International

Guvernul Olandei demisioneaza

Publicat: 23 apr. 2012
1
Premierul olandez Mark Rutte va prezenta demisia Guvernului sau minoritar de centru-dreapta dupa esecul negocierilor privind reducerea deficitului public cu aliatul sau din Parlament, partidul de extrema dreapta al lui Geert Wilders, a anuntat astazi agentia de presa olandeza ANP, potrivit Antena 3.
Premierul se va intalni cu regina Beatrix, seful statului, la ora 14.00 (15.00 ora Romaniei), la Haga, pentru a o informa despre „situatia politica actuala„.
Negocierile cu privire la reducerea deficitului public, declansate la 5 martie, au esuat sambata. 
Wilders a parasit masa negocierilor, rupand acordul de sustinere care lega Partidul Libertatii (PVV) de Guvernul minoritar, pus in aplicare din octombrie 2010.
Alegerile legislative anticipate par „evidente”, aprecia sambata dupa-amiaza Rutte, care a convocat pentru luni dimineata un Consiliu al Ministrilor extraordinar.
Negocierile intre partidul liberal (VVD) al lui Rutte, crestin-democratii din CDA si PVV-ul lui Wilders ar fi trebuit sa permita realizarea unor economii in valoare de 16 miliarde pentru 2013, in vederea respectarii normelor zonei euro in materie de deficit public. Însa Wilders a refuzat sa aprobe masurile, care, in opinia sa, ar fi scazut prea mult puterea de cumparare a olandezilor.
Partidul lui Wilders, eurosceptic si islamofob, sustinea Guvernul in Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, din cele 150 cate numara Camera inferioara, pana la demisia, pe 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.
Comentarii
Adauga un comentariu