Actualitate

Guvernul a aprobat proiectul bugetului pentru 2021 și Hotărârea pentru salariile restante ale minerilor

Publicat: 23 feb. 2021
mineri protest
Minerii au renunțat la protest după ce Guvernul a aprobat și Hotărârea privind plata salariilor restante ale minerilor

Guvernul Florin Cîțu a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021, în forma finală, după ce a primit avizul Consiliului Legislativ. De asemenea, Executivul a aprobat și Hotărârea privind plata salariilor restante ale minerilor.

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost adoptat, în forma finală, în ședință de Guvern și va fi transmis, cel mai probabil, Parlamentului, pentru adoptare, în cursul zilei de marți, 23 februarie.

Hotărâre pentru plata salariilor restante ale minerilor

În ședința de Guvern s-a aprobat și Hotărârea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1850/2006.

În urma acestei hotărâri se va putea face plata salariilor restante ale minerilor din Valea Jiului, care au protestat timp de o săptămână la minele din Lonea și Lupeni.

După ce au intrat în posesia acordului scris şi semnat de ministrul muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii.

Documentul prevede un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă.

Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie.

Își vor încasa plățile și beneficiile restante

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunțase luni, 22 februarie, după o întâlnire cu liderii minerilor care protestează deja de câteva zile, că au fost stabilite mai multe măsuri care pot să conducă la ieșirea din impas în cazul minerilor din Valea Jiului. Banii pentru achitarea drepturilor salariale restante urmează a fi alocați în trei tranșe.

„Am agreat ca aceste plăți să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 26 minerii să încaseze plățile restante și beneficiile restant”, a menționat Raluca Turcan.

În plus, ministrul Muncii a mai spus că guvernul va adopta luni, 22 februarie, o hotărâre prin care vor fi prezentate normele de aplicare pentru procedura plăților.

Protestele au continuat și luni, 22 febraurie, în Valea Jiului, unde o parte dintre minerii blocaţi, încă de săptămâna trecută, în Mina Lupeni, anunțaseră luni, 22 februarie, că vor intra în greva foamei.

Minerii din Valea Jiului erau nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restante, din 15 februarie. Dintre cei peste 70 de mineri blocați în Mina Lupeni, 10 au anunţat că intră în greva foamei până când își vor primi banii restanți. Anunțul a fost făcut de liderului de sindicat Alin Sân.

Proteste timp de o săptămână

Peste 200 de mineri de la toate exploatările miniere din Valea Jiului, de la Petroşani, Lonea, Livezeni şi Lupeni, s-au strâns luni, 22 februarie, pentru a protesta în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din Petroşani.

Unul dintre reprezentanţii minerilor de la Lupeni, Marius Miron, a declarat că protestatarii blocaţi în subteran au ieşit la suprafaţă, în cursul serii de luni, pe la Mina Sud Lupeni.

„Bunul Dumnezeu a făcut să se rezolve şi această problemă, doar pe cele trei luni de zile”, a spus Marius Miron într-o postare video făcută pe Facebook.

Acesta le-a mulţumit minerilor de la Vulcan şi „câtorva mineri” de la Livezeni şi Lonea pentru sprijinul acordat pe timpul protestului.

Adauga un comentariu