Actualitate

Guvernul a anunțat trimiterea bugetului în Parlament: Mii de amendamente vor fi depuse de PSD

Publicat: 23 feb. 2021
Parlamentul României
Plenul Parlamentului României în ședință

Guvernul Florin Cîțu a anunțat marți, 23 februarie, trimiterea în Parlament a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021. Reprezentanții PSD au anunțat încă de săptămâna trecută că vor depune mii de amendamente la buget. Liberalii, care au anunțat că nu vor depune niciun amendament, vor ca adoptarea bugetului de stat să se facă vineri, 26 februarie. Dacă acest lucru nu va fi posibil, adoptarea bugetului pentru 2021 s-ar putea face în ședința de luni, 1 martie.

PSD amenință cu mii de amendamente

Odată ce legea bugetului pentru 2021 a ajuns în Parlament, deputații și senatorii au la dispoziție câteva zile pentru a depune amendamente. PSD a anunțat deja că intenționează să depună câteva mii de amendamente.

Ulterior, legea bugetului urmează să fie dezbătută în comisiile de specialitate și mai apoi în plen, urmând ca într-o ședință reunită parlamentarii să voteze bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.

Prim vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat că social democrații vor depune mai multe de amendamente la buget.

„Vom depune mai multe amendamente la legea bugetului pentru 2021. Noi am prezentat o alternativă la bugetul lui Cîțu, în care deficitul e de 7,26. Îi rog să citească, nu ne deranjează dacă copiază că suntem obișnuiți. Repet, deficit de 7,26. Asta ascunde ceva grav. Ei vor să vină în Parlament cu un buget de austeritate. I-am văzut invocând moșteniri grele. Sunt de un an jumate la guvernare. Nu i-am văzut să adopte vreun program pentru reducerea evaziunii fiscale și recuperarea arieratelor, care sunt la niveluri record. Nu poți să aduci austeritate prin tăieri, că asta au mai făcut și alții și am intrat în criză”, a spus prim vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Și Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că a adus mai multe amendamente proiectului de buget propus de Coaliția de Dreapta și a propus și un buget alternativ.

„Vom veni cu amendamente. Noi am venit cu un buget alternativ și noi am demonstrat că se poate o cu totul altă abordare. Au găsit anumite soluții de tăieri. Eu vreau să știu care este filozofia acestui buget, cum este gândit în ansamblul său, nu că venim cu lucruri populiste. Foarte bine, deci tăierea sporurilor trebuie să facă parte dintr-un program de reformă, pentru că altfel creezi nedreptăți și discuții și frustrări în rândul oamenilor”, a menționat Marcel Ciolacu.

Fără amendamente din partea Coaliției de Dreapta

În ședința Biroului Executiv al PNL s-a decis cu unanimitate de voturi să nu se vină cu niciun amendament din partea parlamentarilor liberali.

„În Biroul Executiv am luat decizia, în unanimitate, de a susține legea bugetului în forma în care va fi adoptată de guvern. Noi am formulat propuneri împreună cu colegii parlamentari și primari. Unele au fost adoptate, altele nu”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban.

Același lucru îl vor face și partenerii de guvernare de la USR PLUS și UDMR.

Florin Cîțu acuză PSD că prin amendamentele depuse vrea să scoată România din UE

Premierul Florin Cîțu a spus că amendamentele pe care le-au depus social-democrații la proiectul de buget pentru 2021 au scopul de a scoate România din UE.

„M-am uitat la sursa de finanțare și fără niciun fel de surpriză vedem exact ce vrea să facă PSD cu România, vrea să o scoată din UE. Adică sursa de finanțare reprezintă contribuția României la UE. De acolo vrea să ia PSD banii, să ne lase fără contribuții la UE, ca să ne scoată din UE. Astea sunt amendamentele PSD”, a declarat Florin Cîțu.

Adauga un comentariu