Calatorii

Guvernul a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Persoanele care vin din acestea în România întră în carantină

Publicat: 11 dec. 2020
persoane cu bagaje pe aeroport care intra in tara
Guvernul a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, persoanele care vin în România din aceste țări vor intra automat în carantină timp de 14 zile

Guvernul a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, persoanele care vin în România din aceste țări vor intra automat în carantină timp de 14 zile. Printre aceste state, se numără Bulgaria, Ungaria, Italia şi Statele Unite ale Americii.

Totuși, autoritățile au precizat că persoanele pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul este negativ.

Guvernul a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptat Hotărârii nr. 58 din 10.12.2020 prin care a fost actualizata lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

Conform acestei liste, un număr de 30 de ţări rămân în zona galbenă, între care Bulgaria, Ungaria, Italia şi Statele Unite ale Americii.

Cei care vin din țările aflate pe listă sunt obligați să stea în carantină 14 zile. Aceștia pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Persoanele care au avut însă COVID-19 în ultimele 90 de zile nu mai sunt obligate să stea în carantină.

Carantinarea se vă face la domiciliul persoanei sau într-o locație care vă fi comunicată autorităților.

Lista este actualizată la fiecare 14 zile, în funcție de cât de repede se răspândește epidemia COVID-19 în rândul populației.

Lista țărilor din zona galbenă

Iată mai jos, lista tarilor din zona galbenă pentru care se impune carantinarea persoanelor care sosesc din acestea:

Georgia

Șerbia

Luxemburg

Croația

Muntenegru

Lituania

Sân Marino

Andorra

Slovenia

Curaçao

Statele Unite ale Americii

Ungaria

Polinezia Franceza

Suedia

Belize

Liechtenstein

Macedonia de Nord

Elveția

Austria

Jersey

Panama

Bulgaria

Palestina

Azerbaidjan

Portugalia

Iordania

Cehia

Armenia

Italia

Danemarca (urmare a detecţiei circulaţiei în populaţia umană a unor variante de virus SARS-CoV-2 provenite de la fermele de nurci).

Persoanele care au avut COVID-19 în ultimele 90 de zile nu mai sunt obligate să stea în carantină

Chiar daca lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată, anumiți români care intră în țară au primit și vesti bune. La finalul săptămânii trecute, pe 4 decembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis exceptarea de la măsura carantinării a persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare întrării în țară, dar și cel puțîn 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

Astfel, persoanele care au fost infectate cu Covid-19 și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare întrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțîn 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară”, a precizat Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Dovada se face prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms.

„(6) Sunt exceptate de la măsura carantinării instituită în conformitate cu prevederile legii 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțîn un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțîn 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului”.

Adauga un comentariu