News Flash:

Guvernul scoate tara din criza pe spinarea somerilor

20 Noiembrie 2010
703 Vizualizari | 0 Comentarii
• Indemnizatia de somaj nu va mai fi legata de salariul minim, pentru a nu creste din 2011

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata în raport cu nivelul salariului minim, astfel încât ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011, releva scrisoarea suplimentara de intentie agreata cu institutia financiara. Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins între 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în functie de stagiul de cotizare. Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei. Scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI dupa misiunea din octombrie - noiembrie releva, însa, ca Guvernul s-a angajat ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie legata de salariul minim, care urmeaza sa fie majorat. Guvernul încearca prin decuplarea indemnizatiei de somaj de salariul minim sa limiteze cheltuielile bugetului de somaj, având în vedere ca pentru anul viitor sunt pregatite noi disponibilizari.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat doar ca Guvernul lucreaza în prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizatiei de somaj decât salariul minim. "O varianta este ca pentru indemnizatia de somaj sa fie luat în calcul indicatorul social de referinta", a spus secretarul de stat. Acest indicator este definit în legislatie drept unitatea exprimata în lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, în vederea încadrarii în munca a anumitor categorii de persoane. Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita în prezent la 500 lei. Guvernul a promis FMI ca va continua în 2011 reducerea numarului de angajati în sectorul public.
Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata a somajului de 8% (720.000 someri înregistrati la sfârsitul anului), care ar urma sa scada la 7,8% (710.000 someri) în 2011.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fmi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021539 (s)