Guvernului. „Am dori sa existe si din partea autoritatilor un sprijin mai consistent. Noi putem face verificari in limita bugetului alocat de catre Guvern. Anul acesta am primit foarte putini bani si verificarile au fost minime, sarcina principala a controlului ingredientelor revenind producatorului. De aceea, multi producatori profita de aceasta situatie, si pun in mezeluri materii prime ce ar trebui sa fie in proportii mult mai mici sau chiar sa lipseasca cu totul. In cazul mezelurilor vorbim de inlocuirea carnii cu texturat de soia si arome artificiale, de cantitati anormale de apa si mai ales de potentiatori de arome, sare si nitriti, substante periculoase pentru sanatate„, au declarat surse din cadrul DSVSA Iasi.

Citeste si: Si tu ai cumparat macar o data asta! Mergi la doctor daca ai consumat asa ceva – FOTO

Daca inspectorii DSVSA arata spre Guvern, medicii solicita parlamentului un cadru legislativ cu un caracter profilactic ceva mai pronuntat, care sa puna accent pe educarea populatiei in directia unei alimentatii corecte. „Producatorii pun in aceste mezeluri cele mai proaste parti ce rezulta din procesarea carnii. Sunt malaxate derivate din carne ce nu ar putea fi folosite altundeva. Oamenii se bucura de pretul mic al produsului, fara sa constientizeze adevaratele riscuri pentru sanatate. Cred ca este foarte important sa existe o mai buna educatie a consumatorilor pentru a sti sa creeze un echilibru atunci cand se hranesc. La asemenea preturi cu siguranta nu se poate vorbi de o satisfacere corecta a necesitatilor nutritionale„, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Citeste si: Specialistii au ramas uluiti. N-ai sa crezi ce au descoperit in pateurile de post

Reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Iasi sustin ca au fost prelevate esantioane care sunt trimise pentru analiza la laboratorul LAREX pentru determinarea conformitatii unor astfel de produse. „In cursul anului 2014, comisarii CJPC Iasi au efectuat 12 prelevari de esantioane de produse alimentare. Dintre acestea, in 9 situatii, in urma expertizarii, produsele s-au dovedit a fi neconforme. In cazul preparatelor din carne abaterile se refera la neincadrarea in continutul minim de proteine impus de legislatie sau neincadrarea in continutul maxim de umiditate reglementat. Sanctiunile care se aplica sunt intre 3.000 si 30.000 lei in cazul producatorilor si intre 2.000 si 20.000 lei in cazul distribuitorilor„, au declarat reprezentantii CJPC Iasi.





Comentarii
  • „Nu se poate vorbi de o satisfacere corecta a necesitatilor nutritionale”…Propunem satisfacerea sexuala prin introducerea acestor salamuri in rect-urile si giturile celor care le-au produs, in mod public si urgent…la Palas show….

    • Beatrice vad ca ai experienta clara cu frecatul in anus, placerea ta este belitura de caine maidanez sau un caz mai fericit niste belituri arabesti circumcis

      • Ikir dragule, vezi ce efect are consumul de alimente nesanatoase si E-uri? …ai inceput sa gandesti aiurea, mintea iti joaca fes(t)e….Iti recomand ca incepind de mine pe stomacul gol sa mananci un patrunjel, un hrean, o ceapa fara nitriti si bei 2 l de apa , dupa care alergi 3 km….

  • Aceste produse reflecta gradul saraciei din Romania. O data, la Carrefour, persoana din fata mea a platit 19-20 RON pe 2 astfel de batoane de parizer si 3 paini. Oamenii sunt saraci! Unii castiga 500-600 RON pe luna, ce-ati vrea sa manance? Evident ca la 10-15 RON/kg nu poate fi vorba despre un preparat de carne, aceeasi situatie este si in cazul branzei topite etc. Haideti sa o luam logic, un cos de cumparaturi care contine 1 baton salam de calitate, o bucata telemea, 2 sticle de lapte, 2 borcane de zacusca, un pui, un peste crap de vreo 1,5 kg, 2 paini, legume si fructe costa 100 RON sau chiar mai bine. Aceasta cantitate de mancare sa zicem ca poate fi intinsa sa ajunga o sapt la un individ slab x 4 sapt = 400 RON, la un salariu de 500-600 RON inseamna ca toti banii sa mearga pe mancare daca mai exista si un copil in casa. Asa incat, nu fiti snobi si scoateti-va ochelarii de cal prost.

  • Romanului i-au fost servite multi ani la rand SLOGANE MINCINOASE de genul ” IEFTIN SI BUN,, Sa fie clar , UN PRODUS DE CALITATE SI DE FIRMA , NICIODATA NU ESTE IEFTIN . Un MERCEDES , NICIODARA NU ESTE IEFTIN , o DACIE poate fi IEFTINA Cine nu pricepe acest fenomen de marketing , sa plateasca preturi mari pentru NIMICURI . PROST ESTE ALA CARE DA , NU ALA CARE CERE

  • de asta sa manance toate gunoaiele bipede din iasi. daca cumva nu mai au mult pana expira se pot fute cu ele in cur si in gura. conteaza sa le-ajunga otrava in organism ca nici nu merita sa respire aerul. la coshu’ de gunoi cu toate gunoaiele de toate felurile

  • nu toti consumatorii inteleg ingredientele de pe eticheta.
    cel mai corect ar fi sa-i inchizi activitatea producatorului care, cu buna stiinta pune in pericol viata consumatorului.

  • dnilor de la BZI De ce stergeti comentariile care nu va convin. Lasati ca sunt pareri pro si contra. Dvs.le lasati doar pe cele PRO BZI, cele Contra le stergeti.
    Niste profesionisti nu procedeaza in acest fel.

    • Care profesionisti? I-ai vazut vreodata ce mecle au? O data isi faceau selfie-uri la un spectacol de opera, un el si o ea de la ***** de Iasi se pozau reciproc in loja 1 stg.

  • DSVsA arata catre guvern, nu sunt bani. La ce le trebuie bani ca ei cer distribuitorului sa -si faca verificarile si sa le trinmita rezultatele. De ce cu Lidl practica metoda autoverificarii si cu salamurile nu. Porcii care distrug sanatatea populatiei sunt salariatii cu atributii de control de la DSVSA si DSP Iasi. Lacomia lor dezvolta lacomia producatiorilor.

Adauga un comentariu