News Flash:

Guvernul incapabil pune noi biruri

19 Iunie 2010
1233 Vizualizari | 2 Comentarii
• Munca la negru si frauda pe TVA au ajuns la 20,4% din PIB • Persoanele cu mai multe case, obligate sa achite o taxa de solidaritate de 50-200% din impozit

Economia ascunsa, care include în principal munca la negru si frauda pe TVA, reprezenta la finele primului trimestru 20,4% din PIB, în urcare de la 19,8% din PIB la sfarsitul anului trecut si 19,6% în 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citat de agentia Mediafax. "Economia ascunsa a crescut constant, începand cu anul 2004, cand reprezenta 14,5% din PIB", a declarat Adriana Ciuchea, director general la Directia de Conturi Nationale si Sinteze Macroeconomice din Institut. Acesta a aratat ca ponderea cea mai ridicata în cadrul economiei ascunse este detinuta de munca la negru. Datele privind economia ascunsa nu cuprind partea ilegala, respectiv prostitutia, drogurile, contrabanda cu tigari si alcool, precum nici impozitele si contributiile nefiscalizate. "Am solicitat la Eurostat un model pe care sa îl utilizam începand cu anul 2012, prin care sa includem si aceste categorii", a mai spus Ciuchea.

Taxa noua

Persoanele care detin mai multe locuinte neînchiriate vor fi obligate sa achite, pana la 30 septembrie, o taxa de solidaritate la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% si 200% din impozit, taxare prin care statul vrea sa obtina 31 milioane lei în 2010. Taxa de solidaritate va fi impusa proprietarilor de mai multe locuinte printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal. Documentul prevede ca persoanele fizice care au în proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datoreaza în acest an o taxa de solidaritate reprezentand 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima cladire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua cladire în afara adresei de domiciliu si 200% din impozit pentru a treia cladire si urmatoarele în afara adresei de domiciliu. Taxa va trebui platita pana la 30 septembrie 2010 inclusiv, la bugetul local. Pentru aplicarea noilor impozite, compartimentele de specialitate ale administratiei publice locale urmau sa calculeze diferentele de impozit datorate pentru perioada cuprinsa între data intrarii în vigoare a ordonantei si 31 decembrie 2010. In prezent, în baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are în proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Impozite pe tichetele de masa, cadou, cresa si de vacanta

Tichetele de masa, cadou, cresa si de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi impozitate începand cu drepturile aferente lunii iulie 2010, data de la care Guvernul va introduce modificarile la Codul Fiscal privind extinderea bazei de impozitare. Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal prevede ca taxarea va fi introdusa începand cu drepturile aferente lunii iulie 2010. De la aceeasi data, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% în prezent. In cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, cota de cheltuieli deductibile va fi redusa la 25% din venitul brut, fata de 50% în prezent. Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net calculat la nivelul castigurilor realizate într-o zi de la acelasi organizator sau platitor. In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv. Incepand cu luna iulie vor fi abrogate si prevederile Legii educatiei fizice si sportului privind optiunea acordata sportivului profesionist, care a încheiat o conventie civila cu o structura sportiva, de a i se asigura la cerere participarea si plata contributiei la un sistem de pensii public si/sau privat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

daniel  | #111304
daca e "economie ascunsa"cum de procentual sunteti atat de precisi..20.4 din PIB,nu 20,nu 25..cum spunea TOMA CARAGIU intr-o sceneta "LAS CA STIM NOI...",pai daca sunteti asa de precisi de ce nu luati masuri?
Horatiu  | #111470
Guvernul trebuie sa aplice masurile de austeritate si chiar daca ne va fi mai greu o perioada , va trebuie sa gandim pozitiv si sa constientizam ca altfel nu se poate. PSD sunt de vina pentru situatia creata!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4388 (s) | 22 queries | Mysql time :0.328298 (s)