News Flash:

Guvernul a aprobat bugetul

30 Ianuarie 2009
1101 Vizualizari | 0 Comentarii
Premierul Emil Boc
• Proiectul de buget pe 2009 va fi prezentat partenerilor sociali • Salariile si pensiile cresc cu 5 la suta, iar pensia sociala de 350 lei va fi acordata in doua transe • Orele suplimentare vor fi compensate in acest an cu ore libere si nu vor mai fi platite

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern, urmand sa fie din nou discutat, luni, cu partenerii sociali, pentru eventuale modificari, si transmis la Parlament, a anuntat, ieri, premierul Emil Boc. In cazul in care partenerii sociali vor solicita anumite modificari ale bugetului, Guvernul ar urma sa se reuneasca intr-o noua sedinta pentru a include amendamentele.

"Am adoptat, din punctul de vedere a Guvernului, forma bugetului de stat pe anul 2009. Astazi, din punctul de vedere al Guvernului, atat bugetul de stat, cat si bugetul asigurarilor sociale are forma finala pentru a fi prezentat partenerilor sociali, dupa care va fi inaintat Parlamentului", a spus Boc. Premierul a amintit ca bugetul este bazat pe o crestere economica prognozata de 2,5 la suta, un deficit bugetar de 2 la suta din PIB, o rata a inflatiei de 5 la suta si un Produs Intern Brut (PIB) de 144,7 miliarde Euro.

Salariile si pensiile cresc

Salariile in sectorul bugetar vor fi majorate in acest an cu 5 la suta, in doua etape, cu 3 la suta in luna aprilie si 2 la suta in luna octombrie, iar pensia sociala minima de 350 lei va fi acordata tot in doua transe, de la 1 mai, cu plata in luna iunie, si de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie. "Vom institui in doua transe o pensie sociala minima de 350 lei. Cei care au venituri pana in 300 lei vor primi diferenta practic de la 1 iunie, iar de la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toti vor avea o pensie sociala minima de 350 lei. In anul 2009, salariile si pensiile se vor mari cu rata inflatiei, adica 5 la suta, dupa urmatorul scenariu: cu 3 la suta din aprilie, cu plata in luna mai, si cu 2 la suta de la 1 octombrie, cu plata in noiembrie", a declarat premierul. Efortul bugetar pentru introducerea pensiei sociale minime este estimat la 190 milioane Euro. Pensiile vor fi majorate tot cu 5 la suta, respectiv 3 la suta in aprilie si 2 la suta in octombrie. Guvernul va derula si un program de compensare cu 90 la suta din pretul de referinta a medicamentelor compensate, pentru pensionari cu o pensie mai mica de 600 lei. Fondurile aferente compensarii vor fi asigurate din taxa de viciu, fara a afecta bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate alocat medicamentelor compensate.

Orele suplimentare nu vor fi platite

Orele suplimentare vor fi compensate in acest an cu ore libere si nu vor mai fi platite, ca o masura de reducere a cheltuielilor bugetare, a anuntat premierul Boc. "Anul acesta va avea loc o compensare cu timp liber a orelor suplimentare si ele, in consecinta, nu vor fi platite. De asemenea, in anul 2009 nu vom putea acorda prime", a spus premierul, care a aratat totodata ca prin reducerea cu 20 la suta a cheltuielilor de personal se urmareste diminuarea costurilor si nu neaparat disponibilizari de angajati. "Obiectivul Guvernului este de a strange cureaua acolo unde se poate intr-un an de criza. Obiectivul nostru este sa pastram locul de munca, nu sa il trimitem pe om acasa, dar inainte, Doamne fereste, de a ajunge la o solutie de a disponibiliza pe cineva, vrem sa eliminam acele sporuri, prime, stimulente care impovareaza bugetul, iar intr-un an de criza trebuie sa fim solidari unii cu altii", a spus Boc. Aceste cheltuieli cu personal au fost scapate de sub control, ajungandu-se la situatii in care sporurile si stimulentele depasesc de foarte multe ori nivelul salariului.

Salariile care cresc cu 5 la suta

Angajatii din invatamant vor primi in acest an o majorare salariala de 5 la suta, la care se vor putea adauga sume suplimentare conditionate de derularea procesului de reforma si de restructurarea sistemului, probleme care vor fi discutate intre ministerul de resort si sindicate. "De la bun inceput, trebuie sa fie clare doua lucruri: toti bugetarii vor avea anul acesta o majorare de 5 la suta, iar bugetul pentru educatie va fi in jur de 6 la suta din PIB. In privinta majorarii salariilor profesorilor, in afara de cele cinci procente obligatorii, totul va depinde - daca se vor acorda unele sustineri financiare suplimentare - de procesul de reforma din educatie, de restructurarea din acest domeniu. In urma negocierilor pe care ministrul Educatiei le va purta cu profesorii, este posibil sa se acorde unele sporuri pentru performanta in educatie, conditionate de realizarea unei reforme autentice bazata pe Pactul National pentru Educatie", a spus Boc. In acest context, se va putea discuta de unele sporuri legate de performanta in educatie, ministrul Educatiei fiind mandatat sa le discute cu cadrele universitare si cele din invatamantul preuniversitar, precum si cu sindicatele.

Cresc contributiile la asigurarile sociale

Contributiile de asigurari sociale vor creste cu 3,3 puncte procentuale, revenind la nivelul aplicat in primul semestru al anului 2008, a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea. Contributiile de asigurari sociale platite de angajati si angajatori insumeaza, in prezent, 40,05 la suta din salariul brut, desi ar fi trebuit sa scada de la 1 ianuarie 2009 cu doua puncte procentuale, de la 39,5 la suta la 37,5 la suta din salariul brut. Pe de alta parte, Guvernul a stabilit ca angajatorii nu vor mai plati contributii de asigurari sociale pentru personalul trimis in somaj tehnic, plati care vor fi acoperite de stat. Premierul a precizat ca facilitatea va fi valabila pe o perioada de maximum trei luni. Anul trecut a fost programata reducerea cotelor de contributii sociale cu 6 puncte procentuale, la 39,5 la suta din salariul brut, din care 4,5 puncte pentru angajatori in ianuarie si decembrie, si 1,5 puncte pentru angajati in luna iulie 2008.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1302 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013091 (s)