News Flash:

Guvernul depinde de doua voturi

21 Decembrie 2009
1162 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernul depinde de doua voturi
• Autoritatile vor lua decizii nepopulare in primele luni din anul 2010


Premierul desemnat Emil Boc a anuntat ieri lista Cabinetului propus, care include un post de vicepremier fara portofoliu si 15 posturi de ministru. Majoritatea PDL-UDMR-minoritati-independenti are 238 de parlamentari, in urma recentelor demisii ale unor senatori si deputati PSD. Potrivit Constitutiei, Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, astfel ca, pentru asigurarea acestei majoritati, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
Guvernul va fi obligat ca, in primele luni ale anului viitor, sa adopte o serie de decizii nepopulare, precum aplicarea unei politici salariale prudente in sectorul bugetar si eliminarea cheltuielilor in exces din intreprinderile de stat, pentru a evita adancirea procesului de contractie economica. Atentionarea este inclusa in programul de guvernare al viitorului Cabinet, depus ieri la Parlament. Sunt anuntate o politica salariala prudenta in sectorul bugetar, care sa tina seama de constrangerile macroeconomice si bugetare, regandirea impozitului minim obligatoriu, eliminarea cheltuielilor in exces la nivelul intreprinderilor de stat; continuarea reformarii si simplificarii sistemului de salarizare in sectorul public, adoptarea de masuri pentru eficientizarea comportamentului autoritatilor publice locale astfel incat sa fie minimizate riscurile de natura fiscala provenite din activitatea acestora, accelerarea procesului de descentralizare a administratiei publice, prin adoptarea de masuri concrete pana la sfarsitul anului 2010, inclusiv alocarea resurselor financiare. In acelasi timp, Guvernul isi afirma angajamentul de adoptare de facto a monedei Euro la 1 ianuarie 2015.
In document se arata ca materializarea riscurilor ce decurg din nerespectarea obligatiilor asumate ar conduce la cresterea costurilor finantarilor alternative, in conditiile in care jumatate din transele 3 si 4 de la FMI ar trebui sa contribuie la finantarea deficitului propus pentru anul 2010, modificarea in sens negativ a ratingului de tara al Romaniei, amanarea procesului de reluare a cresterii economice, presiuni suplimentare de depreciere a monedei nationale, cu efecte potential negative asupra ratei inflatiei si sectorului financiar, avand in vedere ponderea ridicata a creditelor in valuta in total credite acordate sectorului privat, precum si la incetinirea, prin eventuala crestere a ratelor dobanzilor, a procesului de creditare a sectorului privat.
Guvernul va elabora un proiect privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, urmand sa fie descurajate orice initiative de infiintare de noi comune si orase, se arata in programul de guvernare al viitorului Cabinet. Prevederea este inclusa printre principiile documentului privind descentralizarea administrativa si cresterea eficientei administratiei publice locale.

Lista Guvernului

Guvernul pe care premierul desemnat Emil Boc il propune Parlamentului este format din Marko Bela (UDMR, vicepremier fara portofoliu), Vasile Blaga (PDL, Ministerul Administratiei si Internelor), Sebastian Vladescu (independent, Ministerul Finantelor), Adriean Videanu (PDL, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri), Theodor Baconschi (independent, Ministerul Afacerilor Externe), Radu Berceanu (PDL, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii), Laszlo Borbely (UDMR, Ministerul Mediului si Padurilor), Elena Udrea (PDL, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului), Gabriel Oprea (grupul independentilor, Ministerul Apararii Nationale), Kelemen Hunor (UDMR, Ministerul Culturii si Patrimoniului National), Catalin Predoiu (independent, Ministerul Justitiei), Gabriel Sandu (PDL, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale), Mihai Seitan (PDL, Ministerul Muncii), Daniel Funeriu (PDL, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului), Cseke Attila (UDMR, Ministerul Sanatatii) si Mihai Dumitru (independent, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lista guvernului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014311 (s)