Curiozitati

Guvernul a decis. Ei sunt bugetarii care vor primi 15% la salariu din aceasta luna

Publicat: 10 oct. 2018

Guvernul a luat o hotarare radicala, si anume, o anumita categorie de bugetari vor primi un sport de 15% la salariul de baza. Prin Hotarare de Guvern aprobata in septembrie s-a stabilit ca persoanele care detin un certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat si boli rare sa beneficieze de un spor de 15% din salariul de baza, solda de functie, salariul de functie sau indemnizatia de incadrare.

Pana acum, doar nevazatorii cu handicap grav si accentuat beneficiau de acest spor, situatie care genera discriminari intre persoanele cu handicap.

Aplicare din octombrie. Hotararea de Guvern a fost publicata pe 25 septembrie in Monitorul Oficial. Cum hotararile se aplica imediat ce apar in Monitorul Oficial, rezulta ca prima luna in care sporul va fi acordat este chiar cea in curs. Pentru a beneficia de sporul de 15%, bugetarii trebuie sa duca certificatul de incadrare in gradul de handicap la institutia la care lucreaza.

Firmele private, obligate sa angajeze persoane cu handicap. Firmele private si entitatile publice cu peste 50 de angajati au obligatia de a angaja un numar minim de persoane cu handicap, conform legislatiei in vigoare. Daca nu fac asta, ele datoreaza lunar statului o suma de bani calculata la salariul minim brut.

Ajutoare de la buget. Angajatorii care incadreaza someri, tineri absolventi sau persoane cu handicap primesc din luna iulie o subventie de la stat in valoare de 2.250 de lei. Anterior, aceasta valoare era de 900 de lei. Aceeasi subventie se acorda si firmelor care angajeaza someri sau absolventi.

Facilitati pentru integrare. De asemenea, persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat, familia sau persoana care are in ingrijire un copil cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat. Concomitent, persoanele cu handicap, asistentii personali ai acestora sau insotitorii sunt scutiti de la plata rovinietei.

Persoanele cu handicap sunt scutite de impozitul pe venit. Scutiri se mai aplica si la impozitul pe casa si terenul aferent, dar si pe masina, in caz ca detin in proprietate.loading...

Adauga un comentariu