National

Guvernul anunta un nou val de disponibilizari

Publicat: 10 apr. 2011
1

@ Guvernul va aviza în perioada imediata noi concedieri în sectorul minier, energetic si de aparare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajatii disponibilizati, ajutor financiar care va fi sistat daca beneficiarul refuza alt loc de munca pe motiv ca salariul este prea mic

Anul trecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat sa nu mai beneficieze de un venit lunar de completare. Pentru acest an însa, Executivul a decis sa reintroduca, prin ordonanta de urgenta, venitul lunar de completare pentru angajatii concediati, în încercarea de a evita „convulsii sociale” de durata, urmare a disponibilizarilor, au declarat surse oficiale pentru agentia Mediafax.
Actul normativ justifica reintroducerea venitului lunar de completare prin încercarea de a atenua impactul concedierilor si a evita riscul „escaladarii infractionalitatii si a unor convulsii sociale de durata”, pe fondul situatiei precare economico-sociale a comunitatilor locale. Prin ordonanta de urgenta se va reveni la sistemul anterior, conform caruia venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta fata de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care a fost efectuata concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Durata de acordare a venitului minim de completare va fi, de asemenea, similara cu cea valabila pâna anul trecut, înainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime în munca de pâna la 15 ani, 22 luni pentru salariatii cu o vechime cuprinsa între 15 si 25 ani si 24 luni pentru o vechime în munca de peste 25 ani. Plata venitului lunar de completare va fi, însa, sistata daca persoana concediata refuza un loc de munca pe motiv ca salariul este egal sau mai mic cu acest venit sau daca nu participa la programe de reconversie profesionala. Refuzul locului de munca va fi acceptat doar daca se bazeaza pe motive de sanatate dovedite prin certificat medical, confirmat de comisiile de expertiza medicala si prezentat în maximum 30 zile de la aparitia problemei de sanatate.
În nota de fundamentare se arata ca ordonanta urmareste diminuarea consecintelor restructurarii din domeniul minier, energetic si industria de aparare, dar modifica OU 116/2006 care reglementeaza protectia sociala pentru toate persoanele disponibilizate prin concedieri colective din companiile de stat si regiile autonome subordonate administratiei publice locale. Reintroducerea venitului lunar de completare este justificata de altfel, în preambulul ordonantei, prin necesitatea protectiei persoanelor concediate urmare a continuarii procesului de restructurare si reorganizare a unor companii de stat si regii autonome locale, prin masuri imediate de redresare economico-financiara care sa conduca la eliminarea pierderilor si la eficientizarea pe termen lung a activitatii acestora. Nota de fundamentare releva si ca venitul de completare ar urma sa fie acordat pentru toti angajatii din domeniul minier care urmeaza sa fie concediati în intervalul 2011 – 2018, cu o crestere a cheltuielilor bugetului de somaj cu 84,6 milioane lei în 2011, cu 102,2 milioane lei în 2012, cu 63,6 milioane lei în 2013, cu 43,5 milioane lei în 2014, cu 30,8 milioane lei în 2015, cu 18,8 milioane lei în 2016, cu 8 milioane lei în 2017 si cu 6,8 milioane lei în 2018.

Surse oficiale sustin ca din sectorul minier ar urma în acest an sa fie disponibilizati „câteva sute” de salariati, posibil peste 500.
Presedintele Federatiei Nationale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat, la sfârsitul anului trecut, ca 4.290 angajati dintr-un total de aproape 19.000 salariati de la unitatile miniere si energetice din Oltenia ar urma sa fie concediati de la 1 martie 2011, conform propunerilor formulate de administratie. La începutul lunii februarie, ministrul Economiei spunea ca a discutat cu delegatia FMI un program de restructurare a CNH si s-a convenit ca patru din cele sapte mine sa ramâna viabile, iar trei sa intre în proces de închidere pâna în 2018, cu subventie de la bugetul de stat.
La rândul sau, seful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, afirma ca FMI doreste ca minele viabile sa fie separate de cele neproductive, iar pierderile acestora sa fie minimizate, ceea ce ar putea presupune închiderea unor unitati înainte de 2018, termenul limita acceptat de Comisia Europeana. Lideri sindicali declarau pe 7 februarie, dupa întâlnirea cu delegatia Fondului Monetar International, ca Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauza imposibilitatii platii salariilor, fiind posibila o noua mineriada, în cazul în care Guvernul nu intervine urgent. Acestia spuneau atunci ca au cerut atât Fondului, cât si Bancii Mondiale sa solicite Guvernului sa intervina urgent în sectoarele mentionate.

Adauga un comentariu