National

Guvernul sterge datoriile CFR SA, de peste 1 miliard de euro

Publicat: 16 ian. 2012
1
Datoriile CFR SA catre bugetul consolidat si fondul de risc, insumand 4,5 miliarde lei (peste un miliard euro) la sfarsitul anului trecut, vor fi anulate de Guvern prin conversia in actiuni a creantelor, actiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar, informeaza Mediafax.
Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.
Proiectul este semnat de conducerea Ministerului Transporturilor.
„Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Întretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare”, se arata in document.
Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru datoriile la fondul de risc.
La 31 decembrie 2011, societatea prelimina datorii catre bugete, AVAS si Fondul de risc de 4,5 miliarde lei, rezultate prin cumularea datoriilor CFR SA si ale filialelor absorbite prin fuziune.
Pierderile si datoriile CFR au crescut constant in ultimii ani, de la un miliard lei in 2007 la 1,6 miliarde lei in 2008, la 2,98 miliarde lei in 2009 si la 4,48 miliarde lei in 2010.
La 31 decembrie 2010, CFR SA a inregistrat o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 de 5,2 miliarde lei.
Comentarii
  • Uite de aia nu merg treburile in tara … Cum poti sa ierti datoriile cuiva cat timp suntem deja intr-o criza economica ??? Dar la altii de ce nu le iarta datoriile??? Si cei care sunt datori statului de ce nu sunt iertati?

  • Si uite asa dispar banii pentru spitale,drumuri,scoli,etc si ca om de rand nu esti iertat nici macar o zi de la plata impozitelor si taxelor.hocus pocus!

Adauga un comentariu