News Flash:

Guvernul ia si de pe morti, si de pe vii

3 August 2010
848 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihai Seitan
• Drepturile de autor incasate in mod repetat sunt considerate venituri salariale

Guvernul a aprobat, ieri, normele metodologice de aplicare a ultimelor modificari ale Codului Fiscal, prin care a fost extinsa baza de impozitare, norme care reglementeaza inclusiv sistemul de impunere în cazul persoanelor platite prin drepturi de autor. La finalul sedintei de ieri, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca, în cazul remuneratiilor ocazionale cu drepturi de autor, scutirea de la plata CAS va fi posibila atunci cand astfel de plati nu sunt efectuate la intervale de timp regulate. "Legislatia pe care o lansam acum nu se refera la schimbari de modalitati de activitate si acoperire financiara a acesteia prin raportul de munca. Drepturi de autor în orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale, deci se refera la o creatie oarecare, sunt în continuare admise. Singura problema este ca, în cazul în care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariale si sa se plateasca aceasta contributie", a spus Seitan.
Veniturile din drepturi de autor vor fi incluse în categoria celor obtinute din activitati independente, astfel încat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar. In situatia persoanelor care realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale reprezinta cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, în situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie sau echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, în situatia în care cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul acestui plafon. In situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale este cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie sau echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, în situatia în care cuantumul total brut al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul acestui plafon. Nu constituie venituri de natura profesionala cele obtinute din cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si jocuri de noroc, transferul proprietatilor imobiliare si vanzarea bunurilor în regim de consignatie. Contributiile individuale vor fi impuse inclusiv în situatia în care veniturile de natura profesionala sunt realizate de persoane pentru care asigurarea în sistemul asigurarilor pentru somaj este în prezent facultativa. Persoanele asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, nu vor plati contributii individuale de asigurari sociale.

Crestere salariala medie peste 10%

Fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o crestere salariala medie de peste 10%, pentru care ramane însa de stabilit cum va fi distribuita, în baza sistemului unitar, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care a amintit ca fondul de salarii pentru anul viitor este stabilit la 39 miliarde lei. "Pentru a atinge aceasta cifra, pot sau nu pot sa fie necesare disponibilizari, depinde de nivelul salariului care va fi stabilit prin noua Lege a salarizarii unice, valabila începand cu 1 ianuarie. Este vorba de aritmetica. Daca salariile vor fi mai mici, numarul de angajati poate sa ramana acelasi, daca salariile vor fi mai mari, numarul de angajati va trebui redus. Calculul elementar arata ca 39 de miliarde permite, si cu restructurarea de 60.000, o crestere salariala medie de peste 10%", a spus ministrul care a precizat însa ca ramane sa fie stabilit cum va fi distribuita aceasta crestere. Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI sa limiteze numarul de personal din sectorul public, pana la începutul anului viitor, la 1,29 milioane salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 bugetari, si sa limiteze fondul de salarii în 2011 la 39 miliarde lei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3845 (s) | 22 queries | Mysql time :0.269741 (s)