National

Guvernul isi ANGAJEAZA raspunderea in Parlament pe Legea restituirii proprietatilor

Publicat: 04 mart. 2013

Premierul Victor Ponta, copresedinte al USL, a anuntat astazi ca Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament pe legea proprietatii.

”Miercuri il discutam (n.r. proiectul) in prima lectura in sedinta de Guvern, luni (n.r. lunea viitoare) il voi prezenta conducerii USL deoarece modalitatea de prezentare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajarii raspunderii Guvernului. Voi merge in fata Parlamentului, voi angaja raspunderea Guvernului pentru solutionarea acestei probleme care exista sigur de 20 de ani, dar care in special dupa anul 2005 a necesitat o solutionare in conditiile in care avem mii de cauze pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului si in conditiile in care trebuie, odata pentru totdeauna, reglementat modul de acordare si perioada de acordare a despagubirilor”, a spus Victor Ponta, la finalul sedintei USL, citat de Agerpres.

Ministrul Liviu Voinea a anuntat inca din ianuarie ca Guvernul va recurge la aceasta procedura pentru a trece legea prin Parlament.

„Pana in luna aprilie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor”, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a precizat ca, pentru despagubirea fostilor proprietari, in proiectul de buget pe acest an sunt prevazute doar sumele aferente unor hotarari judecatoresti definitive si executorii, de aproximativ 500 milioane lei.

Conform datelor prezentate recent de Guvern, Romania a achitat deja despagubiri pentru terenuri ?i construc?ii na?ionalizate in cuantum total de 5 miliarde euro si mai exista solicitari de plata pentru inca 8 miliarde euro.

Persoanele care au cumparat drepturi litigioase pentru imobilele nationalizate, in cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sa achite un impozit pe diferenta dintre suma platita pentru acele drepturi si cea incasata de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor, intocmit de ministrul delegat pentru Buget, document in care se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de CEDO statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.

Potrivit deciziei Guvernului, pana la finele anului 2015 Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor urmeaza sa revada toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, si sa analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor in natura sau prin echivalent, in compensare cu alte bunuri.

Totodata, pana pe data de 30 ianuarie 2013 Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor trebuie sa elaboreze si sa prezinte pentru prima lectura proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor.

Fiecare minister va transmite Ministerului Finantelor Publice, pana la 30 ianuarie 2013, situatia imobilelor retrocedate, a celor nou construite si, dupa caz, situatia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii, iar Ministerul Educatiei va transmite situatiile mentionate si pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor estimeaza totalul despagubirilor la 8,7 – 9 miliarde euro.

Miza mare a procesului nu sunt casele si terenurile nationalizate de la populatie, care ar fi reprezentat doar o mica parte din sumele de plata, ci despagubirile pe care statul ar putea fi obligat sa le plateasca pentru culte si minoritati.loading...

Adauga un comentariu