News Flash:

Guvernul a lasat in suspensie opt proiecte SAPARD

6 Aprilie 2005
683 Vizualizari | 0 Comentarii
•Incepand cu data de 1 aprilie, statul a sistat garantarea creditelor pentru masurile SAPARD destinate comunitatilor locale •Aceasta masura vine sa puna in dificultate nu doar cele opt proiecte ramase restante in judetul Iasi, ci tot programul SAPARD

Guvernul Romaniei nu si-a reinnoit angajamentul de a garanta imprumuturile facute de consiliile locale la banci pentru a suporta procente din cofinantarea proiectelor derulate prin programul de finantare europeana SAPARD. "Printr-o Hotarare de Guvern statul garanta, pana la data de 31 martie, imprumuturile efectuate de consiliile locale pentru realizarea proiectelor SAPARD. La data de 1 aprilie nu a mai fost emis nici un act normativ prin care aceste garantii sa aiba continuitate. In consecinta, ultima transa de bani pentru mai multe proiecte nu poate fi platita", a declarat ieri presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser. Pana in prezent, Guvernul garanta imprumuturile efectuate de consiliile locale, in vreme ce Consiliul Judetean asigura plata dobanzilor lunare catre bancile care au acordat credite. In ceea ce priveste judetul Iasi, este necesara plata ultimei transe in cazul a opt proiecte SAPARD, suma totala necesara fiind de 80 miliarde lei. Este vorba de proiectele derulate in comunele Cotnari, Siretel, Roscani, Popricani, Movileni, Dagata, Schitu Duca, Miroslava si Dumesti. "Am incercat sa intervin la Ministerul de Finante, iar in zilele urmatoare astept un raspuns in acest sens", a mai precizat presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser. De asemenea, judetul Iasi a mai accesat alte trei proiecte SAPARD ce urmeaza a fi demarate in acest an. Astfel, cu ajutorul unor finantari europene nerambursabile, in comunele Barnova si Fantanele urmeaza a fi construite drumuri, in vreme ce in comuna ieseana va fi realizata o retea de alimentare cu apa in sistem centralizat. Valoarea unui proiect poate ajunge la sume cuprinse intre 800 mii Euro si un milion Euro.

Bataia de joc

Dupa ce au fost investite sute de miliarde in proiecte de infrastructura rurala, prin intermediul masurii 2.1. - Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, cele 8 proiecte care au fost amanate pentru acest an pot fi pierdute deoarece consiliile locale nu mai pot accesa credite bancare. Masura vine in contradictoriu cu dorinta actualilor guvernanti de a garanta si proiectele private, la masurile care nu au legatura cu proiectele pentru comunitati locale. In aceste conditii, intrebarea care se pune firesc este cum vor putea fi accesate urmatoare proiecte, avand in vedere ca sumele puse la bataie pentru urmatoarea perioada de un an si jumatate sun colosale, in conditiile in care nici proiectele publice nu sunt acoperite? Sumele de bani care au fost alocate in acest an pentru noile masuri al Programului SAPARD, in numar de patru, insumeaza 342 milioane Euro, la nivel national, fara a lua in calcul fondurile pentru proiecte de interes public. Aceste sume de bani urmeaza a fi trimise la judete, prin intermediul agentiilor regionale, in functie de proiectele care vor fi declarate eligibile si mai apoi aprobate. In cadrul acestor masuri ale programului SAPARD, valoarea proiectelor este situata intre 80 mii Euro si 100 mii Euro, in timp ce cota de participare a Agentiei este de 50 la suta, exceptie facand proiectele aflate in coordonarea institutiilor statului si care au ca scop dezvoltarea sistemului public. Fondurile la cele patru masuri sunt de 13 milioane Euro pentru masura referitoare la programele de imbunatatire a conditiilor de mediu, 42 milioane Euro la masura care are ca scop sprijinirea activitatilor din domeniul sanitar-veterinar si fito-sanitar, 39 milioane Euro pentru grupurile de producatori, in timp ce, in cazul masurii Silvicultura, sumele de bani acordate de Uniunea Europeana sunt de 248 milioane Euro. In conditiile mentionate, atat noile masuri, cat si cele in desfasurare sunt sortite esecului, prin prisma faptului ca investitorii mici nu au forta financiara de a garanta un imprumut de anvergura, necesar proiectelor SAPARD. Asadar, avem bani, dar nu avem mijloace.
Tudor LEAHU
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1335 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013186 (s)