News Flash:

Guvernul a decis: chiriasii pot cumpara locuintele ANL

14 Februarie 2008
4010 Vizualizari | 2 Comentarii
• Tinerii care stau cu chirie in locuintele construite prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) vor putea sa devina proprietari cu acte in regula • Cei care doresc sa achizitioneze apartamentele trebuie sa nu aiba un venit ce depaseste dublul salariului mediu brut pe economie • Nici un membru al familiei nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate, inclusiv casa de vacanta • Locuintele nu pot fi instrainate de proprietari pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii acestora

Tinerii care stau cu chirie in locuintele construite prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) vor putea sa devina proprietari cu acte in regula. In cursul zilei de ieri, Guvernul a modificat legea si a permis achizitionarea ANL de catre cei care stau deja cu chirie. "Din momentul in care vor fi publicate in Monitorul Oficial prevederile legii, vom putea incepe sa le vindem. In momentul de fata, in judetul Iasi exista 520 de locuinte construite prin intermediul ANL", a declarat Letitia Palaga, sefa Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) Iasi.

Astfel, locuintele pot fi vandute numai la solicitarea tinerilor care sunt titulari de contract de inchiriere in cazul in care se respecta cateva reguli. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, finantatorul proiectelor ANL, a impus o serie de conditii, printre care este specificat faptul ca vanzarea locuintelor se va face numai chiriasilor al caror venit mediu pe membru de familie la data vanzarii nu depaseste dublul salariului mediu brut pe economie, circa 1.200 lei. De asemenea, locuinta cumparata de chirias nu poate fi instrainata timp de 5 ani de la data contractului de vanzare-cumparare, iar locuintele care nu vor fi vandute sa fie exploatate in continuare in regim de inchiriere conform programului initial. Pretul locuintei se achita integral la data incheierii contractului de vanzare- cumparare, din sursele proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de acesta de la institutii financiare autorizate. Titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia sau alte persoane aflate in intretinere pot beneficia o singura data de cumpararea unei locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. De asemenea, nici un membru al familiei nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate, inclusiv casa de vacanta.

Pretul locuintelor


Valoarea locuintei se stabileste de autoritatile administratiei publice locale sau de operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, potrivit legii, in baza evaluarii realizate de catre o persoana fizica sau juridica autorizata, selectionata de unitatea de administrare potrivit prevederilor legale privind achizitiile publice, dar nu mai mica decat pretul de inventar actualizat. La evaluare nu va fi luat in considerare plusul de valoare adus locuintei prin lucrari efectuate de catre chirias pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale. O alta prevedere arata ca vanzarea locuintei va fi facuta la valoarea stabilita in urma evaluarii, dar nu mai mica decat valoarea de circulatie stabilita prin expertizele camerelor notarilor publici, iar venitul mediu pe membru de familie la data vanzarii al titularului contractului de inchiriere a locuintei sa nu depaseasca cu 100 la suta salariul mediu brut pe economie. Locuintele nu pot fi instrainate de proprietari pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii acestora. Singurele care nu pot fi vandute sunt cele destinate inchirierii in mod exclusiv specialistilor din sistemul de invatamant sau sanatate, avand in vedere ca aceste locuinte sunt exploatate in mod similar locuintelor de serviciu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pretul locuintelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

ROMAN C.  | #29808
Care este procedura de inchiriere locuinta ANL, respectiv o camera sau garsoniera?Precizez ca sint in anul 2 de master si totodata lucrez in Bucuresti cu contract de munca .
Multumesc/
Felicia  | #29809
Si cei care au salariul mai mic de 1.200 lei cum se va proceda?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1486 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035012 (s)