National

Guvernul a adoptat un proiect de lege privind venitul minim de incluziune

Publicat: 30 mart. 2016
1

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind venitul minim de incluziune care cumuleaza trei ajutoare sociale in unul singur: ajutorul de incluziune, ajutorul de sprijin pentru familiile cu copii si ajutorul pentru incalzire.

„Toate aceste trei tipuri de ajutoare sociale se vor subscrie acestui mecanism de venit minim de incluziune. La aceste ajutoare cumulate (…) se mai adauga cateva elemente in plus, anume plata asigurarilor de sanatate (…), asigurarea de locuinta pentru persoanele care au o locuinta (…) si eventual ajutoare de urgenta in caz de necesitate. E un mecanism mai complex, dar care, din punct de vedere birocratic, este mult simplificat, in sensul ca nu se mai depun, iata, trei solicitari pentru venituri diferite, ci o singura solicitare la primarie, care are datoria si va avea capacitatea sa implementeze toate aceste ajutoare”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, la Palatul Victoria.

Acesta a explicat ca persoana care beneficiaza de acest venit „poate avea venituri de natura salariala, dar daca nu depaseste plafoanele pe care le stabileste legea, va putea beneficia la randul ei de parte din venitul de incluziune”.

„Conditionam acest venit minim de confirmarea ca persoana respectiva e in cautarea unui loc de munca, participa la cursuri de calificare profesionala daca este cazul, copiii persoanei respective merg la scoala, e conditie esentiala (…) si participa, daca este solicitata, la activitati in beneficiul comunitatii. (…) In urma acestei cumulari de venituri vom avea cresteri a ceea ce inseamna ajutoarele sociale cumulate (…). Cifra reper este 260 de lei. Pentru ajutorul de familie este de la 260 la un maxim de 428 de lei cu familiile cu mai multi copii, iar la ajutorul suplimentar pentru locuinta se duce pana la 600 de lei”, a sustinut purtatorul de cuvant.

In ceea ce priveste impactul bugetar, in 2018, primul an de aplicare a acestei legi, „este vorba de 600 de milioane de lei, in anul urmator cifra creste spre un miliard de lei”.

Adauga un comentariu