National

Guvernul pregateste un moment T0 pentru Institutul Cantacuzino. Iata cum are de gand sa-l salveze

Publicat: 10 iun. 2015
1

Guvernul asteapta aprobarea Comisiei Europene pentru a acorda un ajutor de stat Institutului Cantacuzino, prin stergerea tuturor datoriilor, a anuntat premierul Victor Ponta, precizand insa ca trebuie elaborat si un plan astfel incat institutul sa nu mai acumuleze datorii dupa acest moment.
  
„Avem proiectul de ordonanta privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare  Cantacuzino. Deci, in primul rand stergem toate datoriile si pornim de la un moment T0. Important este sa avem si un plan ca, dupa aceea, sa nu se acumuleze din nou datorii si sa poata sa fie pus in functiune si sa-si exercite rolul absolut strategic si national si de mandrie, pana la urma, nationala pe care-l are Cantacuzino. Important e ca stergem datoriile”, a anuntat premierul, miercuri, la inceputul sedintei de guvern.

Citeste si Ministerul Sanatatii il acuza pe Eugen Nicolaescu de dezinformare in cazul Institutului
  
El l-a intrebat pe ministrul Educatiei si Cercetarii, Sorin Campeanu, daca a fost notificata Comisia Europeana cu privire la acordarea unui ajutor de stat, iar acesta a raspuns ca proiectul de ordonanta de urgenta este in prima lectura.
  
„Stiu ca e in prima lectura, dar zic, urmeaza sa primim si aprobare de la Comisia Europeana in asa fel incat sa fie foarte clar ca putem sa facem acest lucru”, a replicat Ponta.
  
Surse oficiale au declarat ca Guvernul va acorda Institutului un ajutor individual de salvare, conform principiului „prima si ultima data”, care va insuma in total aproximativ 10 milioane euro.

Citeste si Banicioiu, despre Cantacuzino: Solutia este de a relua licentele pentru vaccinuri
  
Potrivit surselor citate, ajutorul de stat va consta dintr-un imprumut de 35 milioane lei si in anularea obligatiilor fiscale administrate de ANAF, cu exceptia celor principale cu retinere la sursa.
  
Ajutorul de stat va fi acordat pe o perioada de 6 luni, interval in care Institutul Cantacuzino va fi obligat sa prezinte un plan de restructurare.
  
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Citeste si Iohannis este in vacanta, angajatii Institutului Cantacuzino ii bat la usa – VIDEO

In urma cu trei saptamani,  liderul sindical Monica Balteanu declara ca Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici in sezonul 2015 – 2016, chiar daca, din 2013, are autorizatii de fabricatie si de punere pe piata pentru acest produs, intrucat are conturile blocate.

Adauga un comentariu