National

Guvernul Romaniei a aprobat alocarea a 2.1 milioane de lei pentru armata Afganistanului

Publicat: 20 iul. 2016
1
Cabinetul Ciolos a aprobat „plata contributiei Romaniei la Fondul voluntar al NATO pentru sustinerea Armatei Nationale Afgane (ANA TF), in valoare de 2.1 milioane lei pentru perioada 2015-2016, conform angajamentelor asumate la nivel inalt in cadrul forurilor internationale”, informeaza un comunicat al Executivului. Fondurile necesare pentru plata acestei contributii se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe(MAE) pentru anul 2016.
Romania si-a exprimat disponibilitatea, alaturi de alte membre si partenere cu NATO, sa contribuie la efortul comunitatii internationale pentru sustinerea Fortelor Nationale Afgane de Securitate si Aparare (ANSDF), pentru consolidarea capacitatii lor de actiune si pentru stabilizarea Afganistanului. Romania a promis o contributie anuala, aferenta perioadei 2015-2017. Acest angajament a fost reconfirmat la summit-ul NATO din Tara Galilor, din septembrie 2014.
Plata contributiei Romaniei pentru anul 2017, in cuantum de 500.000 USD, urmeaza sa fie autorizata printr-o Hotarare de Guvern distincta. La Conferinta de la Bonn din 5 decembrie 2011, comunitatea internationala s-a angajat sa continue instruirea, echiparea, finantarea si dezvoltarea ANSDF dupa incheierea operatiunii ISAF, incepand cu anul 2015. Autoritatile de la Kabul s-au angajat, la randul lor, sa aloce, din surse proprii, 500 de milioane USD anual pentru bugetul ANSDF. Aceasta suma urmeaza sa sporeasca gradual pe masura cresterii economice a statului afgan.
Adauga un comentariu