Eveniment-Social

Guvernul injecteaza 1,5 milioane euro in comuna Cristesti – FOTO

Publicat: 20 nov. 2011

@ Primarul comunei Cristesti, Constantin Bolohan, spune ca s-a implementat un proiect, in valoare de aproximativ 6.000.000 de lei, care prevede realizarea unui sistem centralizat de alimentare cu apa si canalizare @ La sfarsitul acestei luni va avea loc licitatia pentru lucrarile de canalizare si constructia statiei de epurare

Pare greu de crezut, dar mai sunt comune in judetul Iasi care, pe timp de criza, reusesc sa dispuna de proiecte ce implica fonduri uriase. Situata la o distanta de 92 km de Iasi si 17 km de Pascani, comuna Cristesti iese in evidenta si prin faptul ca a finalizat mai multe lucrari edilitare. Recent, printr-un nou proiect, in valoare de aproximativ 6.000.000 lei, in toata comuna se va realiza un sistem centralizat de alimentare cu apa si canalizare. Lucrarile au inceput in noiembrie si, potrivit primarului comunei Cristesti, Constantin Bolohan, se vor intinde pe o perioada de 12 luni. „Inca de la inceputul acestei luni au fost demarate lucrarile la sistemul de alimentare cu apa. Fondurile necesare pentru implementarea proiectului provin de la actualul Guvern, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea. Am primit prima transa din suma, fiind vorba de 7,2 miliarde de lei vechi. Urmeaza ca la anul sa primim si restul de bani, conform devizului de lucrari. Deja s-au sapat in jur de 2 km de sant, pe unde va merge conducta. In functie de vreme, daca va mai permite, vom continua lucrarile”, a declarat primarul comunei Cristesti, Constantin Bolohan.

Guvernantii nu au tinut cont de culoarea politica

Chiar daca primarul provine din Partidul Social Democrat, guvernul PD-L nu a tinut cont de culoarea politica atunci cand a dat toate aprobarile proiectului pentru a intra la finantare. „De doi ani incerc sa obtin acest proiect. Am petrecut multe nopti pe drumuri si zile pe la Bucuresti, dar a meritat, pentru ca am reusit sa obtin ceea ce am vrut. Vreau, totusi, sa fac o precizare: pentru acest proiect un merit il are si domnul deputat PD-L de Iasi, Petru Movila, care m-a ajutat foarte mult si pentru care tin sa-i multumesc cu aceasta ocazie, atat in numele meu, cat si al intregii comunitati. Totodata, vreau sa multumesc si Guvernului Boc, doamnei Elena Udrea si Ministrului Mediului pentru ca nu mi-au intors spatele atunci cand am apelat la ei cu acest proiect”, a tinut sa mentioneze edilul-sef Constantin Bolohan.

Potrivit acestuia, la sfarsitul lui noiembrie va avea loc licitatia pentru lucrarile de canalizare si constructia statiei de epurare. „Banii vor veni in cea mai mare parte de la actualul Guvern, insa trebuie sa acoperim si noi partea noastra de cofinantare pe proiect. Este vorba de un procent de 5,4%. In bani ar insemna in jur de 3 miliarde de lei vechi. Banii ii vom prinde in bugetul de anul viitor”, a declarat primarul.

1.400 de familii vor beneficia de utilitati

Odata cu finalizarea obiectivului respectiv, cetatenii comunei Cristesti vor dispune de o serie de beneficii. Pretul la apa va fi cu mult mai redus in sistemul centralizat fata de sistemele individuale, iar cu aceasta ocazie se va ridica, practic, si nivelul de trai. Prin accesibilitatea locuitorilor la sursa de apa cu presiuni si calitatea dorita se va mari si confortul edilitar. Potrivit afirmatiilor primarului, de acest proiect vor beneficia 1.400 de familii. „Se vor imbunatati si dezvolta activitatile economice si comerciale prin realizarea unei infrastructuri, iar cu aceasta ocazie cetatenii vor avea permisivitatea sistemului privind marirea debitului de apa in functie de nevoi si cerinte”, a precizat seful de santier.

Alimentarea cu apa a rezervorului Cristesti va fi realizata din panza freatica, prin intermediul unei zone de captare formata din trei puturi forate, captare ce va colecta debitul necesar pentru intreaga comuna si care va asigura 18,00 l/sec, adica in jur de 1534 mc/zi. Statia de tratare a apei va cuprinde doua constructii, cu parter de dimensiuni 5,60 x 3,60 m si inaltime de 3 m, ce vor fi dotate cu echipamente de tratare a apei. Conducta de aductiune va fi realizata pe o lungime de 6.950 m si va transporta un debit zilnic de 1.533,91 mc. Pe intreg traseul aductiunii se vor monta armaturi de inchidere in camine vizitabile prevazute cu trepte si trapa de acces, iar conductele vor fi sapate la o adancime de 1,50 m. Lucrarile sunt executate de SC CASREP SRL, in asociere cu SC LUCIMAR SRL. Toate licitatiile pe proiect au fost organizate la Bucuresti.

Adauga un comentariu