Actualitate

Guvernul Ludovic Orban, dat în judecată de o asociație de consumatori: „A încălcat principiul separaţiei puterilor în stat“

Publicat: 28 aug. 2020
ALT=
Guvernul Ludovic Orban, dat în judecată de o asociație de consumatori: „A încălcat principiul separaţiei puterilor în stat“

Asociaţia Pro Consumatori a dat în judecată Guvernul Ludovic Orban din cauza strategiei pentru implementarea tehnologiei 5G.

Preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, susţine că o dezbatere pe această temă era obligatorie și acuză Guvernul că nu a evaluat riscurile asupra cărora lumea ştiinţifică ar fi lansat mai multe avertismente.

„Această strategie 5G pentru România ar fi trebuit aprobată de Parlamentul României. Din păcate, Guvernul României nu a procedat corect, încălcând principiul separaţiei puterilor în stat. Există peste 10.000 de studii ştiinţifice care să arate nocivitatea câmpurilor electromagnetice asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor, dar şi asupra ecosistemului“, a declarat Costel Stanciu.

Guvernul Ludovic Orban, dat în judecată de o asociație de consumatori

Preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori apreciază că s-a cerut anularea hotărârii de guvern privind implementarea tehnologiei 5G deoarece nu a organizat nicio dezbatere public pe această temă.

„Am solicitat anularea acestei hotărâri de guvern, deoarece act act normativ este, să spunem aşa, fundamentul actelor normative ulterioare care vor crea premisele introducerii şi implementării tehnologiei 5G fără o consultare prealabilă a cetăţenilor, fără o dezbatere publică”, a precizat Costel Stanciu.

Niciun punct de vedere cerut de la Ministerul Sănătăţii

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori menționează că iniţiatorii strategiei implementării tehnologiilor 5G în România nu au cerut puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, deşi şi cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătăţii.

„Înţelegem necesitatea şi utilitatea dezvoltării tehnologice, însă nu în detrimentul deteriorării unui mediu de viaţă sănătos şi echilibrat şi nici prin încălcarea legilor sau a Constituţiei.

Înainte de toate este obligatorie respectarea întocmai a prevederilor constituţionale, legale şi de drept internaţional. În Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, la articolul 191, este stipulat Principiul precauţiei. Potrivit Comisiei Europene, principiul precauţiei poate fi invocat atunci când un fenomen, un produs sau un proces poate avea efecte periculoase, identificate printr-o evaluare ştiinţifică şi obiectivă, iar această evaluare nu permite determinarea cu suficientă certitudine a riscului“, precizează reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori.

Apel la precauție

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori fac apel la precauție legat de tehnologia 5G și efectele acesteia.

„Pentru a fi în concordanţă cu prevederile Uniunii Europene, vă solicităm să aplicaţi principiul precauţiei, aşa cum au procedat şi alte state şi oraşe europene în privinţa tehnologiei 5G şi să opriţi orice demers în vederea realizării operabilităţii acestei tehnologii. O greşeală foarte gravă de procedură este că iniţiatorii strategiei implementării tehnologiilor 5G în România (incluzând infrastructura şi vânzarea de spectru suplimentar), nu au cerut puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, deşi prima şi cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătăţii şi a mediului natural, cauzate de radiaţiile generate de sistemele 5G.

Întotdeauna, sănătatea oamenilor este mai importantă şi mai presus decât dezvoltarea tehnologică. Din acest motiv închidem fabrici dacă poluează prea mult, renunţăm la orice aparent „progres” dacă îmbolnăveşte populaţia etc. La fel trebuie procedat şi cu radiaţiile emise de sistemele 5G: dacă nu ne afectează sănătatea le folosim, iar dacă ne îmbolnăvesc, renunţăm la ele şi folosim alte soluţii pentru comunicaţii”, precizează reprezentanții organizaţiei.

Comentarii
  • SIGUR CA TREBUIA SI O CONSULTARE PUBLICA. APOI CUMPARAM TEHNOLOGIE DE LA CHINA SA DEZVOLTAM ECONOMIA CHINEI CAND ECONOMIA MONDIALA ESTE LA PAMANT DIN CAUZA PANDEMIEI CHINEZESTI???? ALTE TARI RENUNTA LA 5 G SI ROMANIA IMPLEMENTEAZA.PARCA TREBUIE ANALIZATE RELATIILE COMERCIALE CU CHINA DE CATRE TOATE TARILE DUPA CE A DAT VIRUSUL

Adauga un comentariu