National

Guvernul se opune Legii darii in plata. Ciolos, acuzat ca este premierul bancilor straine

Publicat: 20 mart. 2016
Executivul cere modificarea Legii darii in plata, aratand in punctul de vedere transmis Camerei Deputatilor ca, in forma actuala, legea prezinta riscul unor vicii de neconstitutionalitate, poate afecta dreptul la proprietate, poate duce la falimentul unor institutii de credit, generand dezechilibre. Cabinetul Ciolos solicita amendarea legii in sensul in care programul „Prima Casa” sa fie exclus de la prevederile actului normativ, aplicarea legii sa se faca numai in ceea ce priveste bunurile imobile cu destinatie de locuinte, excluzand terenurile si cladirile comerciale, coroborat cu instituirea unor conditii care sa fie indeplinite cumulativ pentru stingerea creantei si accesoriilor acesteia prin procedura darii in plata (impunerea unui prag maximal pentru valoarea creditului), precum si aplicarea legii doar persoanelor fizice care au calitatea de „consumator” asa cum este definita de legislatia in vigoare.
Vezi si FMI face presiuni ca sa apere bancile! Cu cine va tine presedintele Johannis: cu strainii sau cu romanii necajiti?

Vezi si Romani, treziti-va! Bancile straine vor sa ne transforme in sclavi in propria tara! Ce fac Iohannis si Ciolos? 

Executivul mentioneaza ca, in forma actuala, legea prezinta riscul unor vicii de neconstitutionalitate, poate afecta dreptul la proprietate si prezinta riscuri de dezechilibre macroeconomice, putand induce chiar falimentul sau retragerea autorizatiei de functionare a institutiei de credit din partea BNR. O alta observatie a Guvernului este aceea ca nu se face nicio diferenta intre debitorii de buna credinta si cei de rea credinta, deoarece textul legii nu face nicio mentiune cu privire la situatia reala a debitorului care ar putea sa utilizeze procedura de dare in plata. Pentru ca legea sa aiba un caracter social clar trebuie stabilite criteriile de eligibilitate si termenii specifici in care mecanismul prevazut sa poata fi aplicat. Deputatul PNL, Daniel Zamfir, i-a cerut lui Dacian Ciolos, prin intermediul unei scrisori deschise, sa opreasca „minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva Legii darii in plata”, acuzandu-l pe premier ca a ales sa serveasca interesele bancherilor in loc sa reprezinte interesele romanilor.
„Va adresez aceasta scrisoare deschisa pentru a va cere, in al doisprezecelea ceas, sa opriti minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva Legii darii in plata si, pe cale de consecinta, impotriva sutelor de mii de familii din Romania care asteapta aceasta lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plati nu din cauza lor, nu din rea-vointa, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vandute de banci, clauzelor abuzive din contracte si lipsei de supraveghere a Bancii Nationale. Va scriu plin de revolta ca dumneavoastra, premierul Romaniei, ati ales sa serviti interesele unor bancheri straini care in a doua cea mai saraca tara din Europa au facut profit dublu fata de media europeana, in loc sa serviti demn interesele celor care cu adevarat aveau nevoie sa fie reprezentati de dvs: cetatenii Romaniei! In timp ce o mana de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de romani au viitorul sub spectrul ruinei.
Aici va diferentiati major de Presedintele Romaniei! Spre onoarea sa, Presedintele Romaniei n-a preluat nimic din discursul apocaliptic, toxic, manipulator al bancilor atunci cand a retrimis legea in Parlament, cerand doar lamurirea unor chestiuni de tehnica legislativa, asa cum chiar dumnealui s-a exprimat public. Spre deosebire de Presedinte, care spune ferm si raspicat ca legea este necesara si binevenita, dumneavoastra alegeti sa faceti jocurile celor care doresc sa o ingroape definitiv. Daca punctul de vedere al bancilor l-ati preluat cuvant cu cuvant, exista vreo fraza macar pe care sa o fi preluat si din pozitiile celor care isi doresc aceasta lege? Sunteti si asa responsabil in fata cetatenilor Romaniei pentru lipsa de dialog cu cei napastuiti de banci, dialog la care, de altfel, v-ati angajat public, sunteti si asa responsabil pentru lipsa de masuri pe care sa le fi luat pentru protectia lor, pentru ca acum sa va mai permiteti si sa puneti umarul la randul dvs la aceasta campanie murdara de intoxicare pe care mediul bancar oricum o raspandeste furibund cu reclame mincinoase platite pe bani grei in presa. Nu are nicio relevanta pentru dumneavoastra ca toate aceste propuneri toxice pe care le-ati preluat de la bancheri au fost respinse chiar de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, aflata in subordinea Guvernului pe care il conduceti? Nu are nicio relevanta ca aceleasi propuneri au fost respinse de doua ori de Senatul Romaniei si, anterior, si de Camera Deputatilor? Nu are nicio relevanta ca nici Presedintele Romaniei nu le-a preluat?
Cat despre neconstitutionalitatea pe care o invocati, ce ar mai fi de spus dupa ce nici Presedintele, ba chiar nici dumneavoastra, Guvernul, n-ati sesizat Curtea Constitutionala dupa adoptarea Legii la sfarsitul anului trecut? Spuneti, in declaratia pe care personal ati facut-o, ca Legea darii in plata nu trebuie sa incurajeze speculatorii imobiliari si ca riscam sa blocam accesul tinerilor la credite. Domnule prim-ministru, nu stiu cine va dezinformeaza, dar va informez eu ca, in urma cu trei saptamani, Senatul Romaniei a votat Legea darii in plata stabilind fara echivoc ca speculatorii la care faceti dvs referire nu beneficiaza de aceasta lege. De altfel, nu beneficiau nici in forma initiala a acestui act normativ, intrucat el se adreseaza persoanelor fizice care au calitatea de consumatori. In al doilea rand, domnule prim-ministru, in legatura cu accesul tinerilor la credite, dumneavoastra, ca un foarte bun cunoscator al legislatiei europene, stiti cel mai bine ca bancile vor mari avansul la credite nu din cauza Legii darii in plata, ci din cauza Directivei europene privind cerintele de capital (CRD IV) transpusa prin Legea 29/2015, asa cum arata si BNR in comunicatul de presa din 8 martie”, mentioneaza initiatorul legii.


loading...

Adauga un comentariu