News Flash:

Guvernul recunoaste ca despagubirea fostilor proprietari a fost un esec

18 Februarie 2011
1627 Vizualizari | 0 Comentarii
La cinci ani de la infiintarea Fondului Proprietatea, Guvernul prin ministrul justitiei a recunoscut pentru prima data ca procesul de restituire si despagubire a fostilor proprietari a fost un esec. Declaratia vine la mai putin de o luna dupa ce Fondul Proprietatea, instrument creat special pentru procesul de despagubire, a fost listat la Bursa. Daca fostii proprietari au pierdut, în schimb cei care le-au cumparat titlurile la discount au castigat.

"Modalitatea în care statul român a încercat în ultimii douazeci de ani sa rezolve problema restituirii proprietatilor a fost un esec. Principala cauza a insucceselor a fost instabilitatea politica care a dus la instabilitate legislativa. Înclin sa cred ca atunci când s-a pornit, s-a gresit asupra conceptiei strategice si s-a încercat «restitutio in integrum». A fost o eroare acest lucru, trebuie sa existe o limitare a restituirilor. De asemenea, lipsa unui criteriu de cuantificare a despagubilor a facut din CEDO un agent imobiliar responsabil de evaluarea proprietatilor", a declarat Catalin Predoiu, ministrul justitiei. la conferinta internationala privind problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).


Declaratia a fost facuta în fata a peste 60 de oficiali ai guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei invitati la conferinta, în fata înaltilor oficiali ai CEDO, dar si a peste 60.000 de persoane cu decizii judecatoresti de despagubire si care asteapta de ani de zile compensarea la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si a altor 2.000 care au dosarele pe rol la Curtea de la Strasbourg. Afirmatia ministrului este cu atât mai grava cu cât Fondul Proprietatea a fost înfiintat de Guvern în 2005 tocmai pentru a compensa fostii proprietari ale caror imobile nu mai puteau fi retrocedate în natura si ale caror despagubiri depaseau în valoare 500.000 de lei. Pentru înfiintarea Fondului, statul a pus la bataie cele mai importante active din economie: energie, petrol si gaze. De aproape o luna si dupa cinci ani de la înfiintare Fondul a devenit functional si se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti, însa pretul actiunii pe Bursa este departe de valoarea de un leu la care au fost evaluate despagubirile. "Cel mai important este ca autoritatile românesti sa adopte masuri realiste, coerente si eficiente în problematica restituirii. Hotarârea pilot a CEDO împotriva României ofera câteva indicii interesante Guvernului României cu privire la nivelul compensatiilor si despre cum sa gaseasca echilibrul corect", a spus Genevieve Mayer, seful departamentului pentru executarea hotarârilor CEDO, Consiliul Europei.


Pe 12 octombrie 2010, CEDO a declansat în premiera procedura hotarârii pilot împotriva României, în doua dosare care privesc sistemul retrocedarilor. Deciziile luate de Curte în cazul celor doua dosare - Atanasiu si Poenaru vs. România si Solon vs. România - vor fi folosite drept punct de plecare pentru remedierea deficientelor din domeniul proprietatii. CEDO a obligat statul român sa achite în numerar despagubiri celor doua cazuri si a dat 18 luni pentru remedierea deficientelor din sistemul retrocedarilor. Mai mult, judecatorii Curtii de la Strasbourg recomanda esalonarea si plafonarea despagubirilor. "Am organizat un grup de lucru interministerial care evalueaza solutiile si cred ca în urmatoarele doua-trei luni putem prezenta un pachet de solutii", a continuat ministrul justitiei. Autoritatile locale nu sunt la prima încercare de a rezolva problema despagubirilor. De fiecare data însa modificarile de legislatie nu au facut decât sa complice si mai mult situatia fostilor proprietari si sa adânceasca discriminarea.


Potrivit estimarilor facute de Guvern, sunt necesari 21 mld. euro (17% din PIB-ul pe 2010) pentru a compensa pe toti fostii proprietari. Efortul financiar este urias, în conditiile în care în ultimii cinci ani au fost solutionate doar 8.000 de dosare de despagubire dintr-un total de peste 60.000, dintre care circa 5.000 de persoane au primit peste 60% din Fondul Proprietatea sub forma de actiuni, iar alte 3.850 de persoane au primit circa 350 mil. lei. Mai mult, statul a suspendat pâna în iulie 2012 despagubirile în numerar si mai are la dispozitie doar 36,8% din capitalul Fondului pentru compensatii, în valoare de 2,9 mld. lei la pretul de ieri al actiunii.


"Despagubirea fostilor proprietari este o povara financiara pentru România. Înclin sa cred ca solutia adoptata de Guvern va fi o esalonare pe mai multi ani a platilor de despagubirilor si nu o plafonare. Desi este agreata de CEDO, plafonarea va genera discriminari între cei care au primit despagubiri si cei care asteapta de ani pe listele de la ANRP si nu au primit o solutie din cauza birocratiei si a ineficientei aparatului administrativ. Cred ca orice modificare legislativa va deveni superflua daca nu este marit personalul Autoritatii de Restituire a Proprietatilor care are de procesat zeci de mii de dosare", a spus avocatul Iulian Lepa, specializat în restituiri. Autoritatea de Restituire are circa 150 de salariati, în conditiile în care are înregistrate circa 60.000 de dosare, iar la primariile din teritoriu au fost înregistrate peste 800.000 de cereri, dintre care au fost acceptate circa 172.000, în cazul lor fiind propuse compensari.

 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

catalin predoiu genevieve mayer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015295 (s)