Actualitate

Guvernul Cioloș intră astăzi la votul in Parlamentul României! Care sunt sansele ca acesta să treacă. A început procedura de vot- LIVE VIDEO, UPDATE

Publicat: 20 oct. 2021
Dacian Cioloș cu mâna ridicată
Dacian Cioloș refuză categoric ideea ca Florin Cîțu să fie din nou propunere de premier

Ziua de marti a fost foarte incarcată din prisma faptului că ministrii propusi de Dacian Ciolos au intrat in comisiile de specialitate din Parlament. In afară de Cătălin Drulă, care a obtinut un aviz pozitiv din greseală, toti ceilalti ministri au fost avizati negativ. Totusi avizul este consultativ iar astăzi, Guvernul Cioloș intră la votul din Parlamentul Romaniei.

Sansele sunt minime ca acesta să treacă, singurii care si-au anuntat intentia de a vota Guvernul sunt cei din USR care au doar 80 de voturi din minimul de 234 necesare.

UPDATE: Guvernul Cioloș a picat cu 180 de voturi împotrivă, 80 pentru și 8 voturi secrete!

UPDATE 12.37: Votul s-a încheiat în plen. Urmează comunicarea rezultatului în câteva clipe.

UPDATE: 12.36: În aceste momente sunt 129 de voturi împotrivă și 56 pentru Guvernul Cioloș. Opt parlamentari nu au votat cu bilele la vedere.

UPDATE 11.57: Votul de învestire a Guvernului Cioloș a început, în Parlament.

UPDATE: În câteva minute începe ședința din Parlament pentru votul pentru Guvernul Cioloș

Guvernul lui Ciolos intră azi la votul din Parlamentul Romaniei

Pentru a avea un Guvern functional, Dacian Cioloș si ministri propusi de acesta trebuie să fie votati in Parlament. Totusi, calculele sunt simple si faptul că doar USR sustine Guvernul este insuficient in calculul parlamentar. Asadar, miercuri incepând cu ora 10, in Parlamentul Romaniei, urmează să se desfăsoare votul pentru învestitură.

Liberalii au anunțat deja că vor fi prezenți la ședința de plen în care premierul desemnat, Dacian Cioloș, va prezenta componența guvernului și programul de guvernare, însă nu vor vota. Prezenți vor fi și parlamentarii UDMR, care nu vor vota. Guvernul Cioloș nu este susținut nici de parlamentarii PSD. Împotrivă vor vota și parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor.

Ce spune Dacian Cioloș despre votul de miercuri din Parlamentul României

Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis a vorbit despre votul de astăzi din Parlament. Dacian Cioloș a lansat un apel către cei din parlament și i-a îndemnat să facă abstracție de partidele din care fac parte și să voteze în consecință pentru a putea avea un Guvern funcțional:

”În primul rând, vreau să transmit condoleanțe tuturor familiilor care astăzi și în zilele trecute au pierdut pe cineva drag. Este un eșec de proporții al statului că nu a reușit să preîntâmpine ceea ce se întâmplă în aceste zile.

Trăim, din păcate, zile cumplite și e nevoie ca toți care ne aflăm astăzi în funcții publice să tragem învățămintele necesare și să fim responsabili față de faptele noastre, pentru că iată cum decizii administrative pot duce la drame naționale. Cred că timpul discursurilor politice a apus. Ne ajung din urmă faptele și deciziile și, așa cum spunea și președintele Iohannis, suntem în ceasul al 12-lea, când trebuie să luăm decizii și să ne asumăm decizii (…). a menționat Dacian Cioloș într-o conferință de presă.

Ce urmează după ce Guvernul Cioloș va pica testul din Parlament

După ce Guvernul Cioloș va pica in Parlament, urmează o nouă rundă de negocieri la Cotroceni. Președintele urmează să cheme toate partidele la o altă negociere. Totusi, momentan, nu se cunosc cu exactitate ce vor face partidele parlamentare. In schimb, cei din PSD au anuntat deja că formatiunea politică doreste alegeri anticipate si vor învestirea unui Guvern de specialisti, de tranzitie, pana la data in care urmează ca romanii să fie chemati la vot.

Pe de altă parte, AUR impărtăseste aceeasi opinie, iar cei din PNL iau in calcul mai multe variante. Liberalii doresc, ori mentinerea propunerii de premier in persoana lui Florin Cîțu, variantă respinsă de cei din USR și Dan Barna, dar iau in calcul si posibilitatea alegerilor anticipate.

Așadar, sursele politice au afirmat faptul că liberalii si-ar dori alegeri anticipate mai ales in contextul in care scăderea din sondaje nu este atat de drastică incât să nu fie recuperată printr-o mobilizare exemplară in teritoriu.

Adauga un comentariu