Calatorii

Guvernul a adoptat un memorandum pentru reducerea timpilor de asteptare la vama

Publicat: 25 iul. 2018
9

Guvernul a aprobat in sedinta de marti un memorandum cu masuri pentru imbunatatirea activitatii in punctele de trecere a frontierei, in scopul reducerii timpilor de asteptare.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat ca memorandumul a fost propus de Ministerul Afacerilor Interne, fiind vorba despre masuri pentru asigurarea nivelului de securitate a frontierei, a resurselor umane si materiale, logisticii si capacitatii de control.

"Memorandumul stabileste o serie de activitati pe termen scurt si lung pentru mai multe institutii. Dincolo de MAI, vorbim si de Ministerul Transporturilor, MDRAP, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Afacerilor Externe. Sunt stabilite responsabilitati pentru fiecare institutie in parte si un calendar cu termene clare pentru punerea in aplicare a acestor masuri. Vor fi desfasurate activitati privind alocarea de fonduri, daca este cazul, in vederea realizarii de investitii pentru amenajarea, modernizarea, dezvoltarea capacitatii de control in punctele de trecere a frontierei, indiferent ca vorbim despre naval, feroviar, rutier sau aeroportuar; initierea demersurilor pe langa state vecine pentru identificarea unor solutii de fluidizare a traficului pe sensul de iesire din Romania", a aratat purtatorul de cuvant al Executivului.

Conform unui comunicat transmis de MAI, una dintre masurile stabilite prin memorandum este preluarea, in administrare, de catre Ministerul Transporturilor si in concesionarea CNAIR, a infrastructurii rutiere (inclusiv amenajari rutiere, parcari, bretele de acces) aferente tuturor punctelor de trecere a frontierei rutiere pentru a putea realiza investitiile necesare modernizarii punctelor. Primele puncte preluate vor fi Petea, Bors, Giurgiu, Vama Veche.

Pe termen lung, se intentioneaza si o crestere a numarului de benzi, acolo unde este necesar, pe sensul de intrare/ iesire, astfel incat sa fie redus timpul de asteptare pentru efectuarea controlului.

De asemenea, urmeaza sa fie alocate fonduri pentru suplimentarea numarului de angajati ai Politiei de Frontiera si ai ANAF, in punctele de trecere ale frontierei.

Potrivit MAI, principalii factori care genereaza cresterea timpilor de asteptare in punctele de trecere a frontierei sunt:
* infrastructura rutiera neadecvata pentru valorile de trafic anuale, atat pentru marfa, cat si pentru calatori;
* subdimensionarea capacitatii de control din punctele de trecere a frontierei, in comparatie cu nivelul traficului de pasageri si de mijloace de transport;
* numarul limitat de politisti alocat de catre Politia Ungara, respectiv Politia de Frontiera Bulgara;
* introducerea de masuri unilaterale de catre statele vecine privind verificarea suplimentara a mijloacelor de transport marfa;
* introducerea verificarilor sistematice in punctele de trecere a frontierei in baza cerintelor UE.

La toate acestea se adauga numarul mare de pasageri inregistrat in punctele de frontiera (aeroportuare si rutiere), atat la intrare, cat si la iesire, in perioada sarbatorilor religioase si a sezonului estival/ de iarna, se mai arata in acelasi comunicat. 

Adauga un comentariu