News Flash:

Guvernul modifica legea achizitiilor publice

20 Ianuarie 2009
1442 Vizualizari | 0 Comentarii
• Guvernul incepe negocieri cu expertii Comisiei Europene pentru modificarea legii privind achizitiile publice • Institutiile publice care organizeaza licitatii vor accepta si ofertele al caror pret depaseste valoarea estimata a contractului, iar cerintele minime de calificare vor fi impuse ofertantilor doar daca se considera ca respectivul contract nu poate fi indeplinit in absenta acestora • Durata maxima care poate fi stabilita pentru indeplinirea unui contract de achizitie publica nu trebuie sa depaseasca 48 de luni

Guvernul va initia negocieri cu expertii Comisei Europene pentru modificarea legislatiei privind achizitiile publice, prin introducerea de noi reguli referitoare la procedura de atribuire a contractelor si de contestare a rezultatului licitatiei, a declarat seful DAE, Vasile Puscas.

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a transmis, ieri, Comisiei un document continand o serie de propuneri de imbunatatire a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica. "La Bruxelles am trimis elemente de interpretare, dar va trebui sa fie si o perioada de negociere cu Comisia", a spus Puscas. Autoritatea de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice a elaborat deja un proiect de hotarare pentru modificarea legislatiei privind atribuirea contractelor de achizitie publica, inca neaprobat de Guvern, care prevede ca institutiile publice care organizeaza licitatii vor accepta si ofertele al caror pret depaseste valoarea estimata a contractului cu pana la 5 la suta (fata de 20 la suta in prezent), iar cerintele minime de calificare vor fi impuse ofertantilor doar daca se considera ca respectivul contract nu poate fi indeplinit in absenta acestora. In document se propune si simplificarea modului in care ofertantii pot demonstra ca indeplinesc cerinte minime de calificare va fi, de asemenea, simplificat. Astfel, ofertantilor le va fi suficient intr-o prima faza, conform proiectului, o declaratie pe proprie raspundere, iar ulterior le vor putea fi solicitate alte documente de confirmare, dar, practic, numai castigatorul va fi obligat sa prezinte un dosar complet.

Drept garantii de participare si de buna executie se propune sa fie acceptate nu numai scrisorile emise de banci, dar si documente eliberate de societatile de asigurare. Garantia de buna executie pentru indeplinirea cantitativa, calitativa si in perioada convenita a contractului nu va putea depasi 10 la suta din pretul contractual. In cazul atribuirii unui contract de furnizare sau de servicii - cu exceptia serviciilor de proiectare - a carui valoare estimata este mai mica sau egala cu suma de 75.000 euro, precum si in cazul unui contract atribuit prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, institutia publica ar avea dreptul sa nu solicite constituirea garantiei de buna executie. Durata maxima care poate fi stabilita pentru indeplinirea unui contract de achizitie publica nu trebuie sa depaseasca 48 de luni, dar, prin exceptie, autoritatea contractanta va avea dreptul sa incheie un contract cu o durata mai mare in cazul in care contractul este unul de lucrari si necesita din punct de vedere tehnic o perioada de realizare mai mare. Autoritatea contractanta va avea dreptul si sa prelungeasca prin act aditional durata contractelor de furnizare sau de servicii cu caracter de regularitate, incheiate in anul precedent si a caror durata normala de indeplinire expira la data de 31 decembrie, daca in documentatia de atribuire este prevazuta posibilitatea de suplimentare a cantitatilor de produse sau servicii deja achizitionate si daca la stabilirea valorii estimate a contractului initial a fost luata in considerare varianta in care institutia opteaza pentru suplimentarea la nivelul maxim a cantitatilor de produse sau servicii, se mai arata in proiect. Modificari la procedura de licitatie pentru infrastructura de transport sunt indicate si in programul de guvernare, prin prevederi conform carora oferta cu pretul cel mai mic nu va mai fi criteriu de atribuire la licitatiile pentru infrastructura de transport si va fi inlocuit cu obligativitatea respectarii termenelor partiale, in caz contrar urmand sa fie reziliat contractul. Totodata, va fi introdusa o taxa in cazul depunerii contestatiilor, care se va pierde in cazul in care contestatia va fi respinsa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernul bruxelles comisia guvern
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1405 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024462 (s)