Actualitate

Guvernul a uitat de Iasi. Primariile din judet, lasate in voia sortii

Publicat: 10 iun. 2015
1

@ Guvernul Romaniei a redirectionat zeci de milioane lei din fondul de rezerva catre mai multe localitati din tara @ Niciun leu nu a ajuns insa la Iasi, unde situatia este disperata, iar mai multe primarii risca sa intre in faliment

Judetul Iasi a ajuns din nou sa fie lasat la coada alocarilor de fonduri de catre autoritatile centrale. In schimb, mai multe primarii din tara au primit bani din Fondul de Rezerva pus la dispozitia Guvernului pentru plata salariilor functionarilor, in vreme ce o buna parte din unitatile iesene se zbat la limita supravietuirii. Recent, Guvernul a emis o Hotarare (413/2015 – n.r.) prin care a alocat cateva zeci de milioane lei catre unele unitati administrativ-teritoriale din judete precum Alba, Bacau, Bihor, Botosani, Berasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj si Teleorman. Circa 25 milioane de lei din Fondul de Rezerva vor intra in bugetele primariilor si consiliilor judetene din aceste regiuni. Acesti bani vin ca o gura de oxigen pentru unele primarii aflate in pragul falimentului. Nu aceeasi situatie se poate spune ca este la Iasi, unde primariile din cele mai mari localitati din judet risca sa traga obloanele din cauza datoriilor tot mai mari. Primarii nu mai pot sa achite salariile functionarilor si nici plata serviciilor curente, insa la nivel central nimeni nu ii baga in seama. O parte a primarilor vor sa ajunga la Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, pentru a cere un sprijin, insa situatia este departe de a se fi incheiat. Comune precum Ciurea, Holboca, Miroslava, Belcesti sau Tomesti nu mai au bani pentru a se achita de sarcini, totul plecand de la o decizie a Guvernului prin care cea mai mare parte din banii de la centru s-au dus catre comunele mici. Acum, cu un numar mai mare de locuitori si cu o suprafata mai intinsa, comunele mari trebuie sa se descurce singure din colectarea de taxe si impozite locale. Primarii vor solicita ca Guvernul sa aloce si spre Iasi bani din Fondul de Rezerva, urmand ca la viitoarea rectificare bugetara sa nu mai primeasca nimic. Lucrurile nu au fost insa batute in cuie, iar comunele iesene au intrat deja in criza de timp.

Comentarii
  • Daca sunteti prosti suferiti … atat timp cat nu va miscati cururile in strada si stati si scuipati seminte pe jos la colt de strada, nimic nu se va schimba in saracia lucie a Moldovei.

    Mai e o problema, in orice ora din zi, mergi prin orasul Iasi, cafenele, terasele sunt pline. Palasul „pute” de figuri … sa nu mai ziceti ca sunteti saraci si nu are lumea bani. Dar care lume? Cei 10-20% ai Iasului care au sute de mii de sclavi sub mana. Cine-i vinovat aici? Toti poporul ca nu ia masuri.

    Va meritati soarta ca stati cu „cucul” in mana si nu va cereti drepturile.

    Asa va trebuie!

Adauga un comentariu