Secretele istoriei

Guvernarea lui Ferdinand al II-lea de Aragon impreuna cu Isabela

Publicat: 23 ian. 2015
3

Ferdinand al II-lea de Aragon (spaniola Fernando II de Aragón y V de Castilla „el Católico”, catalana Ferran II d’Aragó „el Catòlic”; 10 martie 1452 – 23 ianuarie 1516) a fost rege al Aragonului (1479–1516), al Siciliei (1468–1516), al Neapolelui (1504–1516), Valenciei, Sardiniei si al Navarei, Conte de Barcelona, rege al Castiliei (1474-1504) si apoi regent al acestei tari din 1508 pana la moartea sa.

Vezi si Constantius I, imparatul Imperiului Roman de Apus

Ferdinand a primit impreuna cu sotia sa titlul de Reyes Católicos din partea Papei Alexandru al VI-lea, papa al carui secularism, Isabela nu il aproba. Pe langa unificarea fizica a Spaniei, Ferdinand si Isabela au incercat sa unifice religios regatul, prin intermediul romano-catolicismului. Inchizitia a fost institutionalizata ca parte a acestui proces. Dupa o revolta din 1499, Tratatul de la Granada a fost anulat, si in 1502 musulmanii au fost obligati sa se converteasca sau sa plece din regat. Confesorul Isabelei, Cisneros, a fost numit arhiepiscop de Toledo. Acesta a jucat un rol important in programul de reabilitare a institutiilor religioase din Spania, punand bazele viitoarei Contrareforme. In calitate de Cancelar, puterea lui a sporit treptat.

Vezi si Conflictele lui Filip al II-lea al Frantei cu vasalitatea

Ferdinand si Isabela creasera un imperiu, iar in ultimii ani ai domniei lor s-au vazut presati de chestiuni de administrare si politica; erau preocupati de succesiune, astfel incat au incercat sa lege coroana spaniola de alte case regale din Europa. Din punct de vedere politic, asta se poate vedea din incercari de eliminare a influentei franceze, si de a uni intreaga Peninsula Iberica. Pana la inceputul lui 1497 parea ca toate piesele se potriveau: Juan, print de Asturia, mostenitorul tronului, s-a casatorit cu Margareta de Austria, stabilind o legatura cu habsburgii. Fiica cea mare, Infanta Isabela, s-a casatorit cu Manuel I al Portugaliei, iar Infanta Ioana s-a casatorit cu alt print habsburg, Filip de Burgundia. Cu toate acestea, planurile lor pentru copii nu au dat roade. Juan a murit la scurt timp dupa ce s-a casatorit; Isabela a murit la nastere si fiul ei Miguel a murit la varsta de doi ani. Titlurile reginei Isabela au revenit fiicei sale Ioana cea Nebuna, a carui mariaj cu Filip cel Frumos a fost unul problematic. Isabela a murit in 1504 la Medina del Campo, inainte ca Filip si Ferdinand sa devina inamici.

Adauga un comentariu