News Flash:

Guvernul a modificat legea achizitiilor publice

9 Martie 2009
1987 Vizualizari | 0 Comentarii
Dan Nica
• Persoanele fizice si firmele care contesta in instanta licitatii vor achita taxa de timbru de 2 la suta


Persoanele fizice si firmele care vor contesta in instanta rezultatul unei licitatii de atribuire a unui contract de achizitii publice vor plati o taxa de timbru in cuantum de 2 la suta din valoarea contractului, regula introdusa de Guvern pentru a reduce numarul de contestatii care blocheaza proiectele. Durata tuturor licitatiilor a fost redusa la 30 de zile, prin ordonanta de modificare a legislatiei achizitiilor publice aprobata, sambata, de Guvern. "Exista, din pacate, o practica prin care anumite firme, care nu aveau nici o intentie sa castige licitatia, blocau procesul in speranta ca vor obtine pe o cale sau alta bani din partea firmelor care erau plasate pe primul loc. Daca vrei sa utilizezi acest sistem al contestatiei, va fi introdusa o taxa de timbru in valoare de 2 la suta din valoarea contractului respectiv", a spus vicepremierul Dan Nica, la finalul sedintei de Guvern. Taxa de timbru va fi rambursata numai castigatorului contestatiei. Prin noile reglementari, Executivul a stabilit, de asemenea, cresterea pragurilor privind sumele de la care o autoritate publica poate sa achizitioneze direct produse, servicii, lucrari, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Astfel, autoritatea contractanta va avea dreptul sa achizitioneze direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei este egala sau mai mica decat echivalentul in lei a 15.000 Euro pentru fiecare achizitie de produse, servicii si lucrari (fata de 10.000 Euro in prezent).

Comisia de evaluare a Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), un organism independent si impartial, va fi constituita din 5 membri, reprezentanti ai Ministerului Finantelor, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, al Guvernului si al Consiliului Concurentei. Pana in prezent, din aceasta comisie faceau parte si reprezentanti ai Parlamentului, respectiv un deputat si un senator. In forma redactata vineri, proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei achizitiilor publice prevedea ca din comisie va face parte si un reprezentant al Departamentului Constitutional si Legislativ al Presedintiei, in locul reprezentantului Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Termenul de publicare a anuntului pentru licitatii deschise a fost redus de la 28 zile la 20 zile, iar cel de publicare a anuntului pentru licitatii restranse, de la 16 la 10 zile. Termenul de publicare a anuntului pentru organizarea unei licitatii prin dialog competitiv a fost de asemenea redus, de la 30 la 20 zile. Intervalul in care autoritatile contractante trebuie sa incheie un contract de achizitii publice, si care, in anumite situatii se incheia dupa 6 luni, a fost stabilit la maximum 20 zile, termen care poate fi prelungit cu inca 20 zile doar in mod exceptional si cu acordul autoritatii ierarhic superioare. Autoritatea contractanta va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai in cazul in care in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este egala sau mai mica decat echivalentul in lei a 100.000 Euro pentru contractul de furnizare si cel de servicii (fata de 75.000 Euro in prezent) si de 750.000 Euro pentru contractul de lucrari (500.000 Euro in prezent). Cererea de chemare in judecata in cazul contestarii rezultatului unei licitatii publice trebuie introdusa in maximum 10 zile, iar primul termen de judecata va fi stabilit de catre instanta in cel mult 20 zile. Hotararea instantei va fi pronuntata in 3 zile si comunicata in 5 zile, recursul la prima instanta putand fi introdus in maximum 5 zile.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4258 (s) | 24 queries | Mysql time :0.297760 (s)